TRAJAT ĆE DVIJE GODINE

Šuica predložila da otvaranje Konferencije o budućnosti Europe bude u Dubrovniku

 Davor Pongracic / CROPIX

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predložila je u ponedjeljak, na sastanku predsjednika parlamentarnih odbora za europska pitanja država članica Unije (COSAC) u Zagrebu, da Konferencija o budućnosti Europe započne u Dubrovniku 9. svibnja.

Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, zadužena je za organiziranje Konferencije o budućnosti Europe koja bi trebala, prema zamisli Europske komisije, započeti 9. svibnja 2020., na Dan Europe i trajati dvije godine, ali teme, okvir i formu još trebaju usuglasiti Komisija, Vijeće i Europski parlament.

- Otvaranje bi se moglo održati negdje u Hrvatskoj, moj je prijedlog Dubrovnik - izjavila je.

- Ako se to prihvati, hrvatski bi parlament trebao imati važnu ulogu u tome - dodala je Šuica.

Konferencija je zamišljena kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Predviđa se da kroz narodne skupštine, agore, više od tisuću običnih građana raspravlja i iznosi svoje ideje o budućnosti EU.

Prijedlog je da bude šest takvih agora s po 200 - 300 građana u svakoj, među kojima najmanje troje iz svake države članice, a šest tematskih agora održavalo bi se u raznim dijelovima Unije. No iznad agora bi postojali politički dužnosnici i birokrati koji će ideje građana pretakati u prijedloge odluka.

- Cilj konferencije je uspostaviti pravu vezu između razmišljanja građana i donošenja političkih odluka - rekla je Šuica i napomenula kako je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala uzeti u obzir mišljenja građana.

Šuica je istaknula kako se ne isključuje ni promjena Ugovora o Europskoj uniji, ako se pokaže da je to zahtjev građana, iako se Komisija ne zalaže za to.

Mairead McGuiness, prva potpredsjednica Europskog parlamenta zadužena za odnose s nacionalnim parlamentima, izjavila je kako je potrebno više slušati "zabrinutosti građana" i vidjeti je li potrebno mijenjati ugovore EU-a.

- Pripremite se za kompromis. To je esencijalno kako bi građani dobili ono što žele - poručila je McGuiness.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 15:37