GOST KOD ŠPRAJCA

STVARAJU LI SE U MUP-u 'OREPIĆEVI NEDODIRLJIVI'? Grmoja: 'To bi bila elitna jedinica, imali bi posebne ovlasti, odgovarali bi samo ministru...'

 Dragan Matić / CROPIX

Nikola Grmoja gostovao je u RTL Direktu gdje je odgovarao na pitanja o već pomalo zaboravljenim Mostovim reformama, poreznom Uskoku, odnosima s HDZ-om... Zastupnik Mosta također je progovorio i o ideji da se u MUP-u formira elitni odred kriminalista i forenzičara koji bi imao posebne zadatke. Međutim, prve su na red stigle trošarine za automobile, voditelj Zoran Šprajc pitao ga je je li znao da se sprema njihov drastičan rast za jeftinije modele, o čemu je Jutarnji izvijestio još prije nekoliko dana.

- Znali smo da je nekakav plan i to su direktive Europske unije da se pokušaju vozila koja proizvode više CO2 nekako na taj način oporezivati, ali ono što nije dobro znam da su najjeftinija vozila koja najviše kupuju naši građani sada znatno poskupjela i tu će trebati tražiti nekakav način kako to regulirati. Naravno, pazeći na okoliš i sve ostalo, ali ipak standard naših građana je takav da oni kupuju obično takva vozila koja nažalost najviše onečišćuju okoliš.

Na Šprajcovo pitanje je li ta tema uopće bila u fokusu neke rasprave između Mosta i HDZ-a Grmoja kaže da su se oni fokusirali na zadržavanje PDV-a za osnovne potrepštine na 5 posto.

- Isto tako, da se za hotele, odnosno hotelijere koji nude smještaj i usluge hrane i pića da se sačuva PDV od 13 posto jer smo smatrali ako bi se to promijenilo da bi to bio prevelik udar na naš turizam. Znači, da su oni već izašli s određenim ponudama za iduću sezonu. A osim toga, to bi značajno smanjilo investicije i to je bilo u našem fokusu a jednostavno moraju svi shvatiti, ovo je reforma ministra Marića koja je u razgovorima s Mostom jednim dijelom korigirana. Da je Most pobijedio na izborima, reforma bi vjerojatno izgledala drugačije, ali ona izgleda tako kako izgleda.

Grmoja je zatim progovorio o Mostovom zahtjevu da se od povećanja najviših plaća, do kojih bi s poreznom reformom trebalo doći, izuzmu državni dužnosnici.

- Pa dobro, mi smo i u ovim razgovorima koji su išli s HDZ-om, oni su pristali na to da nije u redu da netko, ako bude jedan ili dva dana u Saboru, ostvari pravo na 6+6, to smo ukinuli. Isto tako, uveli smo kažnjavanje petkom, ali oni su imali stav, znači što se tiče plaća i saborskih zastupnika i dužnosnika da ćemo jednostavno izgubiti najkvalitetnije ljude, da vršimo nekakav udar na institucije jer se konstantno prava saborskih zastupnika smanjuju, a mi smo smatrali da se ipak zbog svega što se u Hrvatskoj događalo posljednjih godina, zbog nepovjerenja ljudi u političare i politiku, da nije u redu ako već ne rastu svima plaće da onda rastu nama koji ćemo dignuti ruku za to. I mi smatramo da u ovom trenutku to nije dobro, mi ćemo dati svoj prijedlog zakona, očekujemo potporu svih saborskih zastupnika. (...) Jasno je da premijer i ministar Marić to ne smatraju bitnim pitanjem, ali mi očekujemo od onih koji će dignuti ruku za poreznu reformu da se solidariziraju s građanima i da podrže ovaj naš prijedlog.

A zašto onda ne bi sami sebi kupili tablete, upitao ga je Šprajc, aludirajući na najavu šefa Sabora i čelnika Mosta Bože Petrova o nabavci tableta za zastupnike.

- Ovakva je situacija. Znači, nama se svaki dan printaju materijali koji nam dolaze tamo na saborske klupe koje mi onda bacamo ili ne koristimo. Mogli bismo si kupiti sami tablet. Ja s tim nemam nikakvih problema. Ali, prema poslovniku Sabora piše da svaki saborski zastupnik ima pravo dobiti materijale na uvid. Netko bi se možda žalio, na ovakav se način može reći: imaš tablet, imaš sve materijale, ako ih želiš isprintati, možeš doći u saborsku službu i time će se znatno smanjiti troškovi.

