ODLUKA SESSE

Sudac Vrhovnog suda Jug izuzet iz slučaja švicarac jer mu sin zastupa tužitelje

U bankama su nedvojbeno zadovoljni usvajanjem njihova zahtjeva, ali one smatraju da je do toga trebalo doći znatno prije
Jadranko Jug
 HGK

Odlučujući o zahtjevu jedne banke, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa donio je 18. veljače rješenje kojim se od odlučivanja izuzima sudac Jadranko Jug u predmetu vezanom uz kredit u švicarskim francima. Argument banke bio je da sin odvjetnika suca Juga zastupa brojne tužitelje u većem broju parnica koje se vode protiv nje, a u kojima se traži isplata zbog ništetnosti ugovora.

S obzirom na te okolnosti, "zbog bliskog srodstva s odvjetnikom i potencijalnog imovinskog interesa" banka je dovela u sumnju nepristranost suca Juga koji odlučuje u sličnom predmetu.

Ustavna obveza

U rješenju Vrhovnog suda stoji kako je sam sudac izjavio da je navođenje potencijalnog imovinskog interesa kao razloga za izuzeće "potpuno promašeno" te da ne postoje okolnosti koje bi dovele u sumnju njegovu nepristranost u konkretnom predmetu. No, kako bi se izbjegla bilo kakva sumnja u njegovu nepristranost, sudac Sessa ocjenjuje da je zahtjev usvojen te da se sam sudac ne protivi njegovu prihvaćanju.

U bankama su nedvojbeno zadovoljni usvajanjem zahtjeva, ali one smatraju da je do toga trebalo doći mnogo ranije. Kao razlog navode da je sudac Jug već priredio slučaj revizije jednog predmeta koji je suprotan zaključcima oglednog postupka Vrhovnog suda, odnosno da sudi suprotno njegovim zaključcima. Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, podsjeća kako banke već niz godina ističu važnost pravne sigurnosti u Hrvatskoj i zaštite vjerovnika, koja je jednako važna kao i zaštita potrošača i njihovih prava.

"Temeljna ustavna i konvencijska obveza je osigurati nepristrano i pravično suđenje, odnosno objektivnost i transparentnost suđenja u svim postupcima. Nedopustivo je da se sudac bilo koje instance nalazi u sukobu interesa, odnosno da su njegovi privatni interesi u suprotnosti s javnim interesom i funkcijom koju sudac obavlja. Iz tih razloga je sudac dužan poštivati zakonsku obvezu i izuzeti se iz suđenja u svakom postupku u kojem bi mogla postojati opasnost od njegove nepristranosti", kaže Adrović.

Na pitanje zašto odluka o izuzeću suca Juga nije donesena ranije, sudac Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda, pojašnjava da za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke jer "nitko od stranaka nije zatražio izuzeće suca Juga". A sudac Jug, kaže Pajalić, očito nije smatrao da činjenica što njegov sin zastupa u sličnim predmetima predstavlja okolnost koja dovodi u pitanje njegovu nepristranost jer bi u tom slučaju sam zahtijevao od predsjednika suda da ga izuzme u predmetu.

Šest uvjeta

Prema Zakonu o parničnom postupku, izuzeće suca iz nekog postupka može biti obavezno i fakultativno, a predsjednik Vrhovnog suda odluku donosi na zahtjev samog suca ili stranke. Tako zakon propisuje da sudac ne može obavljati sudačku dužnost u slučaju kad je ispunjeno šest uvjeta, među kojima su, primjerice, ako je sam stranka u postupku, ako stalno ili privremeno radi u pravnoj osobi koja je stranka postupka, ako je u srodstvu sa strankom ili ako je u istom postupku sudjelovao pred nižim sudom.

Na kraju, sudac se izuzima i u slučaju "ako postoje druge okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristranost". Ovaj posljednji uvjet čini se da je ispunjen u slučaju suca Juga, ali zakon isto tako pripisuje da o tome on sam mora izvijestiti predsjednika suda.Sudac Jug, očito je, nije smatrao da je sukobu interesa, niti je zatražio izuzeće. Kada je to zatražila stranka, objašnjava Sessa, zahtjev je razmotrio i usvojio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:54