PRIJAVA NEPRAVILNOSTI

Sud nepravomoćno presudio da Maja Đerek nije zviždačica, ona najavila žalbu

Đerek je Državne nekretnine također tužila za nezakonit otkaz nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki

Maja Đerek

 Josko Ponos/Cropix

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćnom presudom utvrdio je da bivša zaposlenica Državnih nekretnina Maja Đerek nije dokazala da je prije otkaza poduzela unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti pa samim time nije zviždačica i ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima.

Općinski radni sud je krajem ožujka odbio tužbeni zahtjev Đerek kojim tvrdi da su Državne nekretnine počinile štetnu radnju sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (ZZPN) time što su joj dale otkaz.

U obrazloženju nepravomoćne presude stoji kako je sud utvrdio da Đerek prije donošenja odluke o otkazu nije poduzela ni unutarnje niti vanjsko prijavljivanje nepravilnosti sukladno ZZPN-u, odnosno Pravilniku Državnih nekretnina te da stoga Đerek nije prijavitelj nepravilnosti i ne uživa zaštitu na temelju odredaba zakona o zviždačima.

Prijava nepravilnosti nije podnesena povjerljivoj osobi

Sud je također naveo kako Đerek u svom iskazu nije konkretizirala kada je točno izvršila prijavu nepravilnosti niti ju je priložila. Jedina prijava Đerek koja postoji je prijava povjereniku za etiku protiv voditeljice Službe za zakup, status i javna nadmetanja Dragice Dražane Šišić, radi nezakonitog i nestručnog postupanja, iz veljače 2020., a koju je i povukla.

Ranije je utvrđeno da se ta prijava ne može smatrati prijavom nepravilnosti u smislu odredaba ZZPN-a jer nije podnesena povjerljivoj osobi.

Između ostalog, sud je dodatno utvrdio da se prijava nepravilnosti nadzornom odboru ne može smatrati unutarnjom prijavom nepravilnosti jer nije podnesena povjerljivoj osobi, ali ni predstavljati uzrok otkaza jer je podnesena nakon započetog postupka otkaza ugovora o radu.

"S obzirom na to da u spisu nedostaje prijava nepravilnosti, nije moguće utvrditi da bi odluka o otkazu od 29. rujna 2020. bila štetna radnja koja je posljedica prijave nepravilnosti, radi čega je sud odbio tužbeni zahtjev tužiteljice kojim se traži utvrđenje štetne radnje, zabranu poduzimanja štetnih radnji te uklanjanja posljedice istih, kao i naknadu neimovinske štete koja je uzrokovana povredom prava koja su zaštićena odredbama ZZPN-a", navedeno je u obrazloženju.

Pri tome je sud naveo kako nije ulazio u pitanje (ne)dopuštenosti odluke o otkazu prema Zakonu o radu, što je predmet ispitivanja u drugoj parnici koju Đerek vodi protiv svog bivšeg poslodavca.

Državne nekretnine zadovoljne, Đerek najavljuje žalbu

Iz Državnih nekretnina su u komentaru za Hinu rekli kako su zadovoljni sudskom presudom.

"Prema gđi. Đerek društvo Državne nekretnine nije počinilo nikakvu štetnu radnju niti otkazalo ugovor o radu zbog tzv. prijavljivanja nepravilnosti. Otkaz ugovora o radu dobiven je isključivo zbog skrivljenog ponašanja, a što ćemo nastojati dokazati u radnom sporu koji se vodi pri nadležnom županijskom sudu s obzirom na to da smo uložili žalbu na prvostupanjsku presudu", istaknuli su.

Naime, Đerek je Državne nekretnine također tužila za nezakonit otkaz nakon što je prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u toj državnoj tvrtki, a u tom je sporu Općinski radni sud u listopadu nepravomoćno naložio njezin povratak na mjesto direktorice za poslovne prostore. Sud je zaključio da se Đerek ne može dati otkaz bez da je prethodno imala i jednu opomenu.

Đerek je u razgovoru za Hinu poručila kako ima razloga za žalbu na novu nepravomoćnu presudu jer sutkinja nije provela sve dokaze ni saslušala sve svjedoke u postupku. Poručila je i kako joj je bitnija ta ranija presuda da je njezin otkaz proglašen nezakonitim, a za koju se nada da će uskoro biti pravomoćna.

"Iz te rasprave i izjava svjedoka se vidi da sam ja cijelo vrijeme prijavljivala nepravilnosti", istaknula je.

Đerek: Državna revizija utvrdila nepravilnosti koje sam prijavljivala

Govoreći o ZZPN-u, poručila je kako se osobe kojima se mogu prijavljivati nepravilnosti moraju proširiti, upravo zato što se u njezinom slučaju dogodilo da je osoba za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti bila jako bliska upravi, odnosno bivšoj direktorici.

To što je prijavila nepravilnost nadzornom odboru koje je po zakonu bilo nadređeno tijelo tadašnjoj upravi i što nadzorni odbor nije reagirao na prijave, može samo biti druga vrsta njihove odgovornosti pa čak i kaznene jer nisu spriječili ono što je Državna revizija utvrdila, dodala je.

