PRATITE UŽIVO

Sučeljavanje završilo burno, Kerum nakraju zapaprio, odbio se slikati s protukandidatima i poručio: Ima tu ljigavih ljudi

U foajeu HNK Split organizira se još jedno odmjeravanje snaga između gradonačelničkih kandidata

Drugi krug sučeljavanja kandidata za gradonačelnika Splita

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Bliži se sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita u foajeu HNK Split, u organizaciji Slobodne Dalmacije. Svega nekoliko dana ostalo je do izbora, pa će biti zanimljivo čuti i vidjeti kako su se kandidati pripremili za još jedan međusobni 'okršaj' u kojem će pokušati pokazati kako znaju i umiju upravljati gradom. Prva je u HNK stigla Kristina Vidan, a za njom i Aris Zlodre.

Stigli su i Zoran Đogaš, Tamara Visković, ali i kandidat Mosta Josip Markotić. Prije sučeljavanja na kratkoj pauzi uz kavu se druže i razgovaraju.


Nakon prošlotjednog burnog sučeljavanja, na kojem smo se dotakli pitanja komunalnog nereda, stihijskog turizma, ali i afere "Sexgate", koje je završilo trzavicama između MOST-a i Centra, Slobodna Dalmacija danas u 11 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta organizira još jedno odmjeravanje snaga između gradonačelničkih kandidata.

image

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix

Sučeljavanje će trajati sat i pol, a moderirat će ga kolege Nataša Bakotić i Saša Ljubičić.

Postizborne koalicije i konstituiranje Gradskog vijeća, stanovi za mlade obitelji i problem iseljavanja, postavljanje spomenika zaslužnim građanima, Spaladium arena, izgradnja azila za životinje, sportska infrastruktura te projekti Žnjan i Tehnološki park Dračevac teme su današnjeg sučeljavanja.

Osim pitanja naših moderatora, kandidati za gradonačelnika imat će priliku odgovoriti izravno na pitanja naših sugrađana koja su nam pristigla tijekom vikenda.

Kandidati polako ulaze, a prvi je na poziciju sjeo donedavni gradonačelnik Ivica Puljak. Iako je prošloga puta iznenadio modnim odabirom, za drugo sučeljavanje se Željko Kerum odlučio na klasičnu kombinaciju crne i bijele. Hlače je podvrnuo baš kao što to rade njegovi mlađi kolege, a ovaj Dalmatinac, kao što pjesma kaže, danas nosi i lančić.

image

Željko Kerum

Tom Dubravec/Cropix

HOS i Palmina Pavlović

Početak bi odmah moglo donijeti buru, pošto će sučeljavanje otpočeti svjetonazorskim pitanjem. Sutra je Dan antifašističke borbe, a još uvijek nismo vratili ime vrtiću Palmine Piplović, dok na spomeniku na Splitu 3 stoji "Za dom spremni". Prvi odgovara kandidat Domovinskog pokreta Zlodre.

- Spomenik na Splitu 3 je spomenik legalnoj hrvatskoj postrojbi koja se borila u ratu da bi nas oslobdila. Taj spomenik će tu stati do kraja života i kraja Splita. Pozdrav "za dom spremni" njihov je legalni pozdrav te, iako ga neki žele srušiti, ja tome ne vidim opravdani razlog.

Možemovka Visković je kazala odlučno "ne" spomeniku, pošto je uspomena na poginule jedno, a sami pozdrav drugo. Stava je da Palmini svakako treba odati počast, kao i Danu antifašističke borbe.

image

Davor Matijević

Tom Dubravec/Cropix

Puljak je ustvrdio da su temelji hrvatske države antifašizam u Drugom svjetskom ratu i Domovinski rat te da ih oboje treba jednako poštivati. Naveo je kako je njegova opcija za vraćanje imena vrtića po splitskog heroini Piplović, kao i da žrtve u Domovinskog rata treba poštivati, ali da niti sporni pozdrav niti datum nisu primjerni za grad Split.

image

Kristina Vidan

Tom Dubravec/Cropix

Vidan je napomenula da je Pametno i ove godine osudilo tu smotru, čije znakovlje i konotacije su neprimjerene.

