OKRJEPA DUŠE

Suci i odvjetnici navalili na duhovne vježbe: U postupcima ne vidimo čovjeka, nego spis. Zato idemo na vjerski seminar

ZAGREB - Tko sam, odakle sam i kamo idem?, Prenatalna eutanazija, Vjera bez djela je mrtva, Nepovredivost ljudskog života, Stres, kriza i psihotrauma samo su neke od tema o kojima će se raspravljati hrvatski pravnici na duhovnim vježbama koje za njih organizira Zaklada Biskup Josip Lang od 9. do 11. ožujka.

Poziv na okrepu duše

Duhovne vježbe pod nazivom “Ako pravo radiš, vedrinom odsijevaš” prije svega su namijenjene odvjetnicima, sucima, javnim bilježnicima, ali i liječnicima, a kuda idu i kako se boriti sa stresom saznat će u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u okolici Zaprešića.

U pozivu na okrijepu duše ističe se kako je njihov cilj senzibilitirati ih za pravo Božje, a ne samo ljudsko.

- Tko ima Boga na prvom mjestu u svom životu, taj će onda najbolje znati , poštivati i braniti bravo svake osobe, napose onih čije je pravo najugroženije. Silno je važno da ljudi iz pravne struke budu priožeti Duhom Božjim kako bi onda u svom profesionalnom radu štitili pravo siromašnih i ugroženih - stoji između ostalog u pozivu.

Dvorac i kapelica

Središte Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor je barokni dvorac Lužnica iz polovice 18 stoljeća, ranije vlasništvo grofovske obitelji Rauch, a danas je u posjedu sestara milosrdnica.

Neposredno u blizini dvorca nalazi se nova zgrada za smještaj gostiju, a raspolaže sa 53 jednokrevetne i 5 dvokrevetnih soba.

Osim soba, gostima je na raspolaganju i blagovaonica, višenamjenska dvorana, kapelica za 60 osoba te 8 hektara veliki engleski perivoj s jezerom, šumarcima, šetnicama dugim dva i pol kilometra. Suci sa zagrebačkih sudova nisu dobili službenu obavijest o održavanju seminara, no većina je upoznata s time da će se održati. Navodno među sucima ima dosta zainteresiranih za sudjelovanje.

- Velik broj sudaca tijekom vođenja postupka pred sobom ne vidi čovjeka, nego samo spis. Neki ne shvaćaju kolika je odgovornost na njima jer ipak odlučujemo o ljudskoj sudbini. Da bi čovjek bio dobar sudac, treba biti i dobar čovjek - smatra jedna sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda koja će ići na duhovni seminar.

Kaže kako bi duhovne vježbe sigurno dobro došle nekim njezinim kolegama jer bi možda počeli razmišljati malo drugačije i 'šire'.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:32