SKANDALOZNI SUDAC

Sudac Lozina: Ja volim sve što je dobro. Gledam televiziju Pink, a Tita smatram velikim državnikom

Sudac Slavko Lozina objasnio je da je prije par godina na svoje tumačenje biti mita dobio aplauz struke
 Nikola Vilić / CROPIX

SPLIT - Od suđenja za Loru stalno sam na udaru medija za koje sam glavni negativac hrvatskog pravosuđa i desničar. Ne pada mi na pamet da se pravdam, ja volim sve što je dobro, već deset godina gledam televiziju Pink, film ‘Tko to tamo peva’ gledao sam 20 puta, a Tita smatram velikim državnikom, rekao je splitski sudac Slavko Lozina.

Sudio za dio optužbe

Lozina je u petak sazvao konferenciju za novinare zbog teksta u Jutarnjem listu koji u naslovu citira sučeve riječi: Davanje novca ili darova za brzo obavljen posao nije mito, to je mali znak pažnje.

- Smeta mi što je rečeno da sam carinike oslobodio za primanje mita, a ja uopće nisam sudio za mito jer je za to djelo već bila nastupila zastara kad je predmet stigao do mene - rekao je Lozina.

Naime, carinicima i špediterima sudilo se za primanje i davanje mita te za zlouporabu položaja i ovlasti kod više sudaca splitskog Županijskog suda, a kada je suđenje u proljeće 2009. preuzeo Lozina, ostalo mu je da sudi za dio optužbe koji nije pao u zastaru, kazneno djelo protiv službene dužnosti i zloupotrebu položaja i ovlasti.

Osvrt za završne riječi

- Dio koji citira Jutarnji list, da ja navodim kako poklon za brzo obavljanje posla nije mito već mali znak pažnje, nije obrazloženje oslobađajuće presude nego moj osvrt na dio završne riječi optužbe po pitanju što je bit kaznenog djela davanja i primanja mita. Ja i sada stojim iza toga, a i vani je praksa da se poklon do 500 kuna nižim državnim službenicima ne smatra mitom. Mito je kad se zapošljavaju ljudi bez škole i znanja, to je mito. Na isti sam način bit toga djela tumačio prije tri godine na Pravosudnoj akademiji u Zagrebu i za takvo tumačenje dobio pohvale svih sudionika koji su bili vrh hrvatskog pravosuđa, suci i tužitelji susjednih zemalja, međunarodni predavači ispred UN-a - kazao je Lozina.

Zaradio na tužbama

Odvjetnik suca Lozine, Vinko Ljubičić, najavio je tužbu protiv Jutarnjeg lista.

- Pokrenut ćemo postupak radi zaštite digniteta gospodina Lozine jer je ovdje riječ o knjiškom primjeru zloupotrebe medija, jer se iznose neistine koje objektivno omalovažavaju i vrijeđaju ugled, čast, dostojanstvo ne samo suca Lozine nego i cijelog pravosudnog sustava - kazao je Ljubičić, a Lozina je dodao kako je do sada na tužbama protiv medija zaradio 40 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:31