AKCIJA OLIVER TWIST

SUĐENJE ROBOVLASNIKU IZZAGREBA Dragec: 'Za Štefa sam uosam godina isprosio milijun kuna'

Dragec (67) tvrdi da mu je Štef (50) prijetio da će ga raskomadati i baciti u Savu
 Damir Krajac / CROPIX

Pola godine od izlaska stravične priče u javnost, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu susreli su se znanci čije je poznanstvo preraslo u kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Oči u oči sreli su se moderni 'robovlasnik' Stjepan Jakovljev (50) zvani Štef i njegov tzv. rob Mihael Dragutin M. (67) zvani Dragec koji je, prema tvrdnjama DORH-a, osam godina prosio za Štefa i isprosio preko milijun kuna.

U odjeći iz Caritasa i bez osobne iskaznice Dragec je na početku suđenja ponovio potresnu priču koju je u lisicama i puna gnjeva slušala upravo njegova noćna mora - Štef, nezaposleni ugostitelj iz Svetog Ivana Zeline i otac jednog djeteta koji je u Dragecu u ulozi prosjaka na glavnim punktovima metropole pronašao izvor zarade.

- Bojim se gospodina Jakovljeva. On je bolestan čovjek. Malo je dobar malo je agresivan. Govorio mi je: 'Raskomadat ću te! Staviti u vreću zajedno sa gumom i baciti u Savu! ' Nikad ga nisam prijavio zbog možebitnog revanša. Tukao me je, prijetio mi, zaključavao me po stanovima, a izbio mi je i nekoliko zuba te rasjekao usnicu. Svaki put kad sam pobjegao, našao me je i išamarao. Bilo je trenutaka da je i plaćao ljude da me čuvaju. Upoznao sam Štefa kad je izašao iz zatvora. Tada sam živio kod čovjeka koji je Štefa i upoznao u zatvoru. Sa bivšom ženom nisam u dobrim odnosima. Imam dvojicu sinova koji su znali da živim u strahu i koji su mi rekli: 'Tata samo nam daj zeleno svjetlo i riješit ćemo problem'.

Nisam ih htio opterećivati je i oni imaju svoju djecu. A preživjeti se mora - prisjetio se pred sucem 'rob' Dragec kojem je pogled svako malo 'lutao' prema ulisičenom Štefu koji je sjedio na optuženičkoj klupi. Dragec je prosio svaki dan. Imao je radno vrijeme.

Najmanje osam sati dnevno i najmanje 300 dana u godini. Štef ga je pazio i razvažao na različite lokacije. Od isprošenog novca kupovao mu je hranu i cigarete svjestan da se 'ulaganje' isplati. Sa ispruženom rukom dnevno je u šeširu znao zaraditi minimalno 200 a ponekad i 1200 kuna. Svaka dva sata gazda je ubirao zaradu.

-Nisam želio prositi. Išao sam od svećenika do svećenika, obilazio Župne urede... Sve dok me jedan dan Štef u Šestinama nije presreo i okrznuo autom. Ugurao me u njega, odvezao u šumu, išamarao i naredio da prosim. Po najvećoj vrućini sam bio na cesti, ali me nije tjerao po nevremenu van osim ako sam imao krov nad glavom - tvrdi još hrvatski Oliver Twist koji je, i nakon Štefovog odlaska na šest mjeseci u zatvor 2012. godine, bio primoran plaćati najamninu i režije stana u kojem su stanovali jer je ugovor o najmu glasio na njegovo ime.

-Nije to sve. Verica Bionda preuzela je brigu o meni i prisilila me da otplatim automobil temeljem kupoprodajnog ugovora koji je s njom sklopio Štef. Onda je krenula tražiti novac jer da joj slabo posluje kafić. Samoinicijativno sam nastavio prositi, ali ne svaki dan nego svaki treći. Ni u zatvoru mi Štef ne unosi mir. Zadnji put kad je završio tamo poslao sam mu 600 kuna da ima za cigarete - dodao je još Dragec napomenuvši da je za uzvrat dobio samo prigovor da mu je to malo!

Obzirom na optužbe na račun Verice koja ga je, tvrdi Dragec, također znala zaključati u stan i čija ga je kćer dva puta vozila u Mariju Bistricu da prosi, Verica se istražiteljima predstavila samo kao vlasnica kafića u koji su njih dvojica dolazila i da je „Štef Drageca ošamario jednom prilikom i poviknuo mu: Jesi zaboravio kak si plivao u Savi kad sam te bacio? Ovaj put te nitko neće naći.“ Za vrijeme tog čudnog suživota,Drageca je 'gazda' jednom tjedno znao izvesti na večeru.

- U stanovima gdje smo živjeli i koje smo plaćali od moje prošnje, Štef je punio hladnjak a ja sam kuhao. Volio sam kuhati. U par navrata me je odvezao na sajmište na Jakuševac gdje mi je kupio jaknu, hlače, donji veš - prisjetio se još Dragec kojem je u konačnici utočište pružio jedan poznanik.

Obrana: Dragec je mogao otići od mene kad je htio

-Ništa nije točno! Sve je namješteno. Dragec je mogao otići kad god je htio. Mogao me je i prijaviti policiji u koliko je smatrao da mu nešto radim. I kako sam ga, dok sam boravio u zatvoru, mogao tjerati na prošnju? - uzrujano se branio pred tužiteljstvom svojedobno Jakovljev, inače vlasnik bogatom policijskog dosjea. Da nije kriv, ponovio je i sada na početku suđenja. Inače, nedavno je nepravomoćno na deset mjeseci osuđen zbog prijetnji, a od 1999.godine pa sve do 2011. pravomoćno je osuđivan ukupno devet puta za različita (ne)djela - od krivotvorenja isprava, preko davanja mita do izazivanja prometne nesreće.

Tužitelj: Oduzeo mu je slobodu i tjerao ga za prosi na ulici

U optužnici se navodi navodi da je od Stjepan Jakovljev Štef od 2005. do rujna 2013. Mihaela Dragutina D. prisiljavao da na različitim mjestima u Zagrebu prosi i predaje mu novac. Uporabom sile i prijetnje vrbovao ga je da mu služi, čime je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, odnosno trgovanja ljudima. Tužiteljstvo u slučaju pravomoćne presude traži da se jakovljevu oduzme milijun kuna koje je Mihael Dragutin D. isprosui u periodu koji se navodi u optužnici. Jakovljev je uhićen slučajno, tijekom akcije hvatanja prosjaka u Zagrebu, u akciji pod kodnimimenom Oliver Twist. H. K. J.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:46