BIVŠI PREMIJER USKORO IZLAZI IZ ZATVORA

Sud napokon odlučio: Sanader će za slobodu platiti 12,4 milijuna kuna i predati svoju putovnicu!

Također, bivšem premijeru je zabranjeno napuštati mjesto prebivališta, tj. Zagreb
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO >>> 17:22 - Sudac istrage Županijskoga suda u Zagrebu Krešimir Devčić prihvatio je jamčevinu od 12,4 milijuna kuna koju nude Sanaderova supruga i prijatelji u zamjenu za njegov izlazak iz pritvora. Izrekao mu je i mjere opreza: oduzimanje putovnice i zabranu napuštanja mjesta prebivališta, tj Zagreba.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš je nakon Devčićeve odluke izjavila kako je USKOK ostao pri ranijem stajalištu da i dalje postoje razlozi za istražni zatvor pri čemu je naglasila da je Sanader u Remetincu tek nepunih pet mjeseci. Ukazala je na brojnost kaznenih djela i visinu materijalne štete za koju se Sanader tereti navodeći da se radi o 100 milijuna kuna od kojih je polovicu zadržao za sebe. Bez obzira na odluku Ustavnog suda najavila je da će USKOK podnijeti žalbu na odluku suca Devčića o prihvaćanju jamčevine.

Sanaderovi odvjetnici smatraju najavljenu žalbu USKOK-a besmislenom jer se time, kako tvrdi odvjetnik Čedo Prodanović, žale na odluku Ustavnog suda. Ističu da su zadovoljni ovakvom odlukom, osim što će se najvjerojatnije žaliti na dio koji se odnosi na zabranu napuštanja prebivališta. Zatražiti će da se ta mjera zamjeni obvezom javljanja sudu. Ustvrdio je da ne može predvidjeti kad će se provesti jamstvo, ali njegov branjenik mora izaći na slobodu najkasnije do ponedjeljka do sedam sati ujutro.

________________________

15:00 - ZAGREB - Županijski je danas u 15 sati počeo raspravljati o uvjetima puštanja bivšeg premijera Ive Sanadera na slobodu. Sanader bi iz pritvora trebao izaći najkasnije 12. prosinca u 7 sati ujutro, no do tada bi se Sanaderova obrana i USKOK trebali dogovoriti o jamčevini i drugim mjerama opreza.

Ročište, koje je zatvoreno za javnost, vodi Krešimir Devčić, a na njemu sudjeluje i Sanader sa svojim odvjetnicima. Još nije poznato hoće li sud prihvatiti 12,4 milijuna kuna vrijedu jamčevinu ili će tražiti njezino povećanje.

- Očekujemo da će se odluka Ustavnog suda poštovati - izjavio je Čedo Prodanović.

Ranije je bio istaknuto kako će Sanaderu vjerojatno biti oduzeta putovnica.

_________________________

Bivši premijer Ivo Sanader do ponedjeljka će biti slobodan čovjek . Ustavni sud odluku je donio u odgovoru na drugu žalbu Sanaderovih odvjetnika.

- Do ponedjeljka Sanader mora izaći iz pritvora, a sudac istrage može mu odrediti i blažu mjeru opreza - rekla je u razgovoru za Media servis njegova odvjetnica Jadranka Sloković .

- Naravno da je jako zadovoljan i da se nada, ako ništa drugo, da će cijeli postupak, pogotovo za njega, biti bitno lakši. Jer doista ova mjera pritvora daleko je najdrastičnija mjera, i pogotovo u ovako velikim predmetima, gotovo da onemogućava normalan rad obrane, a da ne kažem normalan život - izjavila je odvjetnica Sloković za Media servis.

USKOK će vjerojatno na ročištu koje se mora zakazati radi donošenja novog rješenja o Sanaderovoj slobodi iznijeti prigovor na visinu jamčevine i zatražiti da ona bude veća jer se u međuvremenu povisio iznos štete od korupcije za koji se Sanadera tereti, piše Večernji list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:12