- Nikako nisam za taj pozdrav pošto znamo njegovo značenje i prošlost. Sutra ćemo obilježiti dan Antifašističke borbe, a zalagat ćemo se da se svim ženama koje su dale svoj obol ovome gradu da što veći značaj. Svakako bi trebali promovirati to što smo u Drugom svjetskom ratu bili na strani pobjednika.

image

Zoran Đogaš

Tom Dubravec/Cropix

- Očito sam jedino ja išao u vrtić Palmine Piplović, vezam sam za to i emotivno. Po pitanju partizana i ustaša sam rekao, to je aorist. Pomirba je moj život. Da Tuđman nije pozvao na pomirbu ne znam kako bi prošli u Domovinskom ratu. Za povratak sam imena Palmini Piplović, a spomenik HOS-u bih ostavio gdje jest. No, nisam za povezivanje 10. travnja s obilježavanjem 9. Bojne HOS-a - izjavio je Zoran Đogaš.

Saša Ljubičić se obraća Kerumu i govori mu kako je on za svog mandata gradonačelnika digao spomenik dr. Franji Tuđmanu.

- Već duže vrijeme postoji inicijativa za podizanje spomenika Miljenku Smoji. Ukoliko dobijete mandat biste li to napravili- pitao ga je Ljubičić.

image

Tamara Visković

Tom Dubravec/Cropix

- Što se tiče spomenika i tu sam prvi. Stavija san na svojoj ledini Orsona Wellesa. OK, komercijalni posao, stavljen je spomenik. Stavio sam Tuđmanu spomenik, križ na Marjanu... Najviše sam ponosan na to od svega što sam u 62 godine napravio. Moja kolegica Lidija Bekavac se maskimalno angažirala, dovela do situacije da ispred crkve sv. Frane postavi spomenik papi Ivanu Pavlu Drugom, napravit će se sigurno. Što se tiče Smoje, svakako mu treba napravit spomenik. Na Smoju je pala ljaga jer je napravio intervju s Miloševićem, ali triba se sitit Smoje 71. godine kad je radio seriju Malo misto, nitko prije nije spominjao crkve, katoličanstvo..., a on je pričao o vjeri, hrvatstvu i kataličanstvu. Napravio bi spomenik Smoji - elaborirao je Kerum.

Matijević je istaknuo da je već bio na Prideu, a da Hod za život promovira vrijednosti s kojima se ne slaže. Vidan je, kaže, na povorci svake godine, a smatra da lokalna politika treba stvoriti okruženje koje će toj zajednici učiniti život lakšim. Na Hod za život ne bi išla jer, smatra, taj pokret ograničava prava žena. Ivica Puljak je također već tradicionalni posjetitelj Pridea, za razliku od Markićkinog Hoda.

image

Aris Zlodre

Tom Dubravec/Cropix

Kerum se nevoljko izražava na ovu temu, a kaže da ga ne zanima hodati ni s jednima ni s drugima, kako ni Ante Franić koji, ipak, podupire njegovanje različitosti. Mostov Ivica Markotić kaže da Hod za život štiti ženska prava i prava djece koje su nerođene.

- Licemjerno bi bilo da podržavam jedno ili drugo, pošto ne idem na parade ni u jednom slučaju, ali podržavam prava jednih i drugih. U LGBT zajednici imam puno prijatelja, a i kao liječnik imam određene stavove o smislu Hoda za život. Ne bih stao na čelo nijedne kolone. Ili neću ić u nijednu, ili bih išao na obje - kazao je Đogaš.

Ankete i postizborne koalicije

Kandidatima je postavljeno i pitanje o jučer objavljenim izbornim anketama, te o tome na koga računaju kao političke partnere nakon izbora.

