HOĆE LI GA IZRUČITI?

Sud u Sarajevu pustio na slobodu jučer uhićenog Štelu: ‘Oduzimamo mu putovnicu‘

Martinovića RH traži zbog pravomoćne presude za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996.
Vinko Martinović Štela izlazi iz Suda BiH u Sarajevu
 Cropix

Sud BiH je na današnjem ročištu odlučio da se jučer uhićeni Vinko Martinović Štela pusti na slobodu iz određene mjere zabrane, javlja sarajevski Avaz. Sudac Goran Radević rekao je da se Martinoviću neće odrediti privremeni pritvor, te da on ne odlučuje o izručenju.

- Martinoviću se oduzimaju svi putni dokumenti, te mu se zabranjuje napuštanje BiH. Konačnu odluku o izručenju donosi državni ministar pravde - rekao je Radević.

image
Vinko Martinović Štela izlazi iz Suda BiH u Sarajevu
Cropix

Podsjetimo, pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH uhitili su u srijedu u Mostaru Vinka Martinovića Štelu po tjeralici Hrvatske zbog ubojstva u hercegovačkome središtu počinjenog nakon rata za što je osuđen na deset godina zatvora, a od 2016. je nedostupan hrvatskome pravosuđu.

"Da. Mogu potvrditi uhićenje", rekao je za Hinu izvor iz SIPA-e. Dodao je kako je uhićenje obavljeno po tjeralici koju je Hrvatska uputila vlastima Bosne i Hercegovine.

image
Vinko Martinović Štela u Sarajevu
Cropix

Vrhovni sud Hrvatske prošle je godine poništio presudu Županijskog suda u Zagrebu, te preinačio kaznu sa sedam na deset godina zatvora Vinku Martinoviću Šteli za ubojstvo Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Nakon prvostupanjske presude izrečene 2016. godine Štela je uspio pobjeći u Bosnu i Hercegovinu gdje se otada skriva.

Nakon njegova uhićenja pred Sudom Bosne i Hercegovine će se održati rasprava nakon koje će se donijeti odluka hoće li Martinović biti izručen Hrvatskoj.

Vinko Martinović Štela je zajedno s Mladenom Naletilićem Tutom pred Haaškim tribunalom osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima te odslužio kaznu zatvora od 18 godina. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u siječnju 2012. pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:59