KORNATSKA TRAGEDIJA

Suđenje Draženu Slavici: Jesu li tijela mrtvih vatrogasaca prebacivana iz Zadra natrag na Kornat?

Zadar, 151111.Na Zupanijskom sudu u Zadru nastavljeno je sudjenje Drazenu Slavici za Kornatsku tragediju, danas ce svjedociti Ivica Kaleb DVD Tisno,SIme Vlasic DVD Vodice, Jordan Zaja tajnik sibenskog JVP-a i Tomislav Banovac pomorska policija.Na fotografiji: Drazen Slavica dolazi na sud.Foto: Andrija Lucic / CROPIX
 Andrija Lučić / CROPIX

ZADAR - Jesu li tijela mrtvih vatrogasaca tijekom noći premještana sa Kornata u Zadar, te ponovno vraćana na Kornat na mjesto gdje se nije dogodila tragedija kako bi se sa mjesta nesreće "počistili" sumnjivi tragovi, pitanje je koje se ponovno otvorilo u srijedu na Županijskom sudu u Zadru gdje je nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

Jedno od najstrašnijih nagađanja koje se u dijelu javnosti pojavilo istu večer nakon tragedije na Kornatu, danas je demantirao član zadarskog GSS-a Siniša Primožić koji je, prema izjavama svjedoka, tu informaciju i "pustio" u javnost.

- Kada smo stigli na Kornat vidio sam nekoliko poginulih, a ranjene nisam izvlačio kao ni mrtve. Ranjene vatrogasce izvlačili su pripadnici splitskog GSS-a. Tek sutradan sam sudjelovao u transportu dvojice mrtvih - kazao je Primožić i dodao kako na sam dan tragedije nisu prevoženi mrtvi nego ranjeni. Kazao je da je u pitanju bila njegova nenamjerna pogreška ako je Vatrogasnom operativnom središtu rekao suprotno.

- Da su mrtvi prevoženi rekao sam na temelju priča koje sam čuo na Kornatu. Nitko mi nije naredio da prevezem mrtve. Na terenu je vladala velika konfuzija i telefon mi je stalno zvonio. Zvali su me novinari i brojne druge osobe - izjavio je Primožić naglasivši kako su po tijela došli na isto mjesto odakle su večer prije evakuirali ozlijeđene. Nakon očevida tijela mrtvih vatrogasaca su helikopterom HV-a prevezena na Odjel za sudsku medicinu u Splitu, gdje je obavljena obdukcija.

Svjedok Robert Rožić koji je na dan tragedije na Kornatu bio dežurni operater u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje ispričao je kako informaciju o mrtvim tijelima vatrogasaca koji su "zbrinuti" dobio u 20.51 sati kada je razgovarao sa Županijskim centrom 112 u Zadru.

- Dobio sam neslužbenu informaciju da ima sedam ozlijeđenih vatrogasaca, te da su tri smrtno stradala vatrogasca "zbrinuta". Razgovor je slušao i moj kolega u smjeni Krešimir Kordek koji je sve to unio u bilježnicu. Prema mojim saznanjima na otoku je ostalo pet smrtno stradalih, dok ih je sedam prevezeno u Zadar - naveo je Rožić što je potvrdio i njegov kolega iz smjene Krešimir Kordek, koji je dodao kako je to centru 112 u Zadru prenio upravo Primožić.

Kako vojska nije uspjela stupiti u kontakt sa letjelicama na Kornatu, Kordek je ispričao i kako je 30.kolovoza u 16.58 sati od pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislava Vuke tražio da stupi u kontakt preko civilnog tornja na što mu je Vuko rekao da pusti da to "odradi vojska".

Rečeno mi je da budem tiho, da se 'ne smije u medije izlaziti s neprovjerenim informacijama' - naveo je Kordek. Svjedok Damir Bujas, koji je također bio dežurni operater u VOS-u nešto prije kobnog događaja, pojasnio je kako u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje nisu samostalno mogli donositi odluke bez odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina ili njegova pomoćnika za priobalni dio RH Tomislava Vuke, no da se u praksi ponekad ipak događalo i suprotno.

Tužitelj Zvonko Ivić: Žaja laže!

Referirajući se na jučerašnje svjedočenje bivšeg tajnika šibenskog JVP-a Jordana Žaje, tužitelj Zvonko Ivić jučer je ustvrdio da Žaja nije rekao istinu kada je izjavio da poginulim maloljetnicima Marku Stančiću i Karlu Ševerdiji nisu uručene diplome o položenom ispitu za zvanje vatrogasac, te da je te diplome potpisao upravo Dražen Slavica. Kao dokaz, državno odvjetništvo je sudu dostavilo kopije izvatka iz matične knjige DVD-a Vodice, no Slavičin drugi odvjetnik Slaven Dmitrović pojasnio je kako Slavica nije dijelio uvjerenja o osposobljenosti za vatrogasce jer je originale uvjerenja iz dokumentacije Vatrogasne zajednice Šibenik izuzela policija, a među njima nije bilo onih za Stančića i Ševerdiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:53