FINANCIJSKE MALVERZACIJE

Sud otvorio istragu protiv bivšeg ministra Paladine: Poznata tvrtka oštećena za 250.000 eura?

Sudac istrage prihvatio je prijedlog IGH o nastavku kaznenog progona nakon što je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu

Ivan Paladina

 Marko Todorov/Cropix

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu otvorio je na temelju prijave Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) istragu protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine i dvojice bivših članova uprave IGH zbog sumnje da su oštetili IGH za 250.000 eura, potvrđeno je Hini na sudu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je sudac istrage prihvatio prijedlog IGH o nastavku kaznenog progona nakon što je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv Paladine i dvojice bivših članova uprave IGH Olivera Kumrića i Tomislava Đurića.

Devčić je pojasnio da je rješenje o pokretanju istrage nepravomoćno te da oštećenik prema Zakonu o kaznenom postupku može stupiti na mjesto tužitelja ako državni odvjetnik ustanovi da nema osnova za pokretanje ili provođenje kaznenog progona.

Prvi zahtjev za kazneni postupak odbačen

Dodao je da Paladina, Kumrić i Đurić imaju pravo žalbe na nepravomoćno rješenje o pokretanju istrage te da će trojica osumnjičenika biti ispitani tek ako istraga postane pravomoćna.

Prema pisanju medija, sudac istrage je odbio prvi zahtjev IGH da se protiv Paladina i ostalih pokrene kazneni postupak, no izvanraspravno vijeće suda je nakon IGH-ove žalbe vratilo zahtjev na ponovno odlučivanje.

Mediji navode kako postoji sumnja da su Paladina kao predsjednik uprave te Kumrić i Đurić kao članovi Uprave oštetili IGH za oko 250.000 eura, prodavši ispod cijene IGH-ove nekretnine u zagrebačkoj Ulici Petra Grgeca 4. Pojašnjavaju da se radilo o nekretninama čija je vrijednost bila procijenjena još 2012., a kada su ih prodavali 2016., Paladina, Kumrić i Đurić nisu napravili novu procjenu.

Uz to, u rješenju o provođenju istrage navodi se da trojac nije obavijestio nadzorni odbor IGH o prodaji niti su dobili njegovu suglasnost.

Paladina je dužnost ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne uprave, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je u veljači 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Paladina potvrdio da je protiv njega bilo podneseno 14 prijava

Paladina je razriješen ministarske dužnosti na vlastiti zahtjev u siječnju ove godine, a o njegovom odlasku počelo se nagađati krajem prošle godine, nakon što je premijer Andrej Plenković u emisiji ‘‘A sada Vlada‘‘ rekao da obnova ‘‘ide nestvarno sporo‘‘.

N1 piše kako su se odnosi Paladine s ruskim poslovnim partnerom Sergejem Gljadelkinom u nadzornom odboru IGH u jednom trenutku potpuno narušili te podsjeća da je Paladina, kada je postao ministar graditeljstva, potvrdio da je protiv njega bilo podnijeto 14 kaznenih prijava, no niti jedna, objašnjavao je, nije rezultirala postupkom.

Mediji ističu da se za povezanost Ivana Paladine s ruskim investitorima doznalo se nakon što je on imenovan za ministra. Preko tih poslovnih partnera bio je povezan i s projektom Kupari iz kojeg je u jednom trenutku poželio izaći.

Međutim, mediji dodaju da mu to nije uspjelo ni uz pomoć suda jer je u svibnju ove godine pravomoćno izgubio spor s novim investitorima. Nadodaju i da je Paladina prije nekoliko dana podnio Vrhovnom sudu prijedlog za dopuštanje revizije tog slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:38