JAVIO SE I MRČELA

Sudac Dobronić bit će Milanovićev kandidat za novog šefa Vrhovnog suda: ‘Nećete pogriješiti ako to objavite...‘

Kandidaturu je javno najavio i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić
Radovan Dobronić
 Goran Mehkek/Cropix

Jutarnjem je listu iz ureda predsjednika Zorana Milanovića neslužbeno potvrđeno kako "nećemo pogriješiti ako objavimo da će sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Radovan Dobronić biti kandidat predsjednika Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda". Tu nam informaciju, međutim, na Pantovčaku nisu željeli i službeno potvrditi. Dobronić je, naime, u ponedjeljak predao DSV-u prijavu za predsjednika Vrhovnoga suda, a u kasnim poslijepodnevnim satima stigla je vijest da je to učinio i vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela. Kandidaturu je javno najavio i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić. Rok za podnošenje prijava istječe u petak u ponoć, ali najave iz predsjednikova ureda da Milanović već ima kandidata ne djeluju poticajno na ostale zainteresirane.

Na naše pitanje ne misle li da će predsjednik Milanović preuranjenom najavom izrečenom javno još prošli četvrtak, i prije nego je ijedna prijava stigla u DSV da ima kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a sada neslužbenim otkrivanjem tko je taj kandidat, kompromitirati treći javni poziv, a kandidata dovesti u nezgodan položaj jer ostavlja dojam da se unaprijed s predsjednikom dogovorio o kandidaturi, jedan od Milanovićevih suradnika nam je rekao:

"Čovjek je podnio prijavu kako Zakon nalaže, apsolutno sve ide po proceduri". Čini se da je predsjednik Republike na trećem uzastopnom javnom pozivu za predsjednika Vrhovnog suda odlučio ispoštovati formu, ali istodobno izraziti i prijezir prema propisanoj zakonskoj proceduri koju nalaže izmjena Zakona o sudovima iz 2018.

Prema toj izmjeni koju je potvrdio Ustavni sud, kandidata mora predložiti iz kruga osoba koje su se javile na javni poziv. Do tada je predsjednik, prema svom nahođenju, odlučivao koga će Saboru predložiti za predsjednika Vrhovnoga suda, uz uvjet da ta osoba ispunjava uvjete da bude sudac toga suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:35