VELIKA INVESTICIJA

Sudbina propalog Hoto centra: Na tom mjestu se za 10 milijuna eura gradi onkološka klinika

Iako će se raditi o privatnoj klinici, investitori najavljuju da će 40 posto pregleda i operacija biti moguće obaviti i kroz obvezno zdravstveno osiguranje, odnosno preko HZZO-a
 Tomislav Krišto / EPH

U propali i gotovo u potpunosti ispražnjeni Hoto centar u sklopu istoimenog naselja kod Svete Nedelje uskoro će useliti prestižna, najmodernija onkološka klinika u Hrvatskoj. Prema riječima gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina, privatna klinika trebala bi svoja vrata otvoriti za oko dva mjeseca, no još se čekaju sve potrebne dozvole.

Iako će se raditi o privatnoj klinici, investitori najavljuju da će 40 posto pregleda i operacija biti moguće obaviti i kroz obvezno zdravstveno osiguranje, odnosno preko HZZO-a.

Vrijednost investicije nije poznata, no navodno se radi o više od deset milijuna eura koje ulaže investitor iz Švicarske.

- Pregovori i pripreme traju već neko vrijeme, no sada je sve pred samim završetkom. Projekt je konačno definiran, građevinska dozvola i svi potrebni papiri su pri kraju, do kraja ovog mjeseca bi čitav papirnati dio trebao biti gotov i kreću građevinski radovi, stiže oprema, tako da klinika s radom kreće za dva mjeseca - najavljuje Prahin.

Klinika bi trebala donesti brojne novosti na javnozdravstvenu scenu, poput najmodernije dijagnostike u sklopu koje bi pacijenti nalaze dobivali za pola sata od obrade, a sama dijagnostička obrada ne bi trajala dulje od petnaest minuta. U kliniku će biti instaliran i najsuvremeniji CT uređaj koji može otkriti kancerozna oboljenja u vrlo ranom stadiju, kada je tumor promjera tek tri milimetra.

Dio fakulteta

Imat će i najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju kao i “gama-knife”, odnosno laserski nož koji omogućava uklanjanje tumora brzo i bezbolno, bez potrebe za dugim bolničkim oporavkom. No, prve operacije u Sv. Nedelji dogodit će se tek kroz pola godine od otvorenja jer je u prvoj fazi investicije predviđena samo dijagnostika.

Zahvaljujući vrhunskim uređajima, ali i eminentnim stručnjacima s područja onkologije (mnogi od njih, iako to još nije potvrđeno, odlaze sa svojih dosadašnjih mjesta predstojnika onkoloških klinika u ponajboljim hrvatskim bolnicama), klinika će postati dio Medicinskog fakulteta u Zagrebu. No, Sveta Nedelja bi trebala dodatni prihod ostvariti i kao grad zdravstvenog turizma jer bi se u današnjem Hoto centru trebali liječiti pacijenti iz čitave Europe.

Nova infrastruktura

Stoga Prahin kaže kako očekuje gradnju novih hotela u svome gradu, a obnavlja se i stari Hotel Babylon, što gradonačelnik smatra korisnim. Problem su jedino moguće prometne gužve, pa gradonačelnik ponavlja koliko bi bio nužan rotor na ulazu u Sv. Nedelju, kojim dnevno prolazi više od 30 tisuća automobila.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:20