EDUKACIJA VEĆ POČELA

STUDIJ MEDICINE U OSIJEKU I NA NJEMAČKOME, NO ŠKOLARINA JE PAPRENA Dekan tvrdi: 'Nema straha za dodatnim odljevom hrvatskih liječnika u inozemstvo'

 
 Neja Markičević / CROPIX

Već sljedeće akademske godine Nijemci, Austrijanci i Švicarci, kojima to u njihovim matičnim zemljama ne uspijeva, mogli bi biti među prvom generacijom ciljanih studenata Medicine na njemačkom jeziku, koja sljedeće jeseni kreće na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Ustrojavanjem integriranog studija Medicine na njemačkom jeziku, osječki fakultet postaje treći izvan njemačkog govornog prostora, odmah iza Budimpešte i Pečuha koji već nude takav program, a čija će diploma biti priznata u čitavoj Europskoj uniji. S Fakulteta koji već 20 godina djeluje samostalno, ističu da internacionalizacijom osnažuju svoju međunarodnu prepoznatljivost u europskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja - a straha za dodatnim odljevom hrvatskih liječnika u inozemstvo, kaže dekan prof. dr. sc. Jure Mirat, ne treba biti.

- Upravo suprotno, mi stvaramo bolju strukturu koja će ih više vezati uz Osijek i Slavoniju. Našim ljudima možemo pružiti akademsku naobrazbu do koje se teško dolazi negdje vani. Isto tako, naši bivši studenti u budućnosti mogu postati i predavači na stranom jeziku. Za sada postoji vrlo veliki interes za ovim studijem - kaže dekan Mirat, ističući kako je Medicinski fakultet sazrio i spreman je za takav poduhvat koji je u skladu sa Strategijom razvoja osječkog Sveučilišta.

Njemački jezik odabran je jer su ciljani studenti upravo s njemačkog govornog područja, gdje su upisne kvote iznimno limitirane, a interes za studijem Medicine golem. Prema tome, za očekivati je i da će većina studenata biti strani državljani, no moći će ga upisati svi s izvrsnim znanjem njemačkog jezika, što je preduvjet za uspješno praćenje nastave i polaganje ispita.

- Plan je da je studijski program komercijalan, a svi koji će ga upisati platit će školarinu koja će biti u razini svih studijskih programa na njemačkom jeziku u ovom dijelu Europe - kaže koordinator projekta doc. dr. sc. Ivan Miškulin s Medicinskog fakulteta. Iznos školarine još nije točno definiran, no na pitanje Glasa Slavonije Miškulin je otkrio da će se cijena kretati od šest do osam tisuća eura po semestru. Projekt razvoja i pokretanja Studija obuhvaća aktivnosti u 15 mjeseci, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Odobrena sredstva iznose gotovo 1,8 milijuna kuna namijenjenih za edukaciju nastavnog i nenastavnog kadra, organizaciju te izradu kurikuluma.

- Priprema kurikuluma je u tijeku i za očekivati je da će studijski program početi sa sljedećom akademskom godinom 2019./2020., kada bi trebali biti upisani prvi studenti, njih 30. Idemo dosta oprezno u prvoj akademskoj godini, a u svakoj sljedećoj planiramo upisivati 60 studenata - otkriva Miškulin. Projekt je već zaživio.

- Edukacija je počela ovoga mjeseca, i više od 110 djelatnika Fakulteta uključeno je u proces edukacije koje provodi partner na projektu - Filozofski fakultet i njihov Odsjek za njemački jezik i književnost - ističe Miškulin. Pretpostavka je da će za samostalno izvođenje nastave na njemačkom jeziku nastavnicima trebati godina do dvije, a do tada će se "pomagati" i engleskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:23