MUKE BIVŠEG MINISTRA

Sud Hasanbegoviću opet dosudio odštetu zbog teksta Ante Tomića: ‘Ženi i djeci su dobacivali, a ja nisam mogao spavati‘

Tomić je tada novopečenoga ministra nazvao ‘nemogućim bićem‘, ‘političkim minotaurom‘, ‘ideološkim jednorogom‘, ‘ustaškim klaunom‘...

Zlatko Hasanbegović (arhivska fotografija)

 Dragan Matić/Cropix

Zagrebački Općinski građanski sud po drugi puta je, a nakon što im je prijašnju presudu ukinuo Ustavni sud, dosudio da pisac i kolumnist Ante Tomić mora platiti bivšemu ministru kulture Zlatku Hasanbagoviću odštetu zbog duševnih boli nanesnim zbog teksta objavljenoga u NIN-u 2016. kada je Hasanbegović bio imenovan ministrom.

Tomić je tada novopečenoga ministra nazvao "nemogućim bićem", "političkim minotaurom", "ideološkim jednorogom", "ustaškim klaunom", "slaboumnim zagrebačkim muslimanom" i "bijednikom", a Hasanbegoviću, koji je tražio 30.000 kuna odštete, sud je sada, nakon ponovljenoga suđenja, dosudio polovicu toga iznosa.

Naime, isti sud već je prije nekoliko godina Hasanbageoviću u ovome slučaju dosudio 30.000 kuna, no nakon žalbe obrane drugostupanjski sud je kaznu preinačio dosudivši Hasanbegoviću 15.000 kuna.

Međutim sve je to u travnju prošle godine ukinuo Ustavni sud, zaključivši kako je ranijim presudama Tomiću povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

"Osim toga, iako sporne riječi i izrazi sami po sebi jesu uvredljivi i mogu se smatrati polemičnima, te premda uvrede i uvredljivi izrazi ne uživaju opću i neograničenu zaštitu, iste je potrebno sagledati kako u kontekstu objavljenog članka u cjelini tako i u kontekstu načina izražavanja i stila autora. U tom smislu treba ponoviti da novinarska sloboda također pokriva moguće pribjegavanje stupnju pretjerivanja ili čak provokacije", naveo je Ustavni sud u obrazloženju ukidajuće odluke.

Hasanbegović je u svojoj tužbi naveo kako je trpio nesanicu i anksioznost, te je potražio i liječničku pomoć. "Sve je to utjecalo i na moje obnašanje ministarske dužnosti, a posljedice je trpila i moja obitelj. Supruzi i djeci na ulici su nepoznati ljudi svašta dobacivali, među ostalim i riječ ‘retard‘", naveo je bivši ministar.

"Po utvrđenju ovoga suda navodi tuženika su su objektivno uvredljivi i ponižavajući i doprinijeli su tužiteljevom osjećaju povrijeđenosti i poniženja, kao i zdravstvenim tegobama nakon njihove objave. Tužitelj se objavom članka tuženika našao u situaciji u kojoj se do tada nikada nije našao, a koja se očitovala u uznemirenosti, nesanici, izrugivanju prolaznika, radi čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na do tada uobičajena mjesta, ordinirana mu je terapija, a što su osjetili i članovi njegove obitelji i što je po utvrđenju ovoga suda doista i bilo jer nije logično i životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi se s ovakvim kvalifikacijama ad hominem", navela je sutkinja Jadranka Liović Merkaš u obrazloženju presude u ponovljenome postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08