IMA PRAVO ŽALBE

SUD ODBIO BANDIĆA I dalje ne smije obavljati dužnost gradonačelnika

Imotski, 121209.I imotski se nasao na karti predizborne turneje Milana Bandica. Blizina Hercegovine dovela je puno Bandicevih Hercegovaca. Pomalo iznenadjujuce je da su imotski poduzetnici, dojucerasnji HDZ-ovci, javno stali iza Milana Bandica.Na fotografiji: Milan Bandic.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odbio je prijedlog obrane Milana Bandića da se zagrebačkom gradonačelniku ukinu dvije mjere koje su mu ranije izrečene - zabrane komunikacije sa 100-injak svjedoka i mjere zabrane obavljanja poslova gradonačelnika. Te su mu 'mjere' određene kada je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna pušten iz zatvora u Remetincu kako bi se tijekom istrage branio sa slobode.

Bandić je sa suda izašao u pratnji odvjetnika, ali nije bio raspoložen za izjave. Ima pravo žalbe, o kojoj bi odlučivalo izvanraspravno vijeće.

Preispitivanje zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Bandićevi su odvjetnici ranije zatražili i od Ustavnog suda ističući da takva 'mjera' nema smisla jer je na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima.

Bandić je iz Remetinca izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2021 20:50