ZNANSTVENIK IVETIĆ

SUD OSLOBODIO FIZIČARA KOJI JE UHIĆEN JER JE PROSVJEDOVAO ISPRED MINISTARSTVA Moraju mu vratiti i kartone na kojima piše: 'Zašto štitite kriminalce?'

 
Boris Ivetić
 Željko Puhovski / CROPIX

Teorijski fizičar Boris Ivetić (37) dok je lanjskog kolovoza s transparentima prosvjedovao ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja pritom se obraćajući ministrici Blaženki Divjak, nije remetio javni red i mir. Sukus je to presude Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu koji je Ivetića oslobodio optužbi da se ogriješio o čl.6. Zakona o prekršajnima protiv javnog reda i mira. No to nije sve, već PU zagrebačka, prema presudi, Ivetiću mora vratiti i tri oduzeta kartona na kojima piše: "Ministrice, zašto štitite kriminalce s PMF-a", a troškovi postupka idu na teret proračunskih sredstava suda.

- Ne smatram se krivim. Toga dana sam u 7.30 sati bio ispred Ministarstva s transparentom te sam se ministrici prilikom njezina dolaska obratio riječima: 'Jeste li bili na moru, jeste li se odmorili?'. Ona me ignorirala, no podignula je transparent s poda i počela ga unositi u Ministarstvo. Uzeo sam joj ga iz ruke, ali se ne sjećam jesam li joj rekao da ga pusti ili ću zvati policiju, ali čini mi se da nisam. Ona je transparent samo pustila, a među nas je stao njezin vozač. Nije istina da sam rekao da li ju je sram i da je fejk ministrica, a nije istina ni da sam se neutvrđenog dana u kolovozu 2019. obratio njezinom savjetniku M. Alavanji riječima koje mi se stavljaju na teret. To apsolutno nije istina – branio se u sudnici optuženi znanstvenik Ivetić. Na upit suca je li se do sada liječio i je li bio kod psihijatra, rekao je da nije.

- To nije bilo prvi puta da prosvjedujem. Ja sam iskoristio sve mogućnosti kako bih ukazao na kriminal na PMF-u. Pisao sam već 10 prijava DORH-u, četiri prijave inspekciji rada i dvije prijave poreznoj inspekciji. Ogorčen sam radom na crno. Odrađivao sam nastavu kao asistent kroz 12 semestara i bio u pripremi doktorata. Od 2012. do 2018. nisam potpisao nikakav ugovor niti dobio ikakvu novčanu naknadu. Čak mi nije odgovoreno da li se moja tema doktorata prihvaća ili ne pa sam istu prijavio na sveučilište u Beču gdje je tema prihvaćena. Inače s Alavanjom sam nekad prije imao neku interakciju, no nikad nije bilo vrijeđanja, a ministrici sam znao reći da je fejk znanstvenica jer kad sam joj dao svoje radove ona mi je rekla da ih ne razumije. A to su bili radovi iz fizike i matematike a ona je profesor i doktor matematike i trebala bi to znati – zaključio je Ivetić koji je ispred Ministarstva, sve do uhićenja, od jutra do mraka proveo dva mjeseca.

Na suđenju povodom optužnog prijedloga protiv Ivetića, saslušani su ministrica Blaženka Divjak, njezin vozač Tomislav Šoban i savjetnik Maro Alavanja.