Puljak je naveo da su bile dvije ankete, jednu su oni (Centar) naručio mi od Ipsosa, druga je HRT-ova.

- Te ankete pokazuju da imam veliku prednost nad drugim kandidatima, u oba kruga. To nas veseli jer građani vide što radimo bez obzira na podmetanja. Imamo sve veću potporu u Gradskom vijeću, po jednoj imamo 11, po drugoj 13 vijećnika.

Što se tiče Mosta, možemo se prepirati oko raznih stvari, ali nikad se nismo prepirali o tome da ovom gradu treba odmak od korupcije. Što se tiče ostalih partnera, postoje dvije politike, jedna od njih je stara u koju pripadaju HDZ i Kerum.

Saša Ljubičić pita Zorana Đogaša hoće li surađivati s HGS-om.

- Ankete su vam u ovoj situaciji stvar iznenadnih izbora, znanstveno upitne, i ne vjerujem im, a zna to i gospodin Puljak kao znanstvenik. Vjerujem da je trend važan, a trend Centra je silazan, a naš je trend uzlazan. Ima dovoljno vremena da ljudi uoče te trendove. Mogućnost koaliranja Puljka s bilo kim je vrlo upitna, jer čemu onda oni izbori? Ne bih do njih ni došlo.

Kerum kaže da njegov HGS niz godina koalira s HDZ-om u Županiji, a ponekad i u Gradu.

- Gradsko vijeće nije dovelo do političke kriza. Politika kriza je nastala ostavkom gradonačelnika. Bilo je ružnih riječi u kampanji. Ne vjerujem da bi Most ikad više dao podršku Puljku, s obzirom na to što je Puljak rekao o gospodinu Petrovu i prešao sve granice. Kroz vrijeme unazad, centar i ljevica u prosjeku imaju 40 posto. Centar i desnica imaju 60 posto. To se vidi iz broja gradskih vijećnika od sada pa unazad. Mislim da ankete koje su napravljene dosta puta pogode, ali ankete kada iziđu favoriziraju i jako puno utječe u izbore. Onaj ko je naručio, naravno da će privatnik ide za novcima, a ne za moralom. Sad ja pričam analitički, kao Macan i Puhovski. Naručitelj ankete i privatne firme koje to rade one su u savezu. Naravno da svak radi za novce. Bit će teško Puljku sastaviti većinu u GV, pogotovo jer je bija bezobrazan prema Mostu. Đogaš će lakše složiti većinu nego Puljak.

image

Ante Franić

Tom Dubravec/Cropix

Matijevića su pitali kako koalirati s Centrom.

- Mislim da je to pitanje vrijednosti. Bitna mi je suradnja sa strankama koje se bore za prava građana, za socijaldemokratske vrijednosti. Ako ne bude sluha za suradnju s partnerima, nema ni koalicije, rekao je Matijević.

Puljak replicirao i postavio kandidatima, kako kaže, jednostavno pitanje.

- Hoćete li vi gospodine Markotić i Matijević i gospođe vidan i Visković podržat HDZ? To je osnovno pitanje.

– Jasno smo komunicirali s kime nećemo koalirati, a to su HDZ i Kerum koji su katastrofalno upravljali gradom. S Domovinskim pokretom ne bismo koalirali, to je desna stranka koja se ničime u ovome gradu nije dokazala. Sigurno mogu reći da nikada nećemo biti protiv nijedne odluke koja je dobra za Split. Mi smo lokalna stranka kojoj su Split i Dalmacija jedini ciljevi. Nećemo sigurno ponovno izazvati izbore - kazala je Kristina Vidan.

Nećemo koalirati sa strankama desnice, definitivno. Ako budemo trebali koalirati od centra na lijevo, hoćemo u korist građana, a ne da izazivamo nove izbore. Dogovor će ovisiti koliko je stranaka potrebno da bi napravili većinu. Sigurno nećemo ići u nove izbore - tvrdi Tamara Visković.

