NOVI SAZIV

Suci biraju sedam članova Državnog sudbenog vijeća, na ove izbore pravo ima izaći svih 1652 sudaca

Zanimljivo je da se od sedam sadašnjih članova DSV-a iz sudačkih redova čak četvero bore za još jedan mandat u tom tijelu

Državno sudbeno vijeće (arhivska fotografija)

 Damjan Tadic/CROPIX

Na svim sudovima u Hrvatskoj u utorak su od 8 do 16 sati bile postavljene biračke kutije - suci su čitav dan birali sedam svojih članova u Državno sudbeno vijeće (DSV). Izabrana sedmorica u novom sazivu DSV-a, koja će dužnost preuzeti početkom ožujka 2023., odlučivat će iduće četiri godine o imenovanju i napredovanju sudaca, njihovoj stegovnoj odgovornosti, a kroz imovinske kartice trebali bi nadzirati i njihovo imovinsko stanje.

Na ove izbore pravo ima izaći svih 1652 sudaca, koliko ih u ovom trenutku ima u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da se od sedam sadašnjih članova DSV-a iz sudačkih redova čak četvero bore za još jedan mandat u tom tijelu. Zakon im, naime, dopušta da u DSV mogu biti birani najviše dva puta. Tako se od sadašnjih članova DSV-a za novi mandat bore Darko Milković, sudac Vrhovnog suda koji je ujedno predsjednik DSV-a u ovom mandatu, zatim sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Lidija Vidjak, sudac Županijskog suda u Bjelovaru Antun Dominko i sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Goran Goluža.

Jedan od njih, bjelovarski sudac Antun Dominko, ima stopostotne izglede osvojiti još jedan mandat jer je u svojoj grupi sudova jedini kandidat i nema konkurencije.

DSV ima ukupno 11 članova - dvojicu saborskih zastupnika, dvoje sveučilišnih profesora prava i sedam sudaca, što znači da suci u tom tijelu čine većinu i imaju odlučujući utjecaj na njegove odluke.

Sistem po kojem suci biraju sedam svojih predstavnika u DSV je takav da ne mogu svi suci glasati za sve sudačke kandidate. Korpus od ukupno 1652 sudaca podijeljen je, uvjetno rečeno, u šest "izbornih jedinica".

Jednu izbornu jedinicu čine suci Vrhovnog suda. Iako je njihova najmanja (vrhovnih sudaca ima 34), u DSV biraju dva kandidata. Na tom je sudu na ovim izborima i najveća konkurencija jer čak četiri kandidata žele u DSV. Uz već spomenutog suca Darka Milkovića natječe se još troje sudaca Vrhovnog suda: kazneni sudac Damir Kos te građanski suci Marina Paulić i Ante Perkušić.

Drugu izbornu jedinicu čine suci četiriju visokih sudova: Visokog upravnog, Visokog trgovačkog, Visokog kaznenog i Visokog prekršajnog suda. S tih sudova za članstvo u DSV-u kandidiralo se ukupno troje sudaca: sutkinja Visokog upravnog suda Mirjana Juričić, njezina kolegica s istoga suda Evelina Čolović Tomić te sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić. U DSV će biti izabran samo jedan kandidat - onaj čije ime zaokruži najviše sudaca četiriju visokih sudova koji u zbroju imaju 81 suca.

Zanimljivo je da je samo jedan od svih sudačkih kandidata koji se bore za članstvo u DSV-u, Ivan Turudić, na sam dan izbora, u utorak ujutro, imao javni nastup na N1 Televiziji u kojem je, uz ostalo, govorio o izborima u DSV, što je među sucima shvaćeno i kao vođenje kampanje na dan izbora.

Suci županijskih sudova, kojih je u Hrvatskoj 344, biraju u DSV tri predstavnika. Županijski sudovi su za potrebe ovih izbora podijeljeni u tri zasebne izborne jedinice, a svaka od njih bira po jednog člana DSV-a. Jednu čine županijski sudovi Dalmacije, Primorja i Istre i u njoj je konkurencija najveća. Za jedno mjesto u DSV-u iz te se jedinice natječe četvero sudaca: Ivona Rupić, Ivan Tironi i Vladimir Živaljić sa splitskog Županijskog suda te Ljudevit Zoričić sa Županijskog suda u Šibeniku. Drugu jedinicu čine županijski sudovi u Zagrebu, Velikoj Gorici i Sisku, na kojima se za jedno mjesto u DSV-u bori dvoje kandidata: sadašnja članica DSV-a, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Lidija Vidjak i sudac sisačkog Županijskog suda Predrag Jovanović. Treću izbornu jedinicu čine suci Županijskih sudova iz Karlovca, Varaždina, Bjelovara, Slavonskog Broda, Vukovara i Osijeka, i na njima se za DSV natječe samo jedan kandidat, već spomenuti bjelovarski sudac i sadašnji član DSV-a Antun Dominko, koji će sasvim izvjesno osvojiti i drugi mandat.

Zasebnu izbornu jedinicu čine prvostupanjski suci koji su i najbrojniji - u ovom trenutku ih ima 1171 i čine 71 posto ukupnog broja sudaca u Hrvatskoj. Unatoč tome, biraju samo jednog kandidata u DSV. Konkurencija za to mjesto, međutim, i nije velika. Iz mase prvostupanjskih sudaca za DSV ih se na ovim izborima kandidiralo tek dvoje: dosadašnji član DSV-a, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Goran Goluža i njegova kolegica s istoga suda Silvija Sunčana Stubičar.

Službeni rezultati izbora u najboljem će slučaju biti objavljeni tek nakon isteka 48-satnog roka u kojem nezadovoljni kandidati mogu podnositi prigovore i žalbe na izborni proces.

Kampanja sedam članova DSV-a koji se biraju iz sudačkih redova nije lišena tihog lobiranja po sudovima i bitkama pojedinih sudačkih "klanova" za izbor "svog čovjeka" u DSV. To ne čudi ako se ima na umu da je riječ o tijelu koje odlučuje o imenovanju i napredovanju sudaca i njihovoj stegovnoj odgovornosti te da upravo suci u tom tijelu imaju presudnu većinu.

Zahtjev da se samim sucima osigura presudan utjecaj na izbor članova DSV-a i to pod egidom uklanjanja političkih utjecaja na pravosuđe, bio je jedan od najtvrđih zahtjeva Europske komisije u vrijeme hrvatskih pristupnih pregovora s EU. Jedan od briselskih uvjeta za zaključenje pregovora bilo je i donošenje sadašnjeg Zakona o DSV-u koji propisuje da članove DSV-a iz sudačkih redova, tajnim glasanjem, biraju sami suci.

Sve do 2011. suce je u DSV birao Sabor, dakle politika. Međutim, nakon desetljeća primjene ovog modela sve su glasniji prigovori, pa čak i iz redova pravne struke, da je Državno sudbeno vijeće čiju većinu biraju sami suci doveo do autarkičnosti i zatvorenosti sudačke struke, nemogućnosti da za suce budu imenovani vrsni pravnici koji nisu sudski savjetnici te da je šira društvena zajednica izgubila svaku mogućnost utjecaja na sudbenu vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 17:13