Šprajc je zatim prešao na temu poreznog Uskoka, Grmoju je pitao zašto je protiv Marićeve ideje njeogva 'utapanja' u Poreznu upravu.

- Mi smatramo da ako nešto daje rezultate, da to ne treba mijenjati. Znači postava koja pobjeđuje, to je nekakvo pravilo da se ne mijenja. Ministar Marić tvrdi da će porezni Uskok i pod Poreznom upravom biti jednako učinkovit. Ja se bojim da se ne ponovi situacija koju smo imali prije - da se ne ponovi da svaki područni ured porezne uprave, kad dobije informaciju da se provodi neka veća istraga, da to ne stopira. On tvrdi da to neće biti tako, da će porezni Uskok biti podvrgnut pomoćniku ravnatelja, a onda izravno ministru, da će biti jednako učinkovit. Ja se nadam da će to biti tako. Spremni smo prihvatiti garanciju ministra da će porezni Uskok biti učinkovit. Pa valjda je interes ministra da se državni proračun puni i da ne bude poreznih prevara. Uostalom, vidjet će se, ako prođe ovaj prijedlog ministra, u idućoj godini, ako rezultati ne budu onakvi kakvi bi trebali biti - da nismo otišli u dobrom smjeru i da je potrebno vratiti stvari na staro mjesto.

Šprajc je zatim spomenuo ideju Mostova ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića iznesenu u Nacionalu prema kojoj bi taj porezni Uskok uzeo sebi u MUP. Je li to neka ozbiljna ideja ili onako: dobro zvuči, ali ništa ne znači?, glasilo je pitanje.

- Tu je bilo već razgovora - ne da se formira u MUP-u nekakvi porezni Uskok, to ne bi bilo dobro, ali da se formira jedna jedinica u kojoj će biti najbolji hrvatski forenzičari, kriminalisti, porezni inspektori, ja bih rekao da bi to bili nekakvi Orepićevi 'nedodirljivi' koji bi imali nekakve posebne ovlasti, podvrgnuti ministru. Oni bi se bavili većim kaznenim djelima, rekao je Grmoja.

Koje su vaše ideje na kojima ćete inzistirati, prije godinu i pol, došli ste na vlast na valu obećanja o velikim reformama o tim reformama više nitko ništa ne priča?

Ne bih baš rekao da se ništa više ne spominje. Ja mislim da Sabor nikad više nije raspravljao o zakonskim prijedlozima nego sada. Nema previše rasprava o ustašama i partizanima, razgovaramo o konkretnim stvarima. Mi smo uspijeli progurati naših sedam jamstava koji su mali koraci, ali pokazuju u kojem smjeru treba ići. Marićeva porezna reforma se isto tako dijelom slaže s našim predizbornim programom, ona će sigurno potaknuti nove investicije i zapošljavanja. Samo što ministar Marić, kao i svaki ministar financija, uz rasterećenje treba gledati i gdje će očuvati to da proračunska rupa bude što manja.

Je li Vam se malo omililo biti u vlasti ili ste shvatili da je politika umijeće kompromisa?

Da smo željeli biti u vlasti, mogli smo biti i nakon prošlih izbora. Možda javnost ne zna, ali nama se do zadnjeg trenutka, i već kad je pala vlada, nudilo neko novo preslagivanje. Mi smo to odbili, zahtijevali smo nove izbore, mogli smo na tim izborima proći puno lošije, da nam je bilo do fotelja. Kad Most oponira, onda je Most uvijek nekakav remetilački faktor, a kad Most želi neko kompromisno rješenje u interesu hrvatskih građana, onda je problem. Ja mislim da smo mi, kroz ovako jedan kompromisan pristup ipak ostvarili puno toga što smo namjeravali, što ide u korist svih građana. Mi ćemo se truditi, dok god bude ovo vodstvo HDZ-a takvo da uvažava argumente, imamo razloga ostati u vlasti, a ako budu inzistirali na nekakvim stvarima koje su nama neprihvatljive, naravno, da uvijek postoji opcija da Most ode u opoziciju - rekao je Grmoja za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:51