RELIGIJA I PRAVO?

SUDAC RASTAVLJA BRAKOVE I VODI DUHOVNU OBNOVU 'Rekao mi je da me muž ne bi napustio da sam mu bila dobra supruga'

 Emica Elveđi/CROPIX

Moja je privatna stvar kako ću provoditi slobodno vrijeme i u tome što vodim molitvene susrete vjernika ne vidim ništa sporno - ustvrdio je sudac Općinskog suda u Valpovu Zvonimir Rogić.

On već pet godina u mjestima oko Donjeg Miholjca, gdje živi, vodi vjerske molitvene skupove. Prošle je nedjelje u selu Malinovac, pokraj Donjeg Miholjca, sudac Rogić vodio skup pedesetak vjernika okupljenih u društvenim prostorijama tog sela. Župnik u Šljivoševcima Slavko Kovačević, u čiju nadležnost spada i Malinovac, kaže za Jutarnji kako Rogić ima suglasnost Crkve da može voditi susrete vjernika.

- On to ne radi na svoju ruku - rekao je župnik.

U sudnici svi jednaki

Sudac Rogić, pak, kaže da se nije obraćao nadležnima može li kao državni službenik i sudac u slobodno vrijeme biti voditelj vjerskih skupova.

- Ne vidim zašto bi to bio problem. Želim samo pomoći ljudima koji su vjernici kao i ja. Nakon molitvenog skupa razgovaramo, pomažem im, dajem savjete. Ima li u tome išta loše? - rekao je Rogić.

Tvrdi kako su mu u sudnici svi jednaki: i vjernici i ateisti i osobe drukčije spolne orijentacije i kako ga ne zanima tko je koje nacije i kakvog političkog uvjerenja. - Samo primjenjujem zakon - kaže.

No, Z. D. (43), koja je 2011. vodila brakorazvodnu parnicu u kojoj je na sudu postupao Rogić, tvrdi kako joj je u sudnici, pred bivšim suprugom, njegovim i njenim odvjetnikom te zapisničarkom sudac Rogić održao 45-minutno predavanje. Rekao joj je da ju je obuzeo sotona i preporučio da sljedeći dan u 20 sati dođe u selo Golinci pokraj Donjeg Miholjca na duhovnu obnovu koju on vodi. Rekao je kako mu je važno da se svaki brak sačuva.

- Nije mu bilo važno što je moj bivši suprug napustio bračnu zajednicu i otišao živjeti s drugom ženom i što je on podnio zahtjev za razvod braka. Sudac mi je rekao da me muž sigurno ne bi napustio da sam bila dobra supruga. U meni je ključalo, vidjela je to moja odvjetnica pa je zatražila stanku i u hodniku mi rekla da se smirim i da ne proturječim sucu - kaže Z. D. (podaci poznati redakciji).

- Dvije poznanice, koje su također vodile brakorazvodnu parnicu, rekle su mi kako je tijekom suđenja i njih pozivao na duhovnu obnovu - nastavlja Z. D.

Vještačenje psihijatra

Rogić tvrdi da je to potpuna izmišljotina i da takvo što nikad nije rekao u sudnici.

Z. S., 50-godišnjak u čijem je razvodu braka također postupao sudac Rogić, tvrdi kako Rogićevi vjerski stavovi bitno utječu na njegove sudačke odluke. Supruga Z. S. (podaci poznati redakciji) boluje od paranoidne shizofrenije, a poremećaj je, kako stoji u psihijatrijskom vještačenju u sudskom spisu, “karakteriziran sumanutim religijskim idejama”. U nalazu sudskog vještaka psihijatra stoji kako žena tvrdi da joj se “Isus osobno počeo javljati 1966. godine. Prvi put se radilo o nekom sivom okruglom oblaku koji se u jednom trenutku počeo ‘ušiljavati’ i ulaziti joj u tijelo preko glave, namjestio se u njoj, svoje dijelove tijela stavio je u njezine, svoje oči nasloni na njezine, imala je osjećaj da ima dva tijela”.

Bolest ili Božji dar

Zaključak vještaka psihijatra je da majka nije podobna za skrbništvo nad djetetom te da bolešću indoktrinira i dijete. Vještačenje je obavio specijalist psihijatar iz KBC-a Osijek. I drugo vještačenje, u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba, daje istovjetni nalaz, uz preporuku da dijete treba hitno oduzeti majci jer ga zbog bolesti “emocionalno zlostavlja”. Unatoč tome, Rogić je skrbništvo dodijelio teško bolesnoj majci.

- Sudac u stanju moje supruge, kojoj je utvrđena paranoidna shizofrenija karakterizirana sumanutim religijskim idejama, nije vidio bolest, već Božji dar jer ona tvrdi kako izravno komunicira s Isusom. Zato joj je dodijelio dijete - kaže Z. S.

Na spomen tog slučaja, Rogić se vidno uzrujao i odbacio objašnjenje Z.S. o razlozima zbog kojih je skrbništvo dodijelio majci.

Kaže da je to kompliciran slučaj pa je u jednom trenutku dijete dodijelio i ocu, a onda ponovo majci. Naglašava da njegova vjerska uvjerenja nemaju nikakvog značaja u sudnici.

Ministarstvo: Sucu za određene službe treba odobrenje

Ministarstvo pravosuđa pitali smo može li sudac u slobodno vrijeme voditi vjerske skupove i je li to nespojivo sa sudačkim zvanjem.

Oni su se pozvali na Zakon o sudovima koji propisuje da se sudac mora čuvati svoj ugled i ugled sudbene vlasti te ne dovede u pitanje nepristranost i neovisnost u suđenju i samostalnost sudbene vlasti, da ne smije biti član političke stranke niti se baviti političkom djelatnošću.

Izričito je propisano da se sudac ne smije koristiti svojim radom u sudu i ugledom suda za ostvarenje privatnih interesa te da ne smije obavljati odvjetničku ili javnobilježničku službu, poslove člana upravnog ili nadzornog odbora trgovačkog društva ili druge pravne osobe.

Propisano je i da sudac ne smije obavljati drugu službu ili posao koji bi mogli utjecati na njegovu samostalnost, nepristranost i neovisnost ili umanjiti njegov društveni ugled. Kako zakon izričito ne navodi o kojim je službama ili poslovima riječ, odredbama članka 92. Zakona o sudovima ovlast davanja odobrenja za određene službe ili poslove na zahtjev suca daje predsjednik suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:52