AFERA FIMI-MEDIA

SUĐENJE SANADERU I HDZ-U 'Za svaki dogovoreni posao Jurak sam morala platiti 20 do 25 posto provizije'

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Suđenje Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci HDZ-u danas je nastavljeno svjedočenjem još troje kooperanata marketinške agencije Fimi medije preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki, među ostalim, i za HDZ-ov crni fond.

Direktorica tvrtke Mibel Željka Trubić posvjedočila je da je Fimi media od njene tvrtke naručila namještaj za središnjicu HDZ-a i stranački izborni istožer u vrijednosti 700 tisuća kuna. Osim za HDZ, namještaj je na preporuku Nevenke Jurak nabavljala i za Carinu kojoj je na čelu bio tadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić.

Svjedok: 'Fimi Media naručila je vjetrovke s logom Željo majstore'. Sanader: 'Nije istina! Moglo je stajati samo Dinamo majstore'

No, za svaki dogovoreni posao svjedokinja je Nevenki Jurak navodno morala platiti 20 do 25 posto provizije.

"Proviziju smo joj plaćali tako što je Fimi medija isporučivala fiktivne račune našoj firmi za neke letke i mobitele koje nikada nismo dobili", prisjetila se svjedokinja.

Direktor tvrtke Spin plus Dario Bačić ispričao je kako je njegova tvrtka, posredstvom Fimi medije, isporučivala promotivni materijal za HDZ, ali i javne tvrtke poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih šuma i Hrvatske lutrije. Među plakatima koje su tiskali za Carinu bili su i materijali za kampanju "stop korupciji".

Za vladajuću stranku isporučivali su plakate, beđeve i iskaznice, a sve fakture plaćala je Fimi medija. Osim s Nevenkom Jurak, poslove su dogovarali i s njenom suradnicom Anitom Lončar Papeš koja se prije početka suđenja nagodila s USKOK-om i priznala krivnju.

Sve fakture Fimi medija je uredno platila, a Spin plus se u dogovoru s tom agencijom javljao i na javne natječaje.

"Te su ponude bile tzv. miterice, odnosno veće i skuplje od ostalih", pojasnio je svjedok. Prijave na natječaje Bačić je slao nakon uputa koje je dobio od Fimi medije, a u konačnici im je dao bjanco memorandum svoje tvrtke kako bi Jurak i Lončar Papeš i same mogle slati skuplje ponude.

O suradnji s Fimi medijom sjedočio je i Vinko Pašalić, čiji je studio za grafički dizajn radio oglase i godišnja izvješća za javne tvrtke te vizitke, čestitke i glasnik mladeži za HDZ.

Suđenje se ispitivanjem svjedoka Zdenka Kolačeka i Zvonka Fišera nastavlja 30. listopada kada će sudsko vijeće odlučiti hoće li kao dokaz prihvatiti fotografiju jakne s natpisima HDZ i "Željo majstore" koje je, po svjedočenju Marina Frčka, Fimi medija od njegove tvrtke naručila za HDZ.

USKOK je fotografiju spomenute jakne predložio kao dokaz nakon što je Sanader u sudnici ustvrdio da HDZ takvo što nikada nije naručio , a njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček dodao da se jakna s takvim natpisom nije pojavila niti u jednoj stranačkoj kampanji.

Većina optuženih, među kojima i Nevenka Jurak te Barišić, priznali su optužbe da se preko Fimi medije izvuklo oko 70 milijuna kuna, od čega je većina završila u stranačkom crnom fondu. Jedino Sanader i Maček tvrde da su žrtve montiranog postupka, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 11:23