Državni ured za reviziju u nedavnom je izvješću za 2020. godinu Državnim nekretninama dao uvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja. Revizijom su utvrđene nepravilnosti i propusti koje se odnose na upravljanje praznim stanovima, sustav unutarnjih kontrola, rashode, potraživanja od kupaca i javnu nabavu.

"Kada vam jedna institucija kao što je Državna revizija dokaže da je istina sve ono što ste pisali i govorili, mislim da ne treba uopće daljnji komentar za bilo što drugo, ostalo će utvrditi Uskok", poručila je Đerek.

Dodala je i kako Državne nekretnine ovu novu presudu mogu tumačiti kako žele, ali da je jedna istina - da su sve njene prijave još uvijek "duboko zakopane u nečijim ladicama u Državnim nekretninama", što bi trebalo propitkivati, kao i činjenicu da se po njenoj kaznenoj prijavi ne postupa već godinu i pol.

Reakcija Maje Đerek na presudu

Maja Đerek je medijima poslala svoju reakciju na presudu koju prenosimo u cijelosti:

Danas je u medijima objavljeno da je sud nepravomoćno odlučio o mojim prijavama nezakonitosti u tvrtki Državne nekretnine. Nažalost, ovakva odluka suda je bila potpuno očekivana te ću se na nju žaliti. Možda ću razočarati neke dušebrižnike, ali namjeravam još intenzivnije raditi u svojoj borbi da dokažem kako i što se radi(-lo) u tvrtki Državne nekretnine, kao što ću još intenzivnije raditi na borbi protiv korupcije na svim razinama.

Međutim, čak i u ovakvoj Republici AP uspjela sam, uz sva podmetanja prokazanih vladajućih struktura, izboriti sljedeće:

1. U puno značajnijem radnom sporu, a koji je vođen puno temeljitije - nepravomoćno sam dobila sudsku potvrdu da mi je uručen nezakoniti otkaz, uz odluku suda da me se treba vratiti na staro radno mjesto i uz jasno navođenje kako mi nikada nije uručena niti jedna opomena za kršenje radnih obveza. Toliko o navodima o "skrivljenom ponašanju". Još uvijek čekam pravomoćnost presude, iako je prošlo gotovo dvije i pol godine od pokretanja postupka. Zakonski rok za donošenje prvostupanjske odluke je 6 mjeseci, a drugostupanjske odluke 30 dana.

2. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa službeno je potvrdilo moje navode oko nepropisne dodjele stana ministru Banožiću samome sebi te je ministar kažnjen od strane Povjerenstva.

3. Nedavno objavljeni poražavajući nalaz Državne revizije o radu tvrtke Državne nekretnine potvrđuje sve moje navode kako se neodgovorno gospodari s najvrjednijom državnom imovinom, dok se drugi građani doživotno zadužuju za iste ili borave po kontejnerima. Sve što je Državna revizija utvrdila, navela sam već prije u kaznenoj prijavi USKOK-u. USKOK šuti već godinu i pol dana.

Već duže vremena javno ukazujem na apsurdnost postojećeg Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je skrojen upravo tako da ne (!) štiti zviždače. Da je tome uistinu tako najbolje dokazuje i sudska praksa budući da tadašnji Zakon do sada nije pravno zaštitio niti jednog građanina koji se pozvao na njega ! Na takvu jalovost vladajućim strukturama sam javno ukazivala prošle godine u Saboru kada se donosio novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Međutim, nikakve stvarne promjene nisu učinjene niti u novom Zakonu. Nije teško odgonetnuti zašto je tome tako.

Konkretno, u ovom sporu koji sam pokrenula, sutkinja nije htjela uvažiti činjenicu da sam uočene nepravilnosti prijavila Nadzornom odboru tvrtke, već se držala Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji je tada bio na snazi i u kojem stoji da sam nepravilnosti morala striktno prijaviti tzv. povjerljivoj osobi u tvrtki Državne nekretnine. Naravno, u Zakonu ne piše koga se smije postaviti na tu poziciju što je tadašnja direktorica Renata Sabo iskoristila da na tu funkciju imenuje svoju obiteljsku prijateljicu koju je upravo ona zaposlila u Državnim nekretninama. Zgodno, zar ne ?

Svojim dosadašnjim radom sam pokazala da nisam osoba koja krši radne obveze, nego netko tko ne postupa nezakonito ni pod koju cijenu - pa niti po cijenu otkaza !

Indikativno je kako je ova nepravomoćna presuda ekspresno dostavljena državnoj novinarskoj agenciji Hini, iako još ni sama nisam zaprimila navedenu sudsku odluku. Nekome se jako žurilo da ovu nepravomoćnu presudu iskoristi za moju profesionalnu diskvalifikaciju, ali obzirom da nemaju druge - nije im za zamjeriti.

Također je indikativna i gromoglasna tišina iz DORH-a i USKOK-a vezano za opsežnu kaznenu prijavu koju sam podnijela prije gotovo godinu i pol dana. U njoj se spominju neki bliski suradnici gospodina AP. Nadajmo se da će ih poražavajući nalaz Državne revizije bar malo probuditi.

Do tada, uživajmo u Republici AP !

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:06