VAŽAN PRESEDAN

Sud odbacio tužbu za klevetu protiv poznate zviždačice koja je progovorila o političkim uhljebljivanjima

Ovo je već druga takva presuda u Hrvatskoj i važna je za sudsku praksu

Adrijana Cvrtila

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Općinski sud u Sisku danas je odbacio tužbu za klevetu protiv poznate zviždačice Adrijane Cvrtile koju je podnio Davor Kljakić, bivši predsjednik gradskog vijeća Kutine, što je važan presedan u zaštiti zviždača u Hrvatskoj. Sutkinja Iva Štefan Kuzmić slijedila je istu praksu kao i sudac Mirko Đukić o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u skladu s EU Direktivom o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije.

Ovo je već druga takva presuda u Hrvatskoj i važna je za sudsku praksu. Članak direktive kaže da zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe, odnosno biti gonjeni za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ako je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti.

U veljači je isto tako sudac Mirko Đukić na isti način odbacio šest tužbi za klevetu koje je protiv Cvrtile podnio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Cvrtila je bila direktorica kutinskog komunalnog poduzeća Eko Moslavina i prije više od dvije godine javno je progovorila o političkim uhljebljivanjima koje je morala provoditi u tvrtki. Nakon tog uhićeni su Zlatko Babić, dvojica vijećnika i predsjednik gradskog vijeća Davor Kljakić. Podignuta je i optužnica. Babić je izašao iz HDZ-a, a još uvijek vodi Kutinu, svi ostali su na svojim funkcijama, dok je Cvrtila dobila otkaz.

- Zadovoljna sam presudom što je Općinski sud u Sisku ponovno zauzeo isti stav prema prijavitelju nepravilnosti, a u skladu s EU Direktivom.

Ovo je velik korak što Općinski sud u Sisku zauzima takav stav, jer takav pravni stav pruža "vjetar u leđa" svim prijaviteljima nepravilnosti u Hrvatskoj, da se ipak ohrabre i medijski razotkriju nepravilnosti, a da pritom budu sigurni da neće biti osuđeni za klevetu – poručuje Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:51