NOVI OBRAT U NAJVEĆEM PROCESU ZA MITO

Suđenje Sanaderu: Tužiteljstvo ruši iskaze direktora MOL-a

Zagreb, 180512.Zrinjevac.Zupanijski sud.Nastavak sudjenja Ivi Sanaderu u slucaju Hypo i Ina.Sudjenje je pocelo s svjedocenjem Mihail Gucerieva vlasnika ruske naftne kompanije.Na slici: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO - Na suđenju Sanaderu danas je svjedočila i Vesna Trnokop Tantre, bivša predsjednica uprave Janafa.

Govorila je o pregovorima u projektu Družba Adrija, o potpisivanju međunarodnog sporazuma koncem 2002. godine te kako je taj projekt zamro zbog studije o utjecaju na okoliš.

Zanimljivo je da je svjedokinja Tantre demantirala navode svjedoka obrane Imre Fazekasa koji je tvrdio da je u ime Jukos-a sudjelovao u projektu Družba Adria.

- Gospodin Fazekas dolazio je u ime MOL-a, bio je sigurno više puta, a Jukos uopće nije ni sudjelovao u tim pregovorima, izjavila je svjedokinja.





_________________________________________

Na zahtjev Tužiteljstva u sudski spis ušla su dva dokumenta kojima žele srušiti iskaze direktora MOL-a u procesu protiv Ive Sanadera .

Sud je prihvatio kompletnu dokumentacija o sudjelovanju MOL-a u financiranju Podravke putem kredita mađarske OTP banke.

Mađarski tužitelji: Postoje elementi kaznenog djela, ali ne od ljudi koji zastupaju MOL

Tužiteljsto želi dokazati da svjedoci iz MOL-a nisu govorili istinu kada su rekli da Ini nisu mogli odobriti kredit 2008. jer su istodobno pronašli načina da kreditiraju Podravku preko OTP banke. Stavili su depozit u kešu na 34 milijuna eura i time pomogli Podravci, a Inu su odbili.

EKSKLUZIVNO Tužitelji: Ovo je ucjena MOL-a! Turudić: Nedopustivo i potpuno neprimjereno!

Na suđenju Ivi Sanaderu svjedočila je Nataša Vujec, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva od 2010. do 2011. godine, koja je sudjelovala u radu međuvladine komisije Hrvatske i Ruske Federacije u pododboru za energetiku vezano za Južni tok.

Svjedokinja Vujec kazala je da je pregovarajući o Južnom toku s Rusima 2010. godine, otvorena mogućnost obnove realizacije projekta Družba Adrija, ali za nju ruska strana nije pokazala nikakav interes.

Također, Vujec tvrdi da je zemljište u Omišlju u vlasništvu Diokija, za koje je ruski naftni magnat Mihail Guceriev kazao da ga je htio kupiti od Roberta Ježića za što mu je dao 5 milijuna eura, vlada Republike Hrvatske izabrala 2008. godine kao najpovoljniju lokaciju za izgradnju LNG terminala.

Kako tvrdi Vujec, tada je započela procedura ishođenja lokacijske dozvole za spomenuto zemljište u vlasništvu Diokija.

Suđenje se nastavlja sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:57