- Dva mjeseca prije tog događaja Ivetić se obratio Ministarstvu. Više puta su s njim održani sastanci, ali nismo mu mogli pomoći. Uputila sam ga na druge službe i institucije. Napominjem da Inspekcija rada nije utvrdila nikakve nepravilnosti na PMF-u. On je državnom tajniku Antičiću izdiktirao zahtjev u kojem je od PMF-a i Instituta Ruđer Bošković tražio 5 milijuna kuna novčane naknade, međutim, to mu nije bilo moguće udovoljiti. Po mojoj procjeni u drugoj polovici lipnja 2019. počeo je prosvjedovati ispred Ministarstva. Tako je bilo i tog 23. kolovoza kada sam ulazila na prednji ulaz zgrade. Dobacio mi je provokativnim tonom 'Blaženka, jesi li bila na godišnjem, jesi se odmorila i hoćeš li sada raditi?' Na ulazu na staklenim vratima bio je karton 'Ministrice zašto štitiš ili možda štite kriminal na PMF-u'. Kad sam ušla kroz vrata Ministarstva, osvrnula sam se i vidjela da taj karton smeta pogledu prema van, pa sam se vratila i uzela ga no tada se gosp. Ivetić agresivno zatrčao prema meni sa mjesta na kojem je do tada stajao te mi vikao: 'Pusti to, ostavi to, ne smiješ to dirati'. Približio mi se na manje od metra pa je moj službeni vozač stao između nas. Ispustila sam karton i odmaknula se te mu pokušala objasniti da to ne može stavljati na ulaz u Ministarstvo. Tijekom srpnja 2019. rekao mi je da će me pustiti na miru ukoliko sazovem konferenciju za medije na kojoj bi trebala biti izjava da je on najbolji mladi fizičar u Hrvatskoj. I tada me je već vrijeđao da sam 'fake' ministrica i kako me nije sramota – prisjetila se Blaženka Divjak negiravši da je to isto ponovio i kobnog dana.

Na upit Ivetićeva odvjetnika što je namjeravala učiniti s transparentom i da li postoji u Ministarstvu podobnija osoba za otklanjanje transparenata, ministrica je rekla da ga je namjeravala predati zaštitarskoj službi Ministarstva te da nije sigurna da je u opisu nečijeg posla sakupljanje 'nazovimo to otpada'.

Za razliku od Divjak koja je rekla da je Ivetić agresivno krenuo prema njoj ali se nije mogla sjetiti je li se zatrčao ili je hodao brzo, ministričin vozač je, pak, otkrio da je reagirao preventivno kad je stao između nje i prosvjednika.

Savjetnik ministrice Maro Alavanja nije bio prisutan navedenom incidentu, ali se u sudnici prisjetio druge komunikacije s mladim fizičarom koja mu se stavljala također na teret, a za koju se nije mogao sjetiti točnog datuma.

-Negdje oko 15. kolovoza popodne, kad sam izlazio s posla, okrivljeni me pitao zašto ga više ne pozdravljam jer je očito dobio dojam da smo si dobri. Pozdravljali se jesmo jer sam mu pokušavao pomoći oko njegova problema. Objasnio sam mu da sam mu pomogao spojiti ga s medijima na što mi je odgovorio: 'Jedi govna, šupčino' – ispričao je Alavanja.

U sudnici se pregledavala snimka s nadzorne kamere te je Ivetićev branitelj ukazao da snimka ne potvrđuje navode prijave obzirom da vozač ministrice stoji bočno u odnosu na nju te se ne vidi da bi morao prepriječiti put "napadaču".

- Moj branjenik ima pravo na nenasilan prosvjed i ima pravo na to da mu njegov transparent ne uklanja ministrica. Ona je svojim nepromišljenim potezom zapravo uzrokovala ovaj postupak. Čak i da je moj branjenik ubrzanim korakom došao do nje i uzeo svoj transparent natrag, tu nema govora o nikakvom prekršaju, a riječi koje su sporne u ovom postupku deseci prosvjednika diljem Hrvatske svakoda dana upućuju državnim dužnosnicima čiji posao između ostaloga uključuje trpljenje prosvjeda i riječi kakve je uputio moj branjenik – rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Sud je u konačnici zaključio da sa snimke nadzorne kamere nije vidljivo da se Ivetić unosio ministrici niti da bi njezin vozač spriječio ikakav nasrtaj na nju. Također nije vidljivo ni drsko i nepristojno ponašanje već se vidjelo da se radi o mirnom prosvjedu. Riječi, pak, koje je izgovorio za sud ne predstavljaju drsko i nepristojno ponašanje, dok ono što je Ivetić navodno rekao Alavanji, nije utvrđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:42