NAJVEĆI POKOLJ U EUROPI

SUĐENJE NIZOZEMSKOJ 'Srebrenica je bila pod zaštitom UN-a!'

Bosnian Muslim women, survivors of Srebrenica 1995 massacre, mourn near body casket of their relative, at memorial cemetery in village of Potocarion near Eastern-Bosnian town of Srebrenica, on July 10, 2013. Potocari Memorial cemetery is undergoing preparations for another mass burrial on July 11, when 409 newly identified bodies will be put to final rest. Bodies are identified as those belonging to Bosnian Muslim victims, of the offensive undertaken by Bosnian Serbs in July 1995 with aim to occupy, earlier declared UN safe heaven area of Srebrenica and the surrounding villages. During the offensive more than 8000 Bosnian non-Serbs went missing to be found burried in mass graves, years after the war ended. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 AFP

Pred lokalnim sudom u Den Haagu u ponedjeljak je počela rasprava po građanskoj tužbi koju su protiv Kraljevine Nizozemske podnijeli članovi obitelji više od osam tisuća Bošnjaka ubijenih u genocidu što su ga u Srebrenici u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba a preživjeli Srebreničani očekuju presudu koja će potvrditi suodgovornost nizozemskih vojnika iz sastava zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) za taj ratni zločin, prenose mediji u BiH.

Tužba sa zahtjevom za odštetu podnesena je u srpnju 2007. godine i sadrži više od 300 stranica a njen je temelj tvrdnja da nizozemski vojnici nisu djelovali kako bi spriječili genocid iako je Srebrenica bila zona pod zaštitom UN-a.

"Očekujemo pravdu i tražimo da priznaju odgovornost i da nam daju odštetu", kazala je Munira Subašić, predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" koja je u Den Haagu pratila otvaranje rasprave.

Dodala je kako se članovi obitelji ubijenih Srebreničana nadaju uspostavi posebnog novčanog fonda koji bi bio ustanovljen na temelju sudske presude.

Mostarski odvjetnik Semir Guzin, ujedno član tima koji zastupa članove obitelji ubijenih Srebreničana, kazao je kako vjeruje da će presuda biti u korist tužitelja te istodobno postati presedan za odgovornost u svim drugim mirovnim misijama.

"Cilj ovog postupka je utvrditi građansko-pravnu a ne kazneno-pravnu odgovornost države Nizozemske za zločin genocida. Ukoliko u ovom postupku uspijemo dobiti presudu koja će to potvrditi onda bi se eventualno u drugom postupku ili u izvansudskoj nagodbi raspravlalo o određenoj kompenzaciji za duševne boli tužitelja", objasnio je Guzin cilj procesa za BH Radio 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:54