VLADA I SINDIKATI

Šuker: Nikakvi krizni porezi više ne dolaze u obzir, jednom smo nasjeli

Novi krug pregovora između Vlade i sindikata državnih službi prošao je bez uspjeha
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB – Još jedan krug pregovora između Vlade i sindikata državnih službi prošao je bez dogovora.

Čelnici Sindikata i dalje zahtijevaju poštivanje kolektivnog ugovora, odnosno isplatu regresa, božićnice i dara za djecu, a od Vlade na idućem sastanku traže pisani prijedlog sporazuma.

Vlada je ranije sindikatima jasno dala do znanja da ne planira ove godine isplatiti regres na temelju kolektivnog ugovora.

'Nije to ničiji hir, nego situacija u proračunu je takva. Nama nedostaje oko 500 milijuna kuna za Hrvatski zavod za zapošljavanje, za isplatu poticaja za zapošljavanje i rekli smo sindikatima da ćemo ta sredstva prenamijeniti u te svrhe', rekao je za Dnevnik Nove TV ministar financija Ivan Šuker.

'Mi smo njima pokušali objasniti što će se dogoditi novim poreznim izmjenama, ali stalno dolazimo na ono što je premijerka rekla - svi su za reforme, svi su za rezanje dok ne dođe do njih. A kada dođe do njih, tada svi kopaju svoje rovove i ne popuštaju', rekao je Šuker.

Prijedlog uvođenja kriznog prireza Šuker je odlučno odbacio.

'Ne, jednom smo nasjeli na priču o kriznom porezu, nikakvi više krizni porezi i prirezi ne dolaze u obzir. To je nešto što nema rezona, ukidati krizni porez da bi se uvelo nešto drugo. Naša koncepcija u budućnosti je smanjivanje poreznog opterećenja, nikako povećanje, dakle provođenje strukturnih reformi i smanjivanje javne potrošnje, to je naš cilj i želja', rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako im Vlada nije ponudila nikakav kompromis te istaknuo da se sindikati ne žele se odreći svojih prava.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako im u Vladi nisu najavili raskidanje kolektivnog ugovora.

On je dodao da se na današnjem sastanku razgovaralo i o programu reforme državne uprave, poput outsourcinga, smanjenja broja zaposlenih i Zakona o plaćama.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da su kolektivni ugovori za sindikate Sveto pismo pa bi Vladino eventualno raskidanje kolektivnog ugovora bilo vrlo hrabar potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:26