IN MEMORIAM

Sućut predsjednice Grabar Kitarović obitelji akademika Radoslava Katičića

Kolinda Grabar Kitarović
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u ponedjeljak sućut obitelji akademika Radoslava Katičića u kojoj ističe da je taj jezikoslovac svojim vrijednim znanstvenim opusom zadužio europsku znanost i kulturu.

"Sa žaljenjem sam primila vijest o smrti akademika Radoslava Katičića, znanstvenika međunarodnog ugleda koji je svoju karijeru posvetio jezicima kao vrhunski lingvist i utemeljitelj katedre za lingvistiku i indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je bio omiljeni profesor generacijama studenata koji su voljeli njegova predavanja i upijali njegovo enciklopedijsko znanje", stoji u sućuti.

Predsjednica napominje da je akademik Katičić bio jedan od autora „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“ te je kao vrhunski poznavatelj svjetskih jezičnih kultura svjestan važnosti očuvanja nacionalnog jezika, a time i identiteta svakog naroda.

"Svojim vrijednim znanstvenim opusom zadužio je europsku znanost i kulturu, brojna europska sveučilišta na kojima je predavao i surađivao, a svojim cjelokupnim djelom posebno hrvatsku znanost u kojoj je postavio temelje za proučavanje novih lingvističkih spoznaja", napisala je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59