KLJUČNI SVJEDOK

Sud maltretira Osječanina koji je raskrinkao maloljetničku prostituciju: U godinu i pol poslali ga na 9 psihijatrijskih vještačenja

Dragutin Pocrnić, Osječanin, čiji je sin bio u Domu za odgoj djece i mladeži gdje je ukazao na lanac maloljetničke prostitucije, uskoro mora i deveti put na psihijatriju
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Otkako je u lipnju 2009. - nakon što ga je osječka policija osumnjičila za širenje lažnih vijesti o maloljetničkoj prostituciji u Domu za odgoj djece i mladeži - pritvoreni i smješten u zagrebačku Bolnicu za osobe lišene slobode, Dragutin Pocrnić je, temeljem različitih sudskih naloga, osam puta upućivan na psihijatrijska vještačenja.

Mora u Popovaču

No, iako je u tih godinu i pol čak četiri puta vještačen kod dvojice osječkih psihijatara ( Ivan Požgain, Pavo Filaković), tri puta u Centru za forenzičku medicinu u Vrapču, te jednom u Zatvorskoj bolnici, Pocrnić je 17. siječnja, nalogom Općinskog suda u Osijeku, upućen i na deveto psihijatrijsko vještačenje, ovaj put u Neuropsihijatrijsku bolnicu dr. Ivan Barbot u Popovači.

- Ovo ne samo da je maltretiranje, ovo je iživljavanje pravosuđa i pokušaj zloupotrebe psihijatrije kako bi se pokazalo da je moje pritvaranje i zadržavanje u pritvoru, gdje sam bez ikakva razloga proveo duže od pet mjeseci, bilo opravdano - kaže Pocrnić.

Skrb za dijete

- Kako je moguće da me u Osijeku psihijatar u lipnju 2009. proglasi opasnim po sebe i okolinu, a onda me krajem studenoga iste godine, nakon što sam odležao u pritvoru gotovo šest mjeseci, u Centru za forenzičku medicinu ponovno vještače i utvrde da sam zdrav. Zar bi me, da sam uistinu opasan po sebe i okolinu, tako "opasnog" pustili da se vlakom iz Zagreba sâm vratim u Osijek, te mi odmah potom iz Doma za odgoj djece i mladeži vratili sina i povjerili ga meni na skrb. Od tada sâm skrbim o maloljetnom sinu i kao što vidite, bez obzira što sam tako "opasan", nikome se ništa nije dogodilo.

Pušten iz pritvora

Pocrnić je, kako bi ga se moglo držati u pritvoru nakon što ga je policija prijavila za širenje lažnih vijesti, uistinu bio proglašen neubrojivim, te je zbog toga bio pritvoren u Zatvorskoj bolnici. No, kada je konzilij Centra za forenzičku medicinu u Vrapču ustanovio da dijagnoza o neubrojivosti ne stoji, Pocrnić je pušten iz pritvora. To međutim nije kraj maltretiranju kojem je izložen, jer je od tada - temeljem različitih sudskih naloga - vještačen još četiri puta, a sada je dobio poziv i za peto.

Policija priznala, njemu sude

OSIJEK - Dragutin Pocrnić uhićen je 16. lipnja 2009., istoga dana kad je glasnogovornik ravnateljstva policije Krunoslav Borovec na tiskovnoj konferenciji u Osijeku opovrgao napise Jutarnjeg lista o lancu organizirane prostitucije u Domu za odgoj djece i mladeži . Borovec je tada rekao kako policija Pocrnića sumnjiči za širenje lažnih i uznemirujućih vijesti. No, budući da temeljem te optužbe Pocrnić nije mogao biti lišen slobode, prekršajno je pritvoren na 15 dana zbog navodnog kršenja zabrane pristupa vlastitom djetetu, koje se tada nalazilo u Domu za odgoj djece i mladeži. Pocrnić je međutim imao dopuštenje Centra za socijalnu skrb kojim je mogao posjećivati sina.

Kad je pritvoren odmah je naloženo njegovo psihijatrijsko vještačenje, a psihijatar koji ga je posjetio u Osječkom zatvoru s vrata mu je rekao da je bolestan i da mora na liječenje. Tako je upućen u Zatvorsku bolnicu gdje je ostao sve do 27. studenoga 2009.

Osječka je Policija potkraj prošle godine priznala da je u Domu za odgoj djece i mladeži postojala organizirana prostitucija, potvrdivši tako napise iz Jutarnjeg lista. Međutim, postupak protiv Pocrnića, zbog optužbi za širenje lažnih vijesti i dalje je u tijeku, te je zbog toga naloženo njegovo novo psihijatrijsko vještačenje. (D. H.)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:54