OBRAT U NAJVEĆOJ OPORBENOJ STRANCI

Sud časti vratio Sanaderovog prijatelja Jerka Rošina u HDZ: Nije nam jasno zašto je izbačen!

U Središnjici stranke gdje je zasjedao stranački Sud bila i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, no na izlasku nije htjela komentirati odluke suda
Split, 291211.Jerko Rosin, dojucerasnji clan spltskog HDZa.Na izvanrednoj sjednici splitskog HDZa vecina je odlucila da se Jerka Rosina izbaci iz stranke zbog intervjua kojeg je dao za tjednik Nacional.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

ZAGREB - Visoki časni sud HDZ-a danas je odlučio vratiti u stranku Jerka Rošina , koji je iz HDZ-a izbačen prije više od dva mjeseca te je poslao priziv žaleći se na tu odluku.

"Sud je jednoglasno prihvatio njegov priziv i Jerka Rošina vratio u HDZ", izjavio je novinarima predsjednik Visokog časnog suda Florijan Boras u pauzi zasjedanja toga suda.

"Nisu nam jasni razlozi zbog kojih je gospodin Rošin izbrisan iz članstva. U obrazloženju stoji da je medijski istupio u tjedniku Nacional te se briše iz članstva", izvijestio je Boras dodavši kako su tražili zapisnik, kojeg nisu dobili pa ih stoga povjerenstvo Županijskog odbora Splitsko-dalmatinske županije nije uvjerio u opravdanost njihove odluke.

Boras je izvijestio kako je sud raspravljao i o zahtjevima koji su se odnosili na prigovore na nestatutarna učlanjenja u HDZ.

U ponedjeljak, kada je sjednicu sazvao bilo je, kako je kazao, najviše četiri takva zahtjeva, no u međuvremenu se pojavilo još puno novih zahtjeva te će sud danas i te zahtjeve uvrstiti u dnevni red i pokušati donijeti odluke.

"Svako ime za koje se traži provjera članstva je jedna osoba i podatke treba potpuno provjeriti", kazao je Boras dodajući da je do pauze raspravljeno o 34 takve osobe koje su se učlanile u HDZ.

"Za sve njih je utvrđeno da nisu učlanjeni sukladno odredbama HDZ-a", izvijestio je Boras.

Utvrdili smo da oni nisu pravovaljani članovi HDZ-a i sve radnje koje su prethodile izdavanju iskaznica takvim članovima proglasili smo ništetnim, rekao je dodavši da takve osobe ne mogu sudjelovati u radu HDZ-a, a posebno ne mogu sudjelovati u izbornim procesima.

"Nevažeća su članstva svih onih koji nisu prošli redovitu proceduru i za koje nadležno tijelo u HDZ-u nije donijelo odluku o prijemu u članstvu. Pristupnica sama po sebi ne znači članstvo", poručio je predsjednik Visokog časnog suda.

Kada je u pitanju učlanjenje u HDZ, pojasnio je, u tu se stranku ne ulazi voljom i odlukom osobe koja nije član HDZ-a.

Osoba koja nije član HDZ-a, neovisno o tome je li član neke druge stranke, je li ranije bila u HDZ-u, kao i o njezinoj dobi i spolu, ako želi može tražiti od HDZ-a da pristupi toj stranci. "Takav podnesak se smatra zamolbom i o takvom podnesku odlučuju tijela HDZ-a. U pravilu to je temeljni ogranak i to je ogranak gdje član ostvaruje sva svoja temeljna prava, učlanjuje se, aktivan je i tako dalje. Članstvu u svim drugim tijelima je izvedenica", pojasnio je Boras.

Iznimka je, dodao je međutim, da u HDZ mogu primati i središnja tijela te je njihova odluka bezuvjetna. "Oni to mogu učiniti neovisno što misli netko u temeljnom ogranku i to je odgovor na pitanje u slučaju Karamarko", rekao je Boras o slučaju Tomislava Karamarka koji nije obnovio 2002. članstvo u toj stranci, a nakon toga je primljen te je dobio od predsjednice stranke Jadranke Kosor stranačku iskaznicu, bez da se o tome očituje Visoki časni sud.

Također je rekao kako Karamarkovo članstvo u HDZ-u nitko nije osporavao.

"Sud u punom članstvu od predsjednika i šest članova sve odluke je danas donio jednoglasno", poručio je predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a Florijan Boras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 10:29