DETALJI ISTRAGE

Sudac Kovačić novcem iz Željezare kupio je kuću u Sisku, a ‘osladili‘ su se i njegovi ortaci

Dio novca je opran i preko fikus-tvrtki koje su okrivljenici osnovali kako bi na te tvrtke stizao novac iz stečajeva
Stan sučeve nevjeste u Suhopoljskoj: U stečajnom postupku Plepera d. o. o. stečajnog upravitelja Branka Petanjeka stan te tvrtke (Suhopoljski put u Zagrebu), procijenjen na 575.000 kuna, prodan je 2014. tvrtki Mal Konzalting za 201.000 kuna, a potom je vlasništvo prebacivano na druge osobe i završio je u vlasništvu sučeve nevjeste
 Željko Puhovski/Cropix

Osim direktnim ili indirektnim uplatama u gotovini na račune okrivljenika ili njihovih poznanika i rodbine, okrivljenici su si novcem iz stečajnih masa u predmetima kojima su upravljali direktno kupovali i nekretnine, dionice, vozila... Zaključak je ovo analize koju je za potrebe istrage proveo Porezni USKOK rekonstruirajući tokove novca s računa suda te s računa javnobilježničkih pologa koji su doznačivani ili nalogom suca Kovačića ili pak osumnjičenih stečajnih upravitelja.

Prema toj analizi, novcem iz Željezare Sisak direktno doznačenim prodavateljima sucu Kovačiću je 2010. kupljena kuća u Sisku vrijedna 653.180 kuna. Naime, u svibnju i lipnju 2010. stečajni upravitelj Željezare Sisak Branko Petanjek dao je nalog javnome bilježniku Mladenu Ježeku da s depozita u slučaju Željezare Sisak plati prodavateljima navedeni iznos za kupnju kuće u Ulici lipa u Sisku za Kovačića i njegovu suprugu. U nalogu javnome bilježniku Petanjek je naveo da se radi o isplatama vjerovnicima Željezare Sisak, a što je bilježnik, ništa ne sumnjajući, i napravio.

Istovremeno, od siječnja do lipnja 2010. na sličan način je novcem Željezare Sisak kupljena i kuća u Samoboru kćeri stečajnog upravitelja Ivi Petanjek. Međutim njoj se kuća posebno gradila. Njezin otac Branko Petanjek, stečajni upravitelj Željezare Sisak, dao je 26. siječnja Ježeku nalog, ponovno pod egidom plaćanja vjerovnika, da 271.178 kuna plati gradnju kuće u Samoboru u Ulici Jurja Dijanića, što je i plaćeno.

Kuća u Tribunju

U travnju te godine vjerovnici Željezare Sisak su, ne znajući, platili i kuću Kovačićevoj suradnici Aleksandri Mažić i njezinu suprugu Andriji u Staroj Drenčini za 210.440 kuna. Također je Petanjek dao nalog, a novac je isplaćen dijelom prodavatelju nekretnine 73.200 kuna, a ostatkom od 137.240 kuna Andriji Mažiću podmirili su stambeni kredit.

Kompliciranije je išlo s kupnjom kuće samome Badanjeku u drugoj polovini 2012. budući da sredstva iz Željezare Sisak nisu bila dostatna za kupnju kuće u Tribunju vrijedne oko 1,5 milijuna kuna na koju se namjerio. Najprije je naložio bilježniku da 400.000 kuna iz pologa Željezare Sisak prebaci na njegov račun, a zatim je još dodatnih 400.000 kuna skupio na isti način, nalozima iz depozita Emporion plusa, Slavijatransa, a to je knjižio kao pozajmnicu.

S tih 800.000 kuna plaćeno je pola cijene za kuću. Druga polovina, tvrdi USKOK, od 742.043 kune plaćena je u sredstvima koja je nalogom Petanjek prebacio iz depozita tvrtki NIK d.d. i TVIM, da bi kupoprodaja bila finalizirana u veljači 2013. godine.

