NAJAVA UHS-A

Suci kreću u dvotjedno provođenje mjera upozorenja: ‘Imamo podršku i državnih odvjetnika‘

Zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj provodit će se mjere upozorenja

Ilustrativna fotografija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je u nedjelju da će se zbog izostanka dijaloga s tijelima izvršne vlasti, na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj, od ponedjeljka 8. svibnja do petka 19. svibnja, provoditi mjere upozorenja.

UHS je precizirao da se u iduća dva tjedna odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe UHS.

‘’U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti primjerice, razvod braka’’, ističe Vesna Horvath, predsjednica UHS-ovog Ogranka III Zagreb, dodajući kako su obavijesti o odgodi ročišta poslane strankama.

Ministarstvo najavilo upućivanje u hitni postupak povećanje plaća za sve pravosudne dužnosnike

Ministarstvo pravosuđa i uprave prošle srijede, 3. svibnja, je najavilo da se hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja. Tim prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja nominalno će porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu, naveli su iz Ministarstva.

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodali su u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 10:11