ENORMNI IZNOSI

ŠUKER VOLONTER ZA 50.000 KUNA, ČAČIĆ ZA DVIJE GODINE DOBIO MILIJUN EURA... Svi osebujni financijski aranžmani Kuće nogometa

 Ronald Gorsic / CROPIX

Dok nacionalna momčad ulazi u posljednje krugove kvalifikacijske kampanje za Rusiju 2018., u pozadini se rasplamsava dvorska borba za funkcije i prema medijima cure detalji osebujnih financijskih aranžmana vodstva Hrvatskoga nogometnog saveza. Jedan takav aranžman, objavljen na stranicama subotnjeg Večernjaka, kaže da je Davor Šuker ubirao mjesečnu plaću u rasponu od 50 do 55 tisuća kuna, premda se u javnosti predstavljao kao volonter.

Predsjedniku HNS-a, očekivano, ne pada na pamet potvrđivati ili opovrgavati vijesti o visini plaće, a Savez se od znatiželje javnosti brani pozivanjem na poslovnu tajnu. Jednako tako HNS je postupio i nekoliko dana ranije, kada je novinare škakljala vijest da je Ante Čačić za dvije godine izborničkog mandata uprihodovao više od milijun eura, podatak koji se ozbiljno kosi s prostom matematikom.

Stupivši na dužnost u rujnu 2015. godine Čačić je, naime, dobio ugovor težak 20 tisuća eura mjesečno, a budući da je Niku Kovača naslijedio na kraju ciklusa, polagao je pravo tek na manji dio premije za plasman na Euro 2016. Drugim riječima, Čačić je u najboljem slučaju mogao dobaciti do polovice zarađenog iznosa.

Čemu onda Čačić ima zahvaliti iskorak u viši platni razred? Potpisu novog ugovora u ožujku ove godine. Premda Šuker nije morao žuriti s ponudom novog kontrakta, jer je važeći trajao do kraja 2018. godine, on je odlučio “privezati” izbornika za Savez osvježenim, podebljanim ugovorom. Povrh toga, Čačić je plasmanom u osminu finala Eura zaradio i jackpot od premije, prema našem izvoru težak 680 tisuća kuna.

Lokalna Kuća nogometa

Ante Čačić nije jedini dužnosnik HNS-a koji se uvjerio da Davor Šuker nije škrtica. Od njegovih “širokih zamaha kistom” ove je godine profitirao i Osječko-baranjski županijski nogometni savez kojem je predsjednik odlučio doznačiti osam milijuna kuna za izgradnju lokalne Kuće nogometa.

Ova regionalna utvrda, u javnosti poznata i kao “osječki lobi”, godinama je pod nadzorom utjecajnog HNS-ova dopredsjednika Ante Vučemilovića-Šimunovića. Okuplja rekordni broj klubova, ali i respektabilan broj dužnosnika s optužnicama za korupciju (Djedović, Širić). Županijski savez dosad je bio u najmu skromnih prostora pored novog Gimnastičkog centra, u međuvremenu je pronašao privremeni dom pored streljane Pampas, a u budućnosti će na raspolaganju imati vlastitu kuću u Bosutskom naselju.

Ostao usamljen

Šukerovu bogatu donaciju regionalnom savezu insajderi tumače kao ulaganje u vlastitu budućnost. Vučemilović-Šimunović, naime, figurira kao vodeći zagovornik novog Šukerova predsjedničkog mandata nakon što se saziv HNS-ove Skupštine uskladi s odredbama promijenjenog Zakona o sportu. U toj bi misiji, saznajemo, Osječani mogli ostati usamljeni jer je većina dojučerašnjih saveznika Šukeru okrenula leđa.

Pripremao se proteklih tjedana i mjeseci predsjednik HNS-a za dvoboj s glavnim izazivačem Darijom Šimićem, koji sve jasnije bilda svoju kandidaturu za predsjednika Saveza, no natrčao je na suparnike već u susjednim kancelarijama na vrhu zagrebačkog Hiltona.

Suparnik se zove Marijan Kustić, donedavni član Izvršnog odbora