- Onaj tko plaća anketu određuje kakva će biti. Kad su naručivali anketu, svjesno su lagali populaciju jer smo mi razdvojeni od naših partnera. Ako netko misli da je desnica razjedinjena, možda ne želi dat glas jer misli da će ga baciti – kaže Zlodre.

Jel moguć savez sa HDZ-om i HGS-om?

- To će se desit.

Računate li na Most?

- Mi smo spremni koalirati sa svakim tko ima zdrav načela, to su stranke desnice.

- Zbog ovakvih podjela imamo nove izbore, građanima je to jasno. Moguće da podržim svakog tko želi voditi grad kako treba. Trebamo pokrenuti grad, zaboraviti na ideološke razlike. Ni Puljka ne možete vezati samo uz ono loše - kazao je Ante Franić.

Što ćemo sa Žnjanom?

Sljedeća tema je Žnjanski plato, za kojeg se Kerum ne slaže da je najveći projekt te ističe da natječaj za njegovo uređenje nije bio pošten.

- Financijski teret Žnjana je neisplativ. Podzemne garaže radit gdje je more je suludo. Postoje ljudi koji se dokazuju u praksi, i drugi koji pričaju u teoriji. Desetine milijuna kuna gradskih novaca potrošene su na studije, programe i sve to što je nevidljivo, a nije napravljeno ništa. Najveći gradski projekt je rješenje prometa i Kopilica zajedno sa Stinicima, gdje se treba napraviti kompletni novi kvart.

Đogaš smatra da se gubi vrijeme s vrlo važnim projketima.

- Ivica Puljak mi je nekidan rekao kako svi projekti koje je Andro (Opara) donio nisu dobri. Ovdje imamo zastoj od godinu dana koji je bio potpuno nepotreban. Moguće je u ovom mandatu realizirati Žnjan po trenutnom natječaju. Dračevac se isto mora završiti.

Puljak je na to replicirao Đogašu i poručio mu da laže.

- Da sam zločest kao gospodin Đogaš, rekao bih da je svaki projekt prelazio preko mene, a nije. Nije fer i korektno da laže na ovakav način. Bilo je projekata koje smo zatekli, neki u dobrom stanju, neki u malo lošijem. Mi smo to nastavili. Gospodine Đogaš, kako ćete riješiti Žnjan u tri godine kada svoju terasu niste uspjeli legalizirati u 15 godina?

Franić je istaknuo da se Žnjan može i mora završiti te da samo treba početi graditi, ali uz aktivno sudjelovanje ugostitelja koj su tamo stacionirani. Vidan je rekla da se radi o projektu koji je spreman za provedbu, ali kojem samo prijevremeni izbori stoje na putu izvršenja.

-Sve će to biti odgođeno dok se ne uspostavi nova vlast, zbog čega neće biti realizirano do kraja ovoga mandata. Trebali bi se bar dati u hortikulturno uređenje, odnosno uređenje zelenih površina, pošto je potrebno vrijeme da bismo dobili visoki pojas zelenila, a to vrijeme sada gubimo.

Puljak je u jednom trenutku kazao da će se naljutit na sve.

- Ne slušate jedni ni drugi. Na Gradskom vijeću sat vremena sam pričao o projektu Žnjanu – počeo je Puljak, kad ga je prekinula Vidan i poručila:

- Poštedite nas dociranja i recite što imate – s čim se složio Markotić i rekao bivšem gradonačelniku da mu je "prezentacija o Žnjanu bila jako nejasna".

Visković, kada je došla do riječi, kazala je kako nitko nema prava remetiti projekt koji je već pokrenut.

-To nije najvažniji projekt za grad ali može se završiti u četiri godine – smatra Visković, dok je Zlodre postavio Žnjan kao jedan od tri do pet najvažnijih projekata. DP-ovac je istaknuo da se zalaže za koncesije jer su one najbolje za donijeti novac u proračun. Također, istaknuo je da njegov tim gura i projekt Vukovarske ulice od koje svi bježe.

