ŽELJKO ŠARIĆ

Sudac Vrhovnog suda i bivši šef DSV-a: Ne bi me čudilo da je Mamić u DSV-u imao svoje ljude

Željko Šarić: ‘Pokušava stvoriti dojam da u Hrvatskoj nije imao pošteno suđenje‘
Željko Šarić
 Ronald Gorsic/Cropix

U RTL Direktu gostovao je sudac Vrhovnog suda i bivši predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić koji je kazao da je, kao i drugi suci, zaprepašten stvarima koje se događaju vezano uz optužbe Zdravka Mamića na račun nekih sudaca.

- Iako se radi o ekscesnim slučajevima, u Hrvatskoj ima 1700 sudaca. Eventualno kompromitiranje dvoje ili troje sudaca ne može biti razlog da se proglase takvi slučajevi paradigmatičnim i da se zaključuje da je sudstvo korumpirano. Ako su korumpirana dva ili tri suca, to ne znači da je korumpirano sudstvo. Međutim, tih par slučajeva postaju baza na temelju koje se zaključuje da je sve u katastrofalnom stanju, kazao je Šarić.

Ipak, unatoč općem zaprepaštenju, javnost je i prije vjerovala da stvari tako stoje. Šarić ipak kaže da takvoj percepciji ne prethode nikakva ozbiljna istraživanja koja bi ukazivala da je stvarno stanje zaista u skladu s percepcijom.

- Dojam ne odgovara uvijek stvarnom stanju. Znamo kako nastaje javno mnijenje, djelovanjem medija, koji često nesrazmjerno veliki prostor prepuštaju agresivnim komentatorima koji zbog nekih svojih posebnih razloga imaju, a ima ih nekoliko grupa, tih agresivaca, završava se s takvim zaključcima, kaže Šarić.

- Međutim kad je u pitanju afera sa Zdravkom Mamićem i njegovi problematični odnosi sa sucima, da bismo razumjeli što se sada događa moramo shvatiti situaciju Zdravka Mamića. On je pravomoćnom presudom osuđen na 6 godina zatvora. Slijede procesi povodom vjerojatne ustavne tužbe, mogući postupak pred Europskim sudom za ljudska prava i postupak izvršenja presude u BiH. Što mi je posebno zanimljivo. Prema sporazumu dvije države, nadležna tijela u BiH mogu odbiti izvršiti tu presudu ako je presuda u suprotnosti s načelima pravnog sustava države izvršenja. Tu je mjerodavno da li je okrivljenik u svojim pravima bio diskriminiran. Provociranjem osobnih konflikata sa sucima, tereteći predsjednika Vrhovnog suda na kojem je odlučivano o žalbi, Mamić pokušava stvoriti dojam da u RH ne može imati pošteno suđenje. Zato sve što izlaže Mamić treba uzeti s rezervom, smatra Šarić i dodaje kako se zasad ne zna da li je Mamić nekim sucima dao novac ili učinio neke druge koristi.

- To neka se istraži. Međutim, preporučujem javnosti da u ovom trenu bude rezervirana, kaže Šarić.

Na pitanje kako je Zdravko Mamić znao stvari koje ne može svatko znati, na primjer kako je tko glasao kada se birao predsjednik Županijskog suda u Osijeku, Šarić kaže da je ipak te podatke mogao imati ako Državno sudbeno vijeće skida oznake državne službene tajne s podataka o glasovanju.

Ipak, nije isključeno da je imao svoje ljude u Državnom sudbenom vijeću.

- To je moguće. Imam obvezu čuvanja službene tajne. Ne bih to napravio kako bih učinio nešto spektakularno, nego da bih iznio neke pogrešne stvari koje je iznio Zdravko Mamić. Ali me ne bi čudilo to. Točno je da je bilo 6:5 u drugom postupku imenovanja i da je određenim brojem glasova odabran sadašnji predsjednik Vrban, kaže Šarić.

Predsjednik suda je bitan, pojašnjava Šarić, jer Mamić ne može na formalan način utjecati na postupak.

- Njegovi pokušaji da utječe na tijek i ishod postupaka mogli bi biti kazneno djelo. Sad, da li može na formalan način neizravno utjecati na tok ishoda, mislim da ne. Mikroskopska je mogućnost.

Što se, pak, tiče Ustavnog suda koji je kazao kako predsjednik Zoran Milanović nije u pravu i kako mora izabrati iz kandidata koji su se javili na poziv natječaja Državnog sudbenog vijeća, Šarić kaže kako je odluka Ustavnog suda očekivana.

- Manjina je podržavala predsjednika po pravnoj zabludi. Čudno da se predsjednik odlučio na ovakvo što i upustio u ovakav način predlaganja kandidata. Ne samo da reducira njegove ovlasti, upustio se u ignoriranje Zakona u sudovima. Naime, prema članku 5, stavak 2. Ustava Republike Hrvatske svatko je dužan držati se Ustava. Predsjednik može podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ako uoči neke deformitete može pokrenuti ocjenu ustavnosti, kaže Šarić i dodaje kako je Zlata Đurđević dužna javiti se na novi poziv.

- Ona je to dužna napraviti, pitanje je kako će se predsjednik postaviti, hoće li obavijestiti vijeće da ne predlaže nikoga koji su se javili na oglas, ili će sve završiti novim oglasom prije ili kasnije, zaključio je Šarić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:25