BARBA LUKA SE NALJUTIO

SUĐENJE SANADERU Sudac Turudić: Pristojno se ponašajte. Niste u Saboru! Bebić: Zar ja ne zaslužujem poštovanje?

Danas svjedoče bivša ministrica Marine Matulović Dropulić i Luka Bebić. Sudac Ivan Turudić bivšeg predsjednika Sabora u nekoliko navrata upozorio je da se ponaša pristojno
 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO >>>>>>>>>>>> Tužiteljica: Što ste radili 2008. i 2009. u Vladi i Plinacru?

Matulović-Dropulić: Bila sam ministrica graditeljstva izaštite okoliša i u Plinacru predsjednica Nadzornog odbora.

T: Jeste li sudjelovali u pregovorima o izdvajanju plinskog biznisa?

Matulović-Dropulić: Treba napraviti razliku između izdvajanja plinskog biznisa i prodaje podzemnog skladišta. Ja sam sudjelovala samo u prodaji podzemnog skladišta Ine Plinacru.

T: Na čiju ste se inicijativu uključili u pregovore?

Matulović-Dropulić : Uključila sam se na inicijativu gospodina Radoševića. On je došao polovicom 12 mj došao k meni i rekao da se održava bezbroj sastanaka i da se ništa ne može dogovoriti. Da su tri sporne stvari cijena, način isplata i puno detalja u ugovoru, da nema prave informacije.

Ja sam zamolila kolegu Šukera da odemo do premijera Sanadera i da mu kažemo što je problem. Kad smo mu to rekli on nam je rekao da se treba uključiti u pregovore i dogovorio je sa resornim ministrom Polančecom da se uključimo u pregovore.

Ja sam sudjelovala na tri sastanka u ministarstvu gospodarstva i nismo mogli dogovoriti ništa. Dogovoreno je da se izabere strana firma za procjenu vrijednosti te firme, podzemnog skladišta i da se nakon toga donese odluka o kupnji skladišta.

Ina i Plinacro su zajednički dogovorili da procjenu napravi Price Watershouse. Procjena je bila između 514 i 588 milijuna kuna. Mađari su tražili 1.150.000.000 milijuna kuna.

Ugovorili smo za 514 milijuna kuna. Mađari su tražili da se ugovori najbliže najvišoj cijeni.

Rekla da ćemo prihvatiti najnižu cijenu. On se s time složio i rekao da na tome inzistiramo.

T: Kako procjenujete taj ugovor. Je li on bio povoljan za Hrvatsku, je il imao smisla, je li cijena bila realna?

Matulović-Dropulić: Mislim da jebio nužan. Imali smo veliku redukciju plina, svi koji su se mogli prebaciti na mazut prebacili su se. Skladište je bilo poluprazno, nije bilo moguće crpiti plina koliko nam je trebalo. Bilo je nužno da Hrvatska ima to skladišta. Kad su preuzeli, povećali su kapacitete za 20 posto i pripremili dokumentaciju za Grubišno polje, gdje je trebalo biti pomoćno skladište.

Vanja Marušič: Kad Vas je izvijestio g. Radošević je li vam prezentirao kakav prijedlog ugovora?

Matulović-Dropulić: Je, on je prezentirao prijedlog ugovora Plinacra koji nije imao cijenu ni roka plaćanja ni načina plaćanja.

VM: Je li Vam prezentirano do kojeg bi roka taj ugovor trebao biti zaključen?

Matulović-Dropulić: Da, rekao mi je da Mađari inzistiraju da se ugovor zaključi do kraja 2008. godine o čemu smo Šuker i ja obavijestili Sanadera i rekli mu da je to nemoguće i on se suglasio da se prolongira zaključenje ugovora.

VM: Je li Vam poznat razlog zašto su inzistirali?

Matulović-Dropulić: Čula sam da su oni inzistirali na zaključenju ugovora jer je MOL u lošoj financijskoj situaciji.

Hvala Vam možete ići – obratio se sudac Turudić svjedokinji.

Marina Matulović-Dropulić izašla je iz sudnice u 11.05 sati.

Nakon toga počelo se raspravljati o novim dokaznim prijedlozima tužiteljstva o čemu će se odlučiti naknadno.

Tužiteljstvo predlaže da se iskazi svjedoka Zdenka Škrabala i Nede Prpić pročitaju jer zbog bolesti nisu u stanju doći na sud, a također da se i čitaju iskazi svjedoka iz Austrije koji nisu došli. Traži se i čitanje iskaza Zdenka Šunde koji je u Australiji, a tužiteljstvo odustaje od nekih svjedokinje Paule Laxa, rođakinje Alexa Laxe.

