U SRIJEDU NOVO ROČIŠTE

SUD PRIVREMENO ZABRANIO ŠTRAJK PILOTA I KABINSKOG OSOBLJA CROATIA AIRLINESA U srijedu ne smiju obustaviti rad jer bi to nanijelo veliku štetu firmi

 
Ilustracija
 Dragan Matić / CROPIX

U srijedu neće biti štrajka u Croatia Airlinesu, proizlazi to iz odluke koja je u utorak donesena na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sud je, naime, donio privremenu mjeru zabrane štrajka za srijedu, a istovremeno je za srijedu sazvano novo ročište na kojem će se odlučivati o zakonitosti štrajka.

Sudac je odluku obrazložio činjenicom da bi provedbom štrajka došlo do nanošenja velike štete kompaniji, a također je u potpunosti usvojio navode iz pisma ministra prometa Olega Butkovića koje je on uputio radnicima Croatia Airlinesa i u kojem je također naveo da bi štrajk izazvao veliku štetu nacionalnom avioprijevozniku, što su odvjetnici sindikata ocijenili kao miješanje politike u rad pravosuđa.

Predstavnici sindikata iznimno su razočarani ovakvom odlukom suda, a s druge strane, odvjetnici Croatia Airlinesa navode da nije bilo nikakvog miješanja politike u rad pravosuđa i da ova privremena mjera suda ide u korist putnika i kompanije te pozivaju predstavnike sindikata da sjednu za stol s Upravom i razgovaraju o novom kolektivnom ugovoru. (Krešimir Žabec)

'Butkovićevo pismo nije bilo presudno'

- Ovo sudsko rješavanje nije način na koji želimo svoje odnose uređivati sa socijalnim partnerima. Pozivamo ih da svoje zahtjeve postave u realnim okvirima koji su financijski mogući. Croatia Airlines nije kompanija koja ima mogućnosti pregovarati o povećanjima od 50 milijuna kuna, izjavila je nakon sudskog ročišta Branka Sremac u ime Uprave kompanije.

Ona se ne slaže s interpretacijom sindikata da je Butkovićevo pismo presudilo u odluci suda.

- Ne bih rekla. Njegovo pismo je upućeno internoj javnosti i radnicima. Pismo nije presudilo, presudila je zaštita potrošača i ugleda hrvatskog turizma, izjavila je, kako prenosi N1.

'Štrajk bi mogao početi u nedjelju'

Ako sud sutra donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će ovu privremenu mjeru koju je donio danas, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju, rekao je odvjetnik sindikata Albin Hotić.

On smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu.

Kazao je da je pravo radnika da štrajkaju kako bi prisilili poslodavce na neke ustupke koje im inače ne bi dali da radnici ne prijete obustavama rada.

"Pozivati se na štetu u slučaju štrajka je kontradiktorno, to je kontradikcija u samoj interpretaciji", rekao je.

Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi.

"Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti, imamo rok od osam dana, no privremena mjera ima odmah učinak, ali imamo pravo žalbe Vrhovnom sudu i to ćemo iskoristiti", rekao je Hotić. (Hina)

Butković: 'Ako su razlozi za štrajk ucjena Vlade, onda to treba reći'

Nakon odluke suda oglasio se i ministar prometa Oleg Butković koji je u potpunosti odbacio tvrdnje odvjetnika Hotića o pritisku na sud.

- Odbacujem te navode i pritiske na sud, ja to kao ministar ne smijem raditi. Štrajk u trenutku kada CA ima veće prihode nije dobar, to ponavljam od početka, kazao je Butković u izjavi novinarima.

- Ako su razlozi za štrajk ucjena Vlade da nešto treba napraviti, onda to treba reći, komentirao je Butković činjenicu da sindikati ne smiju u štrajk.

- Nikakva prava radnika nisu ugrožena i nitko ne oduzima pravo na to, sve je u interesu tvrtke i radnika, poručuje Butković.

Komentirajući zahtjev sindikata za stalnom upravom Butković je kazao kako 'izbor nove uprave nije razlog za štrajk, ako je razlog, onda je to ucjena'.

Croatia Airlines u srijedu će obaviti sve planirane letove za koje je predbilježeno 7600 putnika

Croatia Airlines je u utorak priopćila kako će nakon odluke Županijskog suda u Zagrebu o privremenoj mjeri zabrane štrajka, koji je sindikat ORCA bio najavio za srijedu, kompanija sutra obaviti sve planirane letove, a riječ je o gotovo sto letova za koje je predbilježeno 7600 putnika.

"Nakon što je Croatia Airlines podnio tužbu na Županijskom sudu u Zagrebu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka sindikata ORCA, koji je trebao početi sutra (srijeda 8. kolovoza), Županijski sud na današnjem je ročištu donio odluku o privremenoj mjeri zabrane štrajka, čime su stvoreni su preduvjeti obavljanje svih planiranih letova Croatia Airlinesa tijekom sutrašnjeg dana", navodi se u priopćenju.

U skladu s tim sutrašnji letovi Croatia Airlinesa na domaćim i međunarodnim linijama obavljat će se prema redovitom redu letenja, a riječ je o gotovo sto letova za koje je predbilježeno 7600 putnika, ističu iz nacionalnog zračnog prijevoznika.

Iz Croatia Airlinesa podsjećaju da sud danas nije donio odluku o zakonitosti štrajka te da je novo pravno ročište zakazano je za sutra u 10 sati, kada se očekuje krajnja odluka.

"Uprava Croatia Airlinesa još jednom poziva sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti", zaključuje se u priopćenju. (Hina)

-----------------------------

RANIJA VIJEST (11:57)

Županijski sud u Zagrebu u podne odlučuje o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu o čemu ovisi hoće li se održati štrajk koji je za srijedu najavio sindikat ORCA, doznaje se iz tog sindikata.

- U utorak u 12 sati na Županijskom sudu zakazano je ročište jer je uprava tužila sindikat, tj. traži utvrđivanje legalnosti štrajka. Nakon toga znat će se više - hoće li se štrajk održati i u kojem smjeru će se ići - izjavila je Ivana Lojo iz sindikata ORCA za Hinu.

- Iako ne želimo prejudicirati presudu, u slučaju da štrajk bude proglašen nelegalnim ili bude donesena zabrana, naravno da do štrajka neće doći, jer ne želimo ugrožavati svoje članove kao ni sam sindikat - rekla je.

Uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA na sastanku u ponedjeljak nisu postigli dogovor pa je sindikat ostao pri najavi početka štrajka u srijedu u 6 sati ujutro, a Uprava i nadalje izražava spremnost na dijalog te ističe da nastavlja "poduzimati sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka".

Uprava je ranije upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:34