ISKUPLJENJE U REMETINCU

Sudac Županijskog suda: Sanader se jako promijenio. Kako je mršav! Da sam ga sreo na ulici, ne bih ga prepoznao

Zatvor kroz koji je proteklih godina prošao talog našeg društva i njegova dojučerašnja elita prepun je živopisnih priča
 Arhiva/Cropix

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader ovo će ljeto provesti u pritvoru Remetinec baš kao što je prošle godine u isto vrijeme tamo bio i potpredsjednik njegove Vlade Damir Polančec. Sanader se nalazi na istom, osmom odjelu, u jednokrevetnoj sobi koja izgleda jednako kao i Polančecova.

Iznenađeni sudac

Krevet, stol sa stolicom i uljeni plavi zidovi. Prva osoba koja ga je iz vanjskog svijeta posjetila sudac je Županijskog suda Vladimir Pavleković. Samo desetak sati nakon što je Sanader, u ponedjeljak oko 22 sata, ušao u zatvorsku ćeliju. U utorak u 9.15 sati sudac Pavleković je tijekom redovite posjete pritvorenicima koju suci obavljaju jednom tjedno prema svom rasporedu, ušao u Sanaderovu ćeliju.

Bivši premijer sjedio je na stolici, za malenim stolićem, držeći u ruci štaku, jer mu ozlijeđena noga nije nimalo bolje. Sudac ga je kratko vidio, samo ga je upitao uobičajeno pitanje zbog kojega se i obilazi pritvorenike: “Imate li kakvih primjedaba ili pritužbi?” Sanader je odgovorio da nema i ćelija je zatvorena. Kao i ostali koji su ga vidjeli, i sudac Pavleković kaže da je Sanader jako smršavio, pa ga čak ne bi ni prepoznao da pored njega prođe na cesti.

Remetinec se zadnjih godina promijenio. Desetljećima je bio utočište raznoraznih kriminalaca. Sitnih, koji bi kroz mjesec, dva ili pet izašli van, i krupnijih koji bio kroz njega “prošetali” i otišli na odsluženje prave kazne u ozbiljniji zatvor tipa Lepoglava. Priče iz Remetinca uključivale su živopisne likove, njihovu burnu prošlost, obračune i okršaje.

Sve se to događalo među pripadnicima istog miljea. No, danas su među njima pripadnici jednog sasvim drugog društvenog sloja. Kroz Remetinec je u zadnje dvije godine “prošetalo” toliko menadžera, biznismena, političara, profesora i nogometaša optuženih za ogromne pronevjere novca, da je u slengu prozvan Remetinec Bussines Academy.

Sanaderovo društvo

Pritvorenici se bune kako svi brojni “ugledni” pritvorenici dobivaju jednokrevetne sobe dok se oni gužvaju u sobičcima gdje njih šest spava u krevetima na kat. Većina ih se ipak uspjela upoznati. Sitni prevaranti i provalnici dobili su neke visokobrazovane, ozbiljne face, koje su do tada vidjeli samo na televiziji. I nisu svi isto prošli.

Ovisno o percepciji u javnosti, onome što su počinili i vlastitoj prilagodljivosti. Ili se smiju, šale, sprdaju na vlastiti račun i do iznemoglosti dižu improvizirane utege što je glavna zanimacija, i tko u Remetincu nije počeo vježbati ni neće. Ostali sjede u svome sobičku i čitaju spise. Neki su se odmah skompali s ostatkom društva, neki su bili prezreni, neki su uspjeli zadobiti povjerenje, a neki su zauvijek ostali izolirani.

Ivo Sanader teško da će proći bolje od potpredsjednika svoje Vlade Damira Polančeca, optuženog za malverzacije u Podravki. Njega su nazivali pogrdnim riječima, psovali, pa zbog takvih susjeda zatvorenika danima nije otvarao prozor, a stražari su ga upozorili kako je najbolje da u šetnji ni s kim ne razgovara.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:56