Potom su Matijević i Puljak započeli raspravu oko Žnjana, pri čemu je SDP-ovac rekao kako je upoznat s projektom od početka, a Puljak ga je pitao:

- Koliko građevinskih dozvola ima Žnjan, ajde recite.

- Šest, sedam - kazao je Matijević, na što mu je Puljak replicirao:

- Nema građevinskih dozvola, vidite da ne slušate.

Zatim je kandidat Centra objasnio da će do sredine rujna potpisati koncesiju kada se krene raditi cesta.

Kako zadržati mlade u Splitu?

Iduća tema je kako zadržati mlade obitelji u gradu. POS-ovi stanovi su svima na pameti. Kerum bi ih radio na Kopilici.

- To je dobra pozicija, središte grada. Od Kopilice do Rive nema dva kilometra. Infrastruktura postoji, ima izlaz na more. Komunikacija bi bila dobra jer će se sigurno napraviti ili most ili tunel prema Kaštelima i autoputu. To je rješenje za mlade obitelji i za podstanare, ali i za komercijalu. To je izuzetno pozicija i najbolji projekt u gradu Splitu. Smatram da bi građani svi bili za to. Prvi projekt kad dođem na vlasti bi bio da u 60 dana upišem svu djecu u vrtiću, kao i zadnji put. Napravio sam sve POS-ove stanove. radi se o iskustvu i praksu, sve podstanare bi riješio u 18 mjeseci - kazao je Kerum.

Đogaš bi POS-ove stanove rado vidio na Korešnici, ali treba zadovoljiti uvjete.

- Kopilica je novi kvart u gradu na Prometovom zemljištu, to je firma koja je mnogo postigla koristeći europska sredstva i svaka im čast. Podržavam njihovo iseljavanje u Dračevac. Stinice me također zabrinjavaju, kako su zapuštene, to je ogroman kapital i na tome bi trebalo raditi. Treba se definirati prostor, ne možemo imati metro do trajektne luke ako prostor nije definiran - tvrdi Đogaš.

Franić smatra kako POS nije velik projekt. - Najveći problem grada je GUP. Mi na Žnjanu gradimo trokatnice, smiješne male objekte a trebamo početi graditi velike objekte za naše građane. Mi moramo početi izdavati dozvole. U gradu ne fali stanova jer ima puno praznih. Grad s GUP- om blokira sve. Grad treba novi GUP - oštro će Franić

Markotić tvrdi da je Korešnica realan projekt koji može riješiti problem mladih obitelji, može se izgraditi preko 1000 tisuća stanova na tom području, dakle cijelo naselje sa svim popratnim sadržajima.

- Tamo je sad spaljena zemlja i treba krenuti od osnovnih stvari. U prošlom smo mandatu dali prijedlog da se odvoji pola milijuna kuna za pristupne ceste koje bis e prvo trebali riješiti - kazao je.

Matijević je po ovom pitanju kazao kako treba stvoriti uvjete da nitko ne zloupotrebljava sustav. - Stambena politika nam je takva da imamo previše apartmana, mlade obitelji nam ne mogu priuštiti život u Splitu i to je pitanje ozbiljne politike. Nama treba puno stanova za najam i puno POS-ovih stanova. Ali građevinski lobi je trenutno prejak - rekao je.

Puljak je kazao da je projekt Korešnice jedan od projekata koje su naslijedili.

- To je potpuno normalna dinamika tako velikog projekta. Uspjeli smo se izboriti da tamo bude i škola. Projekt ima 7 faza, prva faza je izgradnja 300 stanova i realno je za očekivati da počne za vrijeme ovog mandata. Što se tiče modela za te stanove, pokušat ćemo promovirati da većina bude za dugoročni najam. Pronašli smo i dvije lokacije za gradnju POS-ovih stanova na Brdima i Šinama – objasnio je Puljak.

Kristina Vidan ističe da je jedino pravo rješenje da Grad gradi stanove za dugoročni najam.

