TUGA U OSIJEKU

‘Subota nam je bio dosad najteži dan pandemije, umrle su nam bebe blizanci, stari 10 dana...‘

Jučerašnji dan bio je jedan od najtežih, ako ne i najteži, od početka pandemije u KBC-u, kazao je novinarima zamjenik ravnatelja bolnice
KBC Osijek
 Vlado Kos/Cropix

U Osijeku su u crnoj statistici preminulih koji su bili zaraženi koronavirusom u nedjelju navedene i dvije bebe. Kako je priopćio osječko-baranjski stožer civilne zaštite, riječ je o dvoje prerano rođene djece koja su uz druge teške komorbiditete imala i covid-19.

Zamjenik ravnatelja KBC Osijek Krunoslav Šego izjavio je u nedjelju da su bebe imale tek deset dana.

- Jučerašnji dan bio je jedan od najtežih, ako ne i najteži, od početka pandemije u KBC-u. Preminulo je devet osoba, na žalost i dvije bebe. Radi se o blizanačkoj trudnoći koja je dovršena u 28. tjednu zbog komplikacija. Već sama ta činjenica je dovoljna za razvoj komplikacija, a covid je, na žalost, pridonio lošem ishodu, rekao je dr. Šego.

- Po svim brojkama mi se u KBC-u Osijek nalazimo na vrhuncu trećeg vala. U ovom trenutku imamo 111 hospotaliziranih, 32 je na respiratoru. Taj broj nešto je manji nego u drugom valu, tome je vjerojatno doprinijela i činjenica da je dio ljudi prebolio virus, a dio se i cijepio, no bez obzira na sve brojke su jako velike - kazao je Šego.

Dodao je kako bolnica bilježi nižu dob bolesnika, te se komplikacije razvijaju brže.

Na pitanje kako je moguće da nalaz bude pozitivan kod tek rođene djece, Šego je rekao da je to itekako moguće.

- Ili se radi o zarazi neposredno nakon poroda ili, što je vjerojatnije, o prijenosu virusa putem posteljice. U svijetu je bilo takvih situacija, ali u našoj bolnici dosad ih nismo imali. Ja u ovom trenutku ne mogu reći bi li djeca preživjela da nisu imale koronavirus. Vrlo vjerojatno je covid značajno doprinio ovako lošem ishodu. Radi se o djeci izuzetno niske porođajne mase, nešto iznad 1000 grama, što je samo po sebi vrlo rizično. Borba cjelokupnog medicinskog tima trajala je nekoliko dana, no završetak je bio loš - rekao je Šego.

Video: Slavonska televizija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46