IDU NA VRHOVNI SUD

SUD ODBIO ŽALBU OBITELJI ĐUREKOVIĆ U SLUČAJU MUSTAČ Odluka ni time nije postala pravomoćna

 Ranko Šuvar / CROPIX

Županijski sud u Velikoj Gorici danas je kao nedopuštenu odbacio žalbu obitelji ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića na odluku da se odbije izručenje bivšeg jugoslavenskog Zdravka Mustača kojega Njemačka traži zbog povezanosti s Đurekovićevim ubojstvom.

No, odluka o Mustačevu neizručivanju Njemačkoj ni time nije postala pravomoćna, jer se obitelj Đureković može žaliti Vrhovnom sudu, pojasnio je glasnogovornik velikogoričkog suda Ante Zeljko.

Kazao je da je žalba obitelji odbačena jer je predsjednica izvanraspravnog vijeća zaključila da su sudionici postupka u kojem se odlučuje o izručenju prema europskom uhidbenom nalogu (EUN) samo državni odvjetnik, koji zastupa državu izdavanja europskog uhidbenog naloga i tražena osoba za koju je nalog izdan.

Odvjetnici Zrinka i Siniša Pavlović izjavili su da će čim zaprime pisanu odluku suda razmotriti daljnje korake i pravna sredstva radi pobijanja odluke velikogoričkog suda.

Iako je u postupku zastupalo Njemačku koja traži izručenje državno odvjetništvo jučer je izvijestilo da se neće žaliti na odluku da se Mustača ne izruči jer i ono smatra da je u tom slučaju nastupila zastara.

Isti stav tužiteljstvo je iznijelo i u žalbi na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u istom slučaju odobrio izručenje Mustačeva bivšeg suradnika Josipa Perkovića koji je također odbacio bilo kakvu povezanost s Đurekovićevim ubojstvom.

Uvjereni da je državno odvjetništvo u slučajevima Mustač i Perković djelovalo "u suprotnosti s mandatom dobivenim EUN-om od SR Njemačke", ali i sa "svojom dužnošću zastupanja interesa žrtve i oštećenika u ovim postupcima" odvjetnici obitelji Đureković od zagrebačkog su suda zatražili da im dopusti "neposredno sudjelovanje" u postupku protiv Perkovića.

Glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je takav zahtjev primljen te proslijeđen Vrhovnom sudu koji će, nakon žalbi obrane i državnog odvjetnika, donijeti pravomoćnu odluku o Perkovićevu izručenju.

Perković i Mustač tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje, a Sindičić je njihovu odvjetniku Anti Nobilo poslao ovjerenu izjavu da je lagao pred njemačkim sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 18:40