------------------------------------------------------------------------

11:29 >>>>>>>>>>> Turudić: Kad ste imali sjednicu Predsjedništva sjećate li se tko je sudjelovao u raspravi?

Bebić: Ministar financija koji je bio najopširniji u raspravi, i drugi ministri čijih se resora doticalo, ne mogu se ja sad sjetiti tko je koliko sudjelovao, ali ostane ono najupečatljivije.

Sanader: Jeste li sudjelovali u prostoriji užeg kabineta Vlade?

Turudić: To je pitanje koje jasno sugerira odgovor.

Sanader: Htio sam samo pomoći.

Turudić: Nije to stvar pomoći. Vi ste izrijekom jasno sugerirali odgovor.

Saander: Zato jer nije bio jasan odgovor.

Turudić: Je, je, štetu ste već napravili i sada je bespredmetno davati odgovor jer ste svjedoku sugerirali odgovor.

Sanader: Mogu li ovako. Jeste li sudjelovali na formalnim sjednicama užeg kabineta Vlade?

Turudić: nije rekao neformalno.

Sanader: Jesu li se donosile političke preporuke i odluke koje bi se onda donosile na sjednicama Vlade?

Bebić: U svakom slučaju bitne stvari su raspravljane na sjednicama Predsjedništva i o tome se raspravljalo i o tome mogu govoriti sa priličnom sigurnošću. Meni je to logično, da prvo političko tijelo raspravi, pa na užem kabinetu Vlade koji ponovo raspravlja bez donošenja posebnih zaključaka i da se nakon toga ide na Vladu.

Sanader: Recite na plenarnoj sjednici hrvatskog Sabora kakvi su zaključci doneseni o tom pitanju. U vezi međudioničarskog ugovora i izdvajanju plinskog biznisa?

Tužiteljica: Protivim se tom pitanju iz istog razloga.

Turudić: Dopušta se odgovor da se netko ne bi smatrao zakinutim.

Bebić: Sabor je prihvatio u svojim zaključcima da je to sve bilo korektno i vezano za te ugovore bilo u redu. Sabor je to objavio u Narodnim novinama i ne treba dodatnih obrazloženja i sve se tamo može pročitati.

Turudić: Kakav bi odgovor nego da je bilo u redu kad je na Predsjedništvu HDZ-a bilo rečeno da je sve bilo fantastično. Ako imate vremena za takva pitanja, u redu, ja imam vremena.

Sanader: Budući da ste jedan od osnivača HDZ-a je li predsjedništvo HDZ-a koje je dobilo izbore je li ono postupalo u svim političkim pitanjima sa punom odgovornošću vodeći računa o nacionalnim interesima Republike Hrvatske ili je ovlaš donosilo odluke?

Molim Vas, nemojte mi upadati u riječ, gospodine predsjedniče, tužiteljica mi upada uriječ.

Turudić: Nemojte upadati u riječ.

Bebić: HDZ je na osnovu svog programa i predizbornih programa, dakle, onim što je obećavala hrvatskoj javnosti, dobila te izbore. Na taj načina su saborska tijela, ali i saborska većina...

Turudić: Gospodine Bebić vrlo lako odgovorite sa da i ne. Mene kontekst ne zanima, mi nismo političko tijelo već sud. Odgovorite jednostavno, je li donosila fantastične odgovore kako vam je sugerirano sa da ili ne.

Bebić: U skladu sa svojim programom i ovlastima u skladu sa interesima Republike Hrvatske.

Turudić: Je li predsjedništvo bilo savjesno i odgovorno?

Bebić: Sam sam se trudio donositi odluke na temelju svoje pune savjesti i odgovornosti i nadam se da su tako i drugi članovi Predsjedništva.

Vanja Marušić: Vi ste rekli da je u raspravi za konkretne pregovore najviše sudjelovao ministar financija Šuker. U kojem su pravcu išla njegova pitanja?

Bebić: Ne mogu se sjetiti svih detalja, ali mislim da je postavio sva pitanja vezana uz državni proračun, kako će se puniti, kako će to utjecati u pozitivnom ili negativnom smislu. Bio je vrlo precizan u tom smislu kakve će biti posljedice za državu. Da ja neke detalje sad iznosim, ja ih ne znam.

Vanja Marušič: Kakav je odgovor bio Ivanu Šukeru. Mene malo slabije čujete nego obranu.