- Naš je prijedlog da se to napravi u Parku mladeži i Kopilici gdje je već predviđeno i gdje postoji infrastruktura koja omogućuje da se napravi cijelo naselje sa svim uvjetima i sadržajima. Također smo za to da se dio tih stanova prilagodi za život osoba s invaliditetom.

Korešnica se ne može realizirati u sljedećih 7-8 godina jer nema izgrađeni infrastrukturu i stoga zahtijeva prevelika ulaganja.

O stambenoj politici Visković je kazala kako je Korešnicu ne smatra idealnim rješenjem, no ne bi je kočila ako bude gradonačelnica.

- Svi znamo da Kopilica nije tako jednostavan projekt. Svakako, moj stav su javni stanovi za dugoročni najam. Treba se pitati i od čega će ti mladi živjeti i odakle će plaćati stanove, kazala je Visković

Zlodre je istaknuo da je glavni problem Splita što nema GUP.

- Svi pričaju da će se promijeniti i rade se samo točkaste izmjene koje ne vode ničemu. Najvažnije je napravit GUP – kazao je Zlodre i dodao da je probijanje Vukovarske ulice lakše rješenje od Korešnice jer bi se riješio prometni kolaps, ali bi se dobili i tereni za izgradnju.

Đogaš tvrdi da se sve to može ubrzati ako se ugledamo na Sportske igre mladih iż 2017. Kada napravite jedno sportsko selo, onda ste napravili apartmane koji su kasnije mogu biti za najam, kazao je

Franić je uvjeren da se Korešnica može napraviti.

- Ako planirate napraviti tisuću stanova, realan rok je dvije godine za infrastrukturu - smatra on.

Markotić se upitao tko će čekati šest -sedam godina za Korešnicu? 2017. je kompletna Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem bila u Splitu, dovukao je sve ministre, obećali su brda i doline i da će u roku dvije godine biti gotova Korešnica, da su tada radili svoj posao ne bi čekali na sada na stanove u Korešnici.

Matijević smatra da trebaa domaća struka imati prednost.

Kerum je replicirao, kako kaže, sebi.

- Radi se o neznanju. Prvo Grad Split ne gradi POS-ove stanove, nego APN. APN radi, država sufinancira. Stanovi su 100-1200, kad sam ja radio, gradonačelnik Beroš, ministar Čačić, napravili sm ugovor za oko 900 eura za Brodaricu. Isto smo napravili za Kilu. To je ta procedura. I jedna i druga pozicija su bile gotove za 18 mjeseci. Pogotovo ako se radi na Kopilici, postoje ceste, infrastrukturam sve postoji

Puljak je istaknuo da je Stanouprava razvila model za dugoročni najma, ali ih neće graditi nego će organizirati sve.

Grand finale

Moderatorica je upitala Keruma zašto stalno gleda na sat, a on je odgovorio jer je prošlo 87 minuta, a rečeno je da će sučeljavanje trajati 90 minuta.

Novo pitanje je kome biste dali glas među kandidatima, a da sami niste kandidat. Visković je rekla da ne bi imala ništa protiv Vidan, Puljka i Matijevića, s čim se Vidan složila, istaknuvši da jedna osoba ne može napraviti ništa ako je sama i kad ima loše suradnike.

Puljak je kao "prostor u kojem bi tražio rješenje" naveo Vidan, Visković i Markotića, Zlodre je rekao da ne vidi bolje rješenje od sebe. Markotić bi izabrao onoga koji ga uvjeri da može biti bolje, a Kerum i Franić na toj poziciji bi rado vidjeli HDZ-ovog Đogaša. On sam je, pak, rekao da mu je teško ponuditi odgovor, pošto je među kandidatima puno dobrih ljudi.

- Odabrao bih ženu, a pošto se s Tamarom znam bolje ću ipak odabrat gospođu Vidan, da ne bude da je zbog prijateljskih odnosa.

Prije zajedničkog fotografiranja, po završetku sučeljavanja, Kerum je odbio snimanje kazavši:

- Ima ovdje ljigavih ljudi, ne bih hvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21