OŠTETILI HFP ZA 2 MIL. KUNA

Sud odlučio: Žderić osuđen na šest mjeseci zatvora, a Konstruktor mora namiriti štetu

 Duje Klarić / CROPIX

SPLIT - Općinski sud u Splitu danas je nepravomoćno, na šest mjeseci zatvorske kazne, osudio ravnatelja građevnoga poduzeća Konstruktor Željka Žderića zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju pri pretvorbi tog poduzeća devedesetih godina prošlog stoljeća .

Trojicu preostalih optuženika u ovom postupku - Josipa Kuzmanića, Berislava Bašića i Ivicu Mladinea - splitski je Općinski sud osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu po šest mjeseci, koju neće služiti pod uvjetom da u dvije godine ne naprave kazneno djelo, izvjestila je glasnogovornica Kaznenog odjela Općinskoga suda u Splitu Vedrana Šimundža Nikolić.

Presudom sutkinje Ivane Bilušić tvrtka Konstruktor morat će namiriti štetu u iznosu od 2.093.140 kuna za koji se optuženike teretilo da su nanijeli državi, odnosno Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), tijekom pretvorbe Konstruktora.

Četvoricu optuženika, Žderića, Kuzmanića, Bašića i Mladinea optužnica je, nakon šestgodišnje istrage, podignuta u studenom 2010., teretila da su privatizacijom splitske građevne tvrtke Konstruktor oštetili HFP za više od dva milijuna kuna . Optuženicima se stavljalo na teret da su od travnja 1992. do konca 1996. imenovani na dužnost rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj RH, radi provođenja pretvorbe Konstruktora, u nakani da onemoguće pretvorbu društvenoga kapitala i uskrate HFP-u cijenu dionica, koje se prodaju radnicima te da nisu završili započetu privatizaciju trgovačkog društva, već su osnovali društvo Konstruktor - inženjering d.d. Split, na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenoga poduzeća Konstruktor.

Današnjom nepravomoćnom presudom splitskog Općinskoga suda, kao olakšavajuća okolnost četvorici optuženih uzeta je u obzir činjenica da je Konstruktor-inženjering nakon obavljene privatizacije, doživio napredak, a uzet je u obziri i doprinos Konstruktora u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:38