Osim direktnim plaćanjima na račune fizičkih osoba, dio novca je, sumnja USKOK, opran i preko nekoliko fikus-tvrtki koje su okrivljenici preuzeli ili osnovali, kako bi na te tvrtke stizao novac iz stečajeva. Međutim, kad bi novac stigao temeljem naloga ili suca ili upravitelja, dalje bi njime s računa tvrtki sebi kupovali aute, stanove, dionice i ulagali u fondove. Tako je za 795.500 kuna koje su nalozima isplaćene na njihovu tvrtku Seget najam plovila d. o. o. najprije kupljen stan na Vrbiku od 51,42 četvorna metra. Stan je pak tvrtka 2019. darovala netom osnovanoj udruzi Piko, čiji je osnivač sin suca Kovačića, a u njemu sada živi sučeva kći.

image
Stan sučeve kćeri na Vrbiku:
795.500 kuna isplaćeno je fikus-tvrtki Seget najam plovila d. o. o. koja je zatim kupila stan na Vrbiku od 51,42 četvorna metra. Stan je tvrtka 2019. darovala netom osnovanoj udruzi Piko, čiji je osnivač sin suca Mihaela Kovačića, a u njemu sada živi sučeva kći

Željko Puhovski/Cropix

U stečajnom postupku Plepera d. o. o. stečajnog upravitelja Branka Petanjeka stan te tvrtke, na adresi Suhopoljski put u Zagrebu, površine 52 četvorna metra, procijenjen na 575.000 kuna, prodan je nakon niza neuspješnih dražbi 2014. tvrtki Mal Konzalting za 201.000 kuna, a potom je vlasništvo prebacivano na druge osobe i završio je u vlasništvu sučeve nevjeste. Istražitelji su, provjeravajući adrese članova obitelji suca Kovačića, uočili da je prebivalište njegova sina već nekoliko godina na adresi stana prodanog na dražbi kod sada osumnjičenog suca.

Provjerom dokumentacije, ne samo da su utvrdili da je stvarni krajnji kupac bio sučev sin, formalno snaha, nego su ustanovili i da tvrtka Mal Konzalting uopće nije uplatila propisanu jamčevinu prije dražbe ni kupoprodajnu cijenu nakon dražbe.

Sudac Kovačić tu je situaciju "popeglao" sredstvima iz drugih stečajeva, i to tek nakon nekoliko godina kad su vjerovnici prigovorili da nije sjela nikakva uplata od prodaje tog stana. Sudac i stečajna upraviteljica razdijelili su sebi i bliskim osobama milijune iz stečajnog postupka tvrtke Hyundai auto Zagreb, a USKOK 250.000 kuna povezuje izravno sa sucem Kovačićem odnosno kupnjom automobila kojim su se koristili on i njegova supruga.

Hotelijerski biznis

Radi se o iznosu koji je prema njegovu nalogu, tvrdi tužiteljstvo, deponiran kod javnog bilježnika, a poslije mu se većim dijelom u spisu gubi trag. Rekonstrukcijom tijekova novca istražitelji su utvrdili da je 210.000 kuna prebačeno na račun tvrtke Prizma Vitalis pod kontrolom Ive Petanjek, a koji je iskorišten za kupnju automobila Suzuki Baleno danog na korištenje obitelji Kovačić.

S računa tih fikus-tvrtki kupljena je i jedna Suzuki Vitara te Toyota Land Cruiser. Novac je pak ulagan u PBZ Start fond, u kojem su dobili povrat od najmanje 505.000 kn, te u vrijednosnice u OTP-u na kojima su zaradili najmanje 620.000 kuna.

Prema optužbi, Iva Petanjek značajna je sredstva iz stečaja Hyundai auto Zagreba nezakonito prebacila na račune tvrtki Liquidus projekti i Adria Victus koje je vodio njezin tadašnji partner Darko Marijanović, i to za razvoj njegova hotelijerskog biznisa. Međutim, kako su zabilježili istražitelji tijekom tajnog nadzora, oni su se ubrzo razišli pa je Petanjek pokušala dobiti svoje "ulaganje" natrag, čak i sudskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:44