ODBACIO NAGAĐANJA

Šuker: 'HDZ niti razmišlja niti govori o preslagivanju. Nije da sad netko želi odstraniti Most'

Andrija Mikulić i Ivan Šuker
 Damjan Tadić / EPH

'Odlučili smo smiriti strasti s Mostom i idemo dalje zajedno. Sve je bilo dobro dok je funkcioniralo Vijeće za suradnju, trebamo se opet naći…', pomirljivo je zvučao Miodrag Demo iz Bandićeve stranke nakon jutrošnjeg sastanka s Domoljubnom koalicijom. Tako su reterirali ni 24 sata nakon što su u svoj klub primili Milivoja Špiku i poslali nešto poput posljednje opomene Mostovcima poručivši da se stvara nova parlamentarna većina u sjeni.

A to prevedeno znači da je koalicija Domoljubne koalicije i Mosta dobro funkcionirala prije dva mjeseca kada se zadnji put sastalo vijeće za suradnju koje je dosad sveukupno održalo osam sastanaka. Danas nisu bili pozvani zastupnici Mosta, ali predstavnici Klubova poručuju kako je i Most dio tog dogovora da se nastavlja raditi.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker rekao je da se pričalo o tehničkom radu kluba, prisutnosti na odborima i petkom na glasovanju i oko komunikacije između vlade i kluba:

– Ne vidim zašto bi Most trebao biti na klubu Domoljubne koalicije i Milana Bandića. Most je zaseban klub, a Domoljubna koalicija i Klub Milana Bandića od početka djeluje zajedno. Mislim da nema stvarno nema nikakvog prijepora niti bilo kakvih indicija o bilo kakvim razmiricama, ustvrdio je Šuker i odbacio mogućnost da se na sastanku raspravljalo o preslagivanju Vlade.

– Ja kao predsjednik Kluba i član predsjedništva HDZ-a o tome nemam pojma. Deplasirano je komentirati nešto što nekom zastupniku padne na pamet i izađe van s tim.Predugo sam u politici – kazao je Šuker.

Na primjedbu novinara kako su Špika i Demo već stvorili novu parlamentarnu većinu, Šuker je rekao da je to sjajno: - - Ali,HDZ kao najveća stranka Domljubne koalicije i tri kluba te koalicije niti razmišljaju niti govore o preslagivanju. To vam mogu reći kao predsjednik Kluba HDZ-a. Ako se počnemo baviti konkretnim životnim problemima mislim da ćemo preživjeti. Svi smo svjesni u kakvom se trenutku Hrvatska nalazi. Međutim, ako ćemo se baviti nekakvim marginalnim temama, onda to daje prostor svakome da priča što hoće i događaju se ovakve stvari kakve se događaju – zaključio je Šuker.

Pero Ćorić iz HSP-a AS izričito je protiv preslagivanja Vlade:

– Ne mogu prihvatiti da Most šalje zakone koji nisu usklađeni i na vladi i na klubovima. Mi ne šaljemo takve zakone. Mi smo raspravljali o zakonima koji će biti na raspravi ovih dana. Dakle, s nekima se slažemo s nekima se ne slažemo., kaže Ćorić kojemu su „neprihvatljive ideje o promjeni zakona o lokalnoj samoupravi“, kao i to da se „prema tom zakonu na raznim pozicijama, ako to oni zažele, može ostaviti ljude koje je imenovala bivša Vlada.“ Ne sviđa mu se ni ideja o ukidanju županija.

Ćorić je uvjeren kako u Saboru nema kvoruma zato što neki "treniraju mišiće".

– Najviše Most. Oni treniraju da vide do kojih granica će popuštati Karamrko i Domoljubna koalicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:26