POSTAO INVALID

SUD DOSUDIO MAŠKARINU JOŠ 2 MILIJUNA KUNA Odvjetnica mladića koji je pri rutinskoj operaciji ostao bez noge: 'Jako smo zadovoljni novom presudom'

 
 Tea Cimas / Cropix

Sutkinja Katarina Bajčić Ivančević dosudila je na ponovljenom suđenju na riječkom Općinskom sudu 2,338 milijuna kuna naknade za štetu Miroslavu Maškarinu, mladiću s Raba kojemu je kao 21-godišnjaku, uslijed komplikacija tijekom operacije slijepog crijeva, 2006. godine, amputirana lijeva noga te je postao 100-postotni invalid.

Nepravomoćna presuda u građanskoj parnici Maškarina protiv Republike Hrvatske, po kojoj mu je dosuđena novčana naknada u iznosu od šest milijuna kuna, donesena je još krajem 2015. godine. No, u travnju 2017. godine, Županijski sud je djelomično odbio, a djelomično prihvatio odluke prvostupanjskog suda. Dio koji je vraćen na novo suđenje sada je okončan nepravomoćnom presudom po kojoj se Maškarinu, na ime izgubljene zarade za razdoblje od 1. siječnja 2007. pa do 30.rujna 2018. godine mora isplatiti iznos od 571.251,61 kune sa zakonskom zateznom kamatom. Na ime neimovisne štete dosuđeno mu je milijun i 380 tisuća kuna, na ime prilagodbe osobnog vozila 25 tisuća kuna, 200 tisuća kuna na ime ortopedskih pomagala, na ime prilagodbe stambenog prostora 134 tisuća kun te oko 305 tisuća kuna na ime kapitaliziranog iznosa s osnova tuđe pomoći i njege, što je, sve zajedno, iznos od preko 2,3 milijuna kuna. Sve te cifre utvrđene su sudskim vještaćenjima.

Šest milijuna kuna, koliko mu je dosuđeno 2015., bila je najveća takva odšteta u povijesti Republike Hrvatske i dio mu je već isplaćen, dok se još odlučivalo o dijelu koji je sada određen novom presudom. Prema riječima Ingrid Barić, Maškarinove odvjetnice, još se točno moraju zbrojiti sve stavke, no ukupan iznos, zajedno sa zateznim kamatama, sada je i veći nego početnih šest milijuna.

Pravosudno bitka Miroslava Maškarina za naknadu štete koja mu je prouzročena operacijom počela je 2007. i u početku, njegova je odvjetnica zahtjevala 13,7 milijuna kuna, pozivajući se na europsku praksu. Konačno, krajem 2015., Općinski sud u Rijeci mu je dosudio 5,994,759,31 milijuna kuna, ali presuda nije u cijelosti priznata pa je ponovljeno suđenje završilo još boljim ishodom za Maškarina. Podsjetimo, prvi iznos koji mu je KBC Rijeka nudio još 2011. bio je 2,47 milijuna kuna, što je Maškarin tada odbio.

- Jako smo zadovoljni novom presudom - kratko je komentirala Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić.

U kaznenom dijelu ovog slučaja, gdje se sudilo doktoru Branku Popoviću, već godinama umirovljenom kirurgu koji je operirao Maškarina 2006., u veljači ove godine došlo je do definitivne zastare. Naime, Županijski sud u Rijeci potvrdio je nepravomoćnu presudu riječkog Općinskog suda iz 2018. kojom je odbačena optužbu protiv kirurga kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, i to zbog zastare. Naime, doktor Popović je sredinom rujna 2011. godine bio nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, no rješenjem Županijskog suda potkraj listopada 2012. godine prvostupanjska presuda je ukinuta i slučaj vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Međutim. 1. siječnja 2013. godine na snagu je stupio novi Kazneni zakon, 21. svibnja te godine počelo je ponovno suđenje doktoru Popoviću, a zastara za djelo za koje ga se teretilo nastupila je još 2014. da bi ove godine bila i definitivno potvrđena.

Maškarin je danas stopostotni invalid kojemu je za 85 posto smanjena životna aktivnost te i dalje živi na rodnom Rabu, a ono što je trebala biti rutinska operacija slijepog crijeva donijelo mu je, pored amputacije noge, i niz zdravstvenih tegoba s kojima se i dan danas svakodnevno bori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:58