NAKON 12 DANA

Suci prekidaju štrajk, od ponedjeljka se održavaju sva zakazana ročišta!

Suci ne otkrivaju što im je na stolu. Samo su rekli da se s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom ponovno sastaju u utorak

Općinski građanski sud u Zagrebu

 Damir Krajac/CROPIX

Sudovi će od ponedjeljka opet normalno raditi, odnosno održavat će se sva zakazana ročišta. Odlučeno je to nakon sastanka ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice s čelnicima Udruge hrvatskih sudaca (UHS). Mjere upozorenja, kako je bilo i najavljeno, trajale su od 22.01. do 2.02., no njihov prestanak ne znači da su svi problemi riješeni, nego je dogovoreno kako će se u utorak održati novi sastanak i nastaviti razgovori.

U vrlo šturoj izjavi za medije, glasnogovornica UHS-a, sutkinja Ivana Bilušić, samo je kazala da se nastavljaju pregovori oko cjelovitog Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika.

Ovo je prvi pomak do kojeg je došlo nakon 12 dana bijelog štrajka sudaca i državnih odvjetnika tijekom kojeg su se rješavali samo hitni predmeti, tj. oni koji su zakonom definirani kao hitni i oni kod kojih bi zbog odgode nastupila nepopravljiva šteta. Pravosudni dužnosnici tek su u četvrtak prvi put sjeli za stol s resornim ministrom pravosuđa i uprave Malenicom.

Na sastanak, koji je bio zakazan u 13 sati u Ministarstvu pravosuđa, najprije su došli suci, a nakon njih i predstavnici Udruge državnoodvjetničkih dužnosnika. Kod ministra Malenice nisu se dugo zadržali, a po izlasku nisu željeli niti naslutiti kakvu su ponudu dobili i je li realno očekivati kraj štrajka.

Povećanje od 580 eura

Suci i tužitelji od prvog dana štrajka, odnosno mjera upozorenja, kako ih nazivaju, traže da Vlada ispuni obećanje iz svibnja prošle godine kako će do kraja 2023. donijeti novi Zakon o plaćama sudaca u kojem će provesti indeksaciju njihovih plaća, stupnjevanje i urediti materijalna prava.

- Mjerama upozorenja suci žele skrenuti pažnju na činjenicu da plaće sudaca nisu usklađivane s gospodarskim kretanjima već 25 godina, što je jasno iz podatka kako je od 2000. godine naovamo prosječna plaća rasla 125 posto, dok je plaća sudaca stagnirala i gubila na vrijednosti - obrazlažu suci svoje mjere, dok im je premijer Andrej Plenković poručio da indeksacija i platni razredi nisu opcija za mandata ove Vlade.

image

Ivana Bilušić

Nikola Vilić/Hanza Media

Ministar Malenica kontinuirano ističe kako su sucima prošle godine znatno povećane plaće - od 580 eura prosječno mjesečno za prvostupanjske suce, te kako im je Vlada ponudila materijalna prava koja, kad se preračunaju, mjesečno iznose povećanje od 115 eura, ali su suci to odbili. Malenica kontinuirano naglašava kako su suci u dva navrata odbili materijalna prava koja su tražili te ponavlja da Vlada ne pristaje na ultimatume ni ucjene.

- Godine 2019. vraćeno je 6 posto osnovice koja je bila oduzeta sucima u vrijeme krize nekoliko godina ranije te su izjednačeni koeficijenti svih prvostupanjskih sudaca. Godine 2023., nakon prvog ciklusa mjera upozorenja, osnovica sudaca porasla je 13 posto za sve suce. Uzmemo li u obzir činjenicu da je, prema podacima DZS, inflacija u prethodne dvije godine bila gotovo 18 posto, jasno je kako je to povećanje osnovice - anulirano - stoji u odgovoru sudaca.

Malenica pak ističe kako su početne plaće sudaca od 2200 eura neto mjesečno, pa do 3500 eura, što je zapravo i 1000 eura više od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Od prvog dana bijelog štrajka suci, ali isto tako i resorni ministar, poručuju da su spremni na razgovore i dogovor, ali do četvrtka nije bilo nikakve ponude niti poziva za razgovor, a niti jedna strana nije popuštala.

Dogovor unutar nekoliko sati

Premijer je izjavio kako smatra da je štrajk potpuno neprimjeren prema ovoj Vladi koja je, naglasio je, za razliku od ranijih vlada koje su smanjivale plaće, dvaput povećala plaće sudaca i podvukao da u ovome mandatu neće biti indeksacije plaća.

- Nakon što smo povećali plaće sudaca, dogodio se štrajk pravosudnih službenika koji su smatrali da su sucima jako puno povećane plaće. Ono što je ministar govorio tad nije podrazumijevalo sedam tjedana štrajka. Ono što je govorio tad, sad više ne stoji i to suci znaju, ministar im je rekao. Prema tome, razgovori, poštovanje profesije sudaca i povećanje plaća da - ucjene ne - rekao je prije nekoliko dana premijer Plenković pojašnjavajući kako je obećanje o indeksaciji plaća sudaca dano prije sedmotjednog štrajka pravosudnih službenika.

Nakon poziva na sastanak u četvrtak, iz Udruge hrvatskih sudaca poručili su "kako je neozbiljno očekivati da će nakon 12 dana tišine, bez ikakvog kontakta, doći do završnog dogovora unutar nekoliko sati".

- UHS ostaje otvoren za konkretan dogovor, no kao što smo govorili od prvog dana, sve je u rukama izvršne vlasti i premijera Plenkovića, što je on potvrdio svojim izjavama. Kao što predsjednik Vlade naglašava da ne može prihvatiti bilo kakve ultimatume, UHS nije u mogućnosti prihvatiti ‘uzmi ili ostavi‘ pristup koji proizlazi iz najave ministra Malenice medijima da očekuje okončanje mjera upozorenja - poručili su iz sudačke udruge uz napomenu kako će o okončanju bijelog štrajka "odlučiti isključivo članstvo UHS-a, nakon što glasuju o ponudi koju će sutra, očekuje se, izložiti izaslanik predsjednika Vlade".

- Suci će prekinuti mjere upozorenja odmah, ako je ponuda imalo korektna i u smjeru dosadašnjih traženja i obećanja danog još u svibnju prošle godine - poručili su suci uoči ulaska na sastanak u Ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23