SUDAC KOJI JE PRESUDIO GOTOVINI I MARKAČU

Sudac Orie: Milošević je predvodio udruženi zločinački pothvat. To dokazuju transkripti

Haški sud odbio je zahtjev Franka Frenkija Simatovića, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske tajne službe, za donošenjem oslobađajuće presude.
beograd 110306slobodan milosevic obiteljfoto matija kokovic-desk-SLOBODAN MILOSEVIC SA PORODICOM MIROM,CERKOM MARIJOM I SINOM MARKOM PRILIKOM IZLASKA IZ SAVEZNOG PARLAMENTA
 PETAR KUJUNDZIC

ZAGREB - Haški sud odbio je zahtjev Franka Frenkija Simatovića, bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije srbijanske tajne službe, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, za donošenjem oslobađajuće presude.

Raspravno vijeće Haškoga suda u predmetu "Stanišić i Simatović" zaključilo je u četvrtak da je postojao udruženi zločinački pothvat predvođen bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem , a cilj kojega je bio etničko čišćenje dijelova Hrvatske i BiH od Hrvata i muslimana radi pripajanja tih teritorija Srbiji i stvaranja tzv. Velike Srbije.

"Svi dokazi u dovoljnoj mjeri podupiru tvrdnju da je postojao udruženi zločinački pothvat", rekao je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie, koji je izrekao presudu u slučaju Gotovina, Markač i Čermak .

Simatović je iskoristio pravo, omogućeno pravilima ICTY-ja, da podnese zahtjev za odbacivanjem optužnice nakon što tužiteljstvo iznese svoje dokaze.

Suđenje će biti nastavljeno 14. lipnja kada bi obrane Simatovića i Jovice Stanišića trebale iznijeti svoje dokaze.

Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995.

U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, Vojislav Šešelj i Željko Ražnatović Arkan.

Orie je danas rekao kako dokazi poput transkripta sastanka vodstava bosanskih i hrvatskih Srba sa srbijanskim državnim i vojnim vrhom, zatim snimke njihovih telefonskih razgovora i uhvaćene pisane poruke potvrđuju postojanje zločinačkog plana u čijem je stvaranju izravno sudjelovao prvooptuženi Stanišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:28