POBJEDA

Sud u Varaždinu donio prvo pravomoćnu presudu o ništetnosti kredita u švicarskim francima

Udruga Franak javila je kako je sud odbio žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu
Vodstvo udruge Franak / Ilustracija
 Damir Krajač/Cropix

Udruga Franak priopćila je danas kako je Županijski sud u Varaždinu donio prvu pravomoćnu presudu o ništetnosti kredita u švicarskim francima.

Županijski sud u Varaždinu je odbio 17. rujna 2020. žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u švicarcima.

Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. U Udruzi Franak navode kako tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora, jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove, pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora.

Samovoljna odluka banke

U priopćenju se ističu tri razloga zbog kojih je donesena ovakva presuda. Na prvom mjestu je ništetnost glavnog predmeta ugovora, a to je valuta kredita - švicarski franak. Potom je ništetna cijena kredita, a to je kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

- Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja - ističe Udruga Franak treći razlog zbog kojega je Addiko banka izgubila spor.

Kažu da je u ovom predmetu primijenjeno pravo Europske unije i praksa suda EU poglavito iz predmeta C-118/17, Dunai, gdje je sud Unije izričito i nedvojbeno naveo kako ugovori s ništetnom valutom kao glavnim predmetom tih ugovora po mišljenju suda EU svakako jesu ništetni i ne mogu opstati na snazi.

- Sud Unije posebno ističe interes potrošača te navodi kako se kod nepoštenosti glavnog predmeta ugovora on može održati na snazi smo ako je potrošaču u interesu da ugovor ne bude u cijelosti ništetan. U hrvatskome slučaju franak svim potrošačima koji su redovno otplaćivali kredite apsolutno odgovara utvrđenje ništetnosti kompletnih ugovora pogotovo ako su im otkazani ugovori o kreditima i zbog toga im se provodi ovrha - stoji u priopćenju Udruge Franak koja se nada da će takav stav na kraju dobiti i potvrdu na Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:30