Bebić: Sad bi ja trebao precizno reći. Gospodin Šuker je prihvatio obrazloženja koja su dana, ali njega su zanimale i druge stvari i ja sam zapamtio upravo to.

Marušić: Možete nam reći u konkretnoj raspravi jesu li stavaljani neki konkretni amandmani i jesu li oni usvojeni?

Bebić: Ja sam odgovorio takoreći amandmančići, nisu to bili klasični amandmani. Nego više pitanja i rasprava. Ja ne mogu sad reći je li ovaj pitao ovo ili ono. I ja sam postavljao određena pitanja jer me zanimalo kako će to na kraju balade završiti.

Marušić: Koliko je sjednica Predsjedništva trajala po Vašem sjećanju?

Bebić: Cijelo jedno predvečerje i večer, par sati. Razgovaralo se o tome na užem kabinetu puno puta jer je to bila puno važna ali stvar!

Tužiteljica Vanja Marušić: Spominjali ste i određeni rok u kojem MOL dionicama INE neće moći raspolagati. Koji je to bio rok?

Bebić: Mislim da je pet godina. Prema prvom ugovoru zabrana je istjecala 2008. godine.

Marušić: Je li bilo rasprave da bi taj ugovor trebao biti povezan s ugovorom o plinskom poslovanju?

Bebić: Znam da se zadnjih 12 godina raspravljalo o tome kako izdvojiti plinski biznis. To je bio stalni problem -da hrvatska država može subvencionirati plinsko poslovanje i na način da INA ne ode u stečaj.

Marušić: Koji segment plinskog poslovanja se trebao izdvojiti prema tom ugovoru?

Bebić: Ja te detalje ne znam.

Marušić: Da li je na prezentacijama bilo riječi hoće li se formirati odbor izvršnih dikektora, tko će ga formirati i što će raditi?

Bebić: Ja se ne sjećam da smo mi o tome precizno baš nešto raspravljali, već pregovarači.

Marušić: Je li bilo riječi na koji će se drugi način zaštititi hrvatski državni interesi?

Bebić: To sam već rekao, pravo prvokupa i reotkupa dionica RH. Ja znam za ta sidra koja su trebala onemogućiti da svatko može raditi što ga je volja. Je li bilo drugih? Bilo je, ali to treba povezati sa promjenom vlasničke strukture.

Marušić: Je li bilo govora o godišnjem planu i proračunu Ine na toj sjednici predsjedništva?

Bebić: Nisam dobro razumio.

Marušić: Ina je bila zavisna od tržišta i morala je brzo reagirati. Što o tome možete reći?

Bebić: Ne znam o tome.

Tužiteljica:Jeste li založili svoju nekretninu kao zalog da se Ivo Sanader pusti na slobodu?

Bebić: Što se to vas tiče. Jeste li mi vi suspendirali moja ljudska i temeljna prava?

Turudić: Oni imaju pravo postaviti to pitanje.

Bebić: Što vas briga. Prvo nisam ponudio svoje nekretnine da bi se Sanader pustio na slobodi, nego sam nakon što je sud odredio da ga se može pustiti na slobodu uz jamstvo, ponudio jamstvo - rekao je Bebić

Tužiteljica: Gdje se i s kime čekali novu 2012. godinu?

Bebić: Što je ovo? Želite li mi ograničiti moju slobodu i ljudska prava?

Sudac mu je rekao neka se pristojno ponaša.

Turudić: Ovo je spuštanje na vrlo nisku razinu. Moram vas upozoriti, niste u Saboru.

Bebić: Ako je to važno sudu, ja ću odgovoriti. Ja se prema sudu odnosim s poštovanjem i tražim da se prema meni sud odnosi s poštovanjem.

Tudurić: Iz poštovanja prema vašim godinama, neću dalje raspravljati

Bebić: A što mi možete reći? Zar ja ne zaslužujem poštovanje?

Dočekao sam Novu godinu u društvu supruge svojih prijatelja sa njihovim suprugama. Ti su prijatelji Ivo Sanader i Jerko Rošin i njihove supruge.

Tužiteljica: Tko Vas je obavijestio da svjedočite na današnjoj raspravi i tko vas je pozvao?

Bebić: Pozvao me odvjetnik gospodina Sanader, nije tu, g. Suić. Jučer sam bio na prezentaciji knjige pjesama i pjesmica gospodina Jerka Rošina i bio sam u društvu gospodina Sanadera i ako vas to zanima jako smo se dobro zabavljali.

------------------------------------------------------

10:51 >>>>>>>>> Sloković: Je li se ikad dogodilo da bi Predsjednik nametao nekome svoje stajalište?

Nikad nisam primijetio da bi ikad netko nešto ´namećo´, ali se ponekad žustro raspravljalo, pogotovo kad bi se raspravljalo o nekim resornim pitanjima. Nije se lomilo preko koljena, nego da se sagledaju još neke mogućnosti.

Bilo je slučajeva da smo dva dana imali sjednicu Predsjedništva kad se raspravljalo o proračunu. Tu su bila različita stajališta, ali da bi država mogla funkcionirati državni proračun se mora donijeti. Tu nitko nikome ništa nije ´namećao´. I Predsjednik HDZa je imao svoje stajalište koje nije uvijek bilo prihvaćeno sto posto, ali to bi se raspravljalo i onda bi se došlo do zaključka.

Sloković: Sjećate li se prezentacija Damira Polančeca u vezi izmjena ugovora o plinskom biznisu?

Da, sjećam se to su bila vrlo precizna objašnjenja pozicije Inine strane i interesa Republike Hrvatske i druge strane da se promijene odnosi. To treba shvatiti u kontekstu događanja kada je energetika bila stalno predmet interesa sviju, kad je došlo do svjetske recesije, kad je snabdjevanje energentima bilo problematično zbog promjena cijena na svjetskom tržištu, kada je došlo do zastoja opskrbe.

Zbog toga je bilo potrebno da se iznese sve o tome, i bili smo svi u tome, ali nisam se time bavio. Energetika je bila središnja tema koja nas je sviju zanimala, tako da smo i mi laici prihvatili stvari i objasnile su nam se, iako mi nismo u tom području.

Morali smo donijeti rješenja. Potpredsjednik Polančec nas je precizno obavještavao što moramo raspraviti i nije bilo samo jedanput bilo da se raspravljalo o tome.

Sloković: Koji je bio konačan zaključak Predsjedništva HDZ-a, kakav je bio i jesu li svi za njega glasali?

Nakon detaljne i iscrpljujuće rasprave se došlo do stajališta. Niste bili u mogućnosti birati između bijele i crne, nego da u tim svjetskim okolnostima da tražite najbolja rješenja. Mi smo polazili od toga kakva su prava, a sve se ovdje svodi na odnos INE i MOL-a, koji je u početku bio strateški partner sa 25 posto dionica, a država preko 65 posto.

Kad je došlo do toga da branitelji dobiju sedam posto taj se udio smanjivao, a MOL povećavao. Trebalo je utvrditi kakva je prava MOL imao 2001., a kako je sada kada je MOL postao većinski vlasnik, a država je pala na 43-44 posto.

Trebalo je vidjeti taj omer prava, a mijenjanjem dioničarske strukture mijenjala su se i prava. To je bio i predmet rasprave saborskog povjerenstva i donio je svoje zaključke i tako.

Turudić: Ne trebate nam ništa pojašnjavati, samo odgovorite kakva je odluka donesena.

Bebić: Bila je jednoglasna odluka da se prihvati to. To je kompleksno i mora se objasniti, ako me ne pitate onda neću ni pojašnjavati.

Turudić: Ne morate vi ovu odluku opravdavati.

Sloković: Jeste li sudjelovali i na sjednicama užeg kabineta Vlade?

Bebić: Ponekad su predsjednik i potpredsjednici sudjelovali i na sjednicama vlade, pogotovo oko bitnih pitanja, aluminijskog kombinata i struje. Nekad su se raspravljalo i o pitanjima proračuna o čemu sam i ja sudjelovao. Barem jednom sam sudjelovao i na sjednici užeg kabineta Vlade.

Sloković: Je li se na tom užem kabinetu Vlade donosila odluka na sličan način kao i na sjednici Predsjedništva. Prezentacija, zaključci, glasovanje?

Bebić: Zaključci oficijelno nisu bili tu, jel, zaključke donosi Vlada. Ako bi se izrazilo jedno stajalište na sjednicama moglo se postavljati pitanja, raspravljalo se o elementima koji utječu na pojedina pitanja. Ja često puta nisam ništa govorio.

Sloković: Jesu li Vam poznati razlozi oko izmjena ugovora?

Bebić: Znam da se govorilo, ali nikad nisam znao detalje, mogao sam doznati da sam htio. Govorilo se da je položaj Ine težak, da je u gubicima da joj prijeti stečaj, ja ne znam koliko je to bilo, a koliko nije, ali znam da se to govorio.

Nove okolnosti su bile tako, teške za Inu. Ina je prodavala plin po cijenama nižim na tržištu, a EU je tražila da se prodaju po tržišnim cijenama, a ne da na inu prebacujemo tu socijalnu kategoriju. Nije mogla održati poslovanje u pozitivnom smislu cijenama ispod tržišnih ako bi morala isporučivati plin po cijenama nižima od tržišnih.

Sloković: Sjećate li se zaključaka vezanog za istražnog povjerenstvo za INU?

Tužiteljica: Vi ste odbili kao dokaz čitanje odluke saborskog povjerenstva za Inu. Predlažem da sud zabrani to pitanje.

Turudić: Mi smo odbili taj dokazni prijedlog. Zabranuje se odgovor na to pitanje.

Sanader: Vi ste pitali kakve je zaključke donio Sabor, a ne saborsko povjerenstvo.

Turudić: Nastavite s pitanjima.

Sloković: Je li po Vašem mišljenju taj ugovor o izmjeni međudioničarskog ugovora i izdvajanju plinskog biznisa bio dobar ili loš ugovor za Hrvatsku?

Bebić: Mislim da je u tim okolnostima bio dobar jer su zadržane neke odredbe koje su osiguravale kontrolu Republike Hrvatske, a to je da se dionice ne mogu jedno izvjesno vrijeme stavljati na tržište, a koje su bile vlasništvo MOL-a. I da ako netko preuzme MOL da Hrvatska ima pravo otkupiti te dionice. Sve je to učinilo da je taj sporazum za Hrvatsku bio prihvatljiv, eto.

-----------------------------------------------------------------------------------

10:09 >>>>>>>>>> Svjedočenjem bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića i ministrice graditeljstva i zaštite okoliša Marine Matulović Dropulić jutros je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Bebić i Matulović Dropulić u veliku su dvoranu ušli dvije minute prije predsjednika sudskog vijeća.

Prvi je počeo svjedočiti Luka Bebić. Kako je Bebića kao svjedoka predložila obrana počela ga je ispitivati Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Sloković: Koju ste funkciju obnašali 2008. i 2009.?

Bebić: Od početka 2008. pa sve donedavno sam bio predsjednik Hrvatskog sabora.

Sloković: Jeste li sudjelovali na sjednicama Predsjedništva HDZ-a?

Da, sudjelovao sam.

Na koji su se način sjednice odvijale?

Kada su pojedina pitanja bila predmet rasprave, onda to nisu bile uobičajene rutinske sjednice. Neka su se pitanja raspravljala na Predsjedništvu HDZ-a, ali opet, ne cijela materija, nego bitne stvari oko kojih je trebalo zauzeti bitne stavove i one su bile razmatrane na sjednicama. I to iz oblasti iz gospodarstva, zdravstva, jer je to bila vruća tema zbog financiranja zdravstva, gdje je trebao politički stav. Ali opet, ne svaka pojedinost, nego glavne stvari.

Je li bilo diskusija, jesu li se javljali Članovi predsjedništva vezano za neka pitanja, kako su se donosili zaključci i tko je davao završnu riječ? Je li se donosila odluka temeljem glasovanja ili nečijih zaključaka?

Sjednice je vodio predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji bi iznio u kratkim crtama o čemu je riječ, a onda bi onaj čije je područje taj problem pokrivao, pojedini ministar ili potpredsjednik Vlade, davao temeljne glavne informacije o čemu je riječ i što se očekuje nakon tog upoznavanja i rasprave i o tome da se očekuje donošenje nekog zaključka.

Posebno bi uvodničar iznio neke naglaske, ono što je bitno, a onda bi uslijedila rasprava. Rasprava je bila više u obliku pitanja kako bi se dobili odgovori na pitanje. Ja sam postavljao bitna pitanja... što to znači za državu Hrvatsku kad se donosi neki zakon, koje su posljedice.

Često puta ste bili na granici da predložite neke odluke koje nisu bile sasvim jasne. Tražili ste najpogodnije rješenje, koje će za posljedicu imati manje loših posljedica. Niste mogli birati između bijelog i crnog, a nekad morate donijeti takve stavove.

Nakon takve rasprave na kojoj su se mogla postavljati pitanja donosio bi se zaključak. Predsjednik je također raspravljao i imao svoje stajalište. Kad bi se napravio sukus onda bi se o tome izjašnjavali glasovanjem dizanjem ruku i nekad se čak tražilo da se vidi ta ruka koja se diže. Ne ono digli pa spustili, nego da se vidi tko je za nešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:18