ŽUPANIJSKI SUD

Sud odbio zahtjev Vlade za privremenom mjerom, Sindikat državnih službenika smije stupiti u štrajk

Konačnu odluku o tužbenom zahtjevu Vlade sud će objaviti u ponedjeljak 5. lipnja u 10 sati.

predstavnice Sindikata s odvjetnicima.

 Damir Krajac/Cropix

Županijski sud u Zagrebu odbio je zahtjev Vlade da donese privremenu mjeru kojom bi zabranio državnim službenicima i namještenicima u sudbenim tijelima i državnim odvjetništvima da u ponedjeljak stupe u štrajk. Konačnu odluku o tužbenom zahtjevu Vlade sud će objaviti u ponedjeljak 5. lipnja u 10 sati.

- Danas u 13,00 sati, održana je rasprava povodom tužbe Republike Hrvatske protiv Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kojim se traži utvrđenje da je štrajk, kojeg je navedeni sindikat organizirao i najavio za 5. lipnja 2023., nezakonit. Istovremeno je tužitelj predložio donošenje privremene mjere kojom se provođenje štrajka zabranjuje smatrajući da bi, u protivnom, mogla nastati nenadoknadiva materijalna šteta za opću javnost i tužitelja koji je u obvezi osigurati obavljanje pravosudne vlasti - navodi se u priopćenju objavljenom na službenim stranicama Županijskog suda u Zagrebu.

Još se napominje da je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Roberta Jambora, donijelo "odluku kojom se odbija prijedlog za određivanje privremene mjere, dok će konačna odluka o tužbenom zahtjevu biti objavljena u ponedjeljak 5. lipnja 2023. u 10,00 sati".

Zabranu štrajka koji će se ipak održati u ponedjeljak 5. lipnja Vlada je (odnosno Državno odvjetništvo čiji je građanski odjel zastupnik države u sudskim postupcima) tražila po dvije osnove. Jedna je što Sindikat državnih i lokalnih službenika traži povećanje koeficijenta što ne može biti predmet pregovaranja jer koeficijent uredbom donosi Vlada. Drugi razlog je što Sindikat državnih i lokalnih službenika nije reprezentativan. Dio njihovog članstva prešao je u policijske sindikate koji su reprezentativni za sve službenike i namještenike, pa tako i one koji rade u pravosudnim tijelima.

Policijski sindikati su potpisali kolektivni ugovor koji je na snazi do kraja godine, a u njemu su se obavezali na socijalni mir, odnosno da neće štrajkati dok je ugovor na snazi.

Nakon što Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak objavi u cijelosti svoju odluku bit će jasnije je li se u njoj pozvao i na nedavnu odluku Ustavnog suda koji je rekao da članovi reprezentativnih sindikata ne mogu imati veća prava, odnosno povlastice od članova nereprezentativnih sindikata i radnika koji nisu u sindikatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:49