PRIVREMENA MJERA

Sud zabranio H-Alteru objavu članaka o Buljan Flander, Ministarstvo zbog nje mijenjalo plan panela

Općinski građanski sud je privremenom mjerom zabranio portalu H-Alter i novinarki Jeleni Jindri objavljivanje tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece
Gordana Buljan Flander
 Zeljko Puhovski/Cropix

Na velikoj konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", koju je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo Ministarstvo rada i socijalne politike, u srijedu je najviše prašine podigao panel 'Zaštita od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za vrijeme i nakon pandemije korona virusom' i to ne zbog prevažne teme nego zbog jedne od panelistica. Naime, na popisu panelista je uz Tijanu Kokić, sutkinju Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Deana Ajdukovića s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Maje Mamule iz Ženske sobe, književnice Ivane Bodrožić bila i - Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Zagreb.

To je izazvalo priličnu buru među aktivisticama i nevladinim udrugama budući da je nedavno na portalu H-Alter objavljena serija tekstova o uznemiravajućim iskustvima žrtava obiteljskog nasilja u Poliklinici koju vodi Buljan Flander. Posebno je odjeknulo svjedočanstvo Severine Vučković koja je između ostalog navela kako je u Polikliniku za zaštitu djece i mladeži otišla po naputku Centra za socijalnu skrb, a da ju je Poliklinika prikazala nesuradljivom i manipulativnom jer, kako tvrdi, nije htjela voditi zdravo dijete na terapiju.

Zahtjev za istragu

Temeljem svjedočanstava i podataka objavljenih na H-Alteru dobar dio civilnog sektora koji se bavi ženama žrtvama nasilja uputio je nadležnima zahtjev da hitno istraže i ispitaju sve navode iz tekstove.

Umjesto istrage, iz nadležnog im je Ministarstva stigao poziv da gostuju na konferenciji, tijekom koje ni jedna od aktivistica nije planirana kao govornica (samo su gošće), dok je panelistica upravo Gordana Buljan Flander.

Akitivistice su bile konsternirane. Inicijativa #spasime najavila je da uopće neće doći, a Sanja Sarnavka poslala je ministru Josipu Aladroviću ljutito pismo.

Međutim, dan prije konferencije, tijekom kojeg je inicijativa #Spasi me uputila i službeno priopćenje, došlo je do obrata: u programu koje je Ministarstvo poslalo novinarima među panelisticama više nije bilo imena Gordane Buljan Flander. Iz Ministarstva socijalne politike objasnili su da je Gordana Buljan Flander sama odlučila da ne dođe, ali iz potpuno drugog razloga.

Prosvjed SOS kuća

- Izvješćujemo Vas da se gospođa Gordana Buljan Flander ispričala s obzirom da je, kako navodi, u međuvremenu pozvana primiti uglednu godišnju nagradu za svoj rad u 2020. godini, a dodjela nagrada se održava u isto vrijeme kao i panel konferencije - pojasnili su u Ministarstvu. Za komentar smo zamolili i Buljan Flander, ali do objave ovog teksta nam se nije javila.

Unatoč tome, ispred hotela u kojem se održavala konferencija okupilo se desetak aktivistica iz ženskih SOS kuća koje na konferenciju nisu htjele ući. Došle su, rekle su nam, istaknuti veliki problem u okviru socijalne skrbi o kojemu se malo progovara - otuđenje djeteta koji, kako se tvrdi u tekstovima H-Altera, Poliklinika koristi kao temelj za oduzimanje djece majkama.

- Taj koncept od žrtve radi nasilnika - rekla je aktivistica Lana Bobić. Inicijativa #spasime dan prije konferencije javno je priopćila da njezine predstavnice tamo neće doći, no, nakon promjene programa, Jelena Veljača i suradnice ipak su došle.

- Reakcija #spasime je reakcija inicijative koja od 2019. postoji zbog žrtava nasilja. Kao što smo obećale na prvom prosvjedu, mi slušamo žrtve i vjerujemo žrtvama. To je naše obećanje i to radimo. Jesu li nadležni konačno odlučili ispitati zašto žene opetovano tvrde da u Polilklinici proživljavaju institucionalno nasilje - poručile su.

Općinski sud zabranio H-Alteru objavljivanje članaka o Buljan Flander

Općinski građanski sud je privremenom mjerom zabranio portalu H-Alter i novinarki Jeleni Jindri objavljivanje tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece Gordani Buljan Flander.

Sudac Andrija Krivak je bez održavanja ročišta donio privremenu mjeru kojom se zabranjuju "protivniku osiguranja Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu sa sjedištem u Zagrebu objavljivati programske sadržaje svih vrsta medija kojima se koristi protivnik osiguranja, a u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Gordane Buljan Flander".

Kako se navodi, spomenuta privremena mjera ostaje na snazi ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene privremene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja.

- Nalaže se predlagateljima osiguranja, u roku 30 dana od dostave otpravka ovog rješenja pokrenuti postupak radi opravdanja privremene mjere iz toč.1. Rješenja te da dokaz o tome (primjerak tužbe) dostave sudu, stoji u rješenju.

Dodaje se i da žalba protiv rješenja o određivanju privremene mjere ne odgađa provedbu privremene mjere.

Toni Gabrić, urednik H-Altera za RTL.hr rekao je da su jučer dobili informacije da im je nešto ostavljeno u e-pisarnici suda te da se radi o zahtjevu Poliklinike i njihove odvjetnice. Kazao je kako će je sutra podignuti i detaljno pogledati mjeru koju je propisao Općinski građanski sud u Zagrebu.

- To što se traži od nas je drugo ime za cenzuru. Kod nas po Ustavu cenzura nije dopuštena pa se pronalaze drugi načini poput ovrhe da se provede nešto što je nedopustivo. Što bi bilo da smo to objavili na novinama? Bi li se novinare tražilo po šupama, vlasnika tih novina i spaljivalo ih se po ulicama, pita se Gabrić.

Privremena mjera određena je bez očitovanja protivnika osiguranja, tj. izdavača i održavanja ročišta.

- Mi smo već kontaktirali odvjetnicu, sutra ili prekustra ćemo se naći pa ćemo dogovoriti strategiju, kazao je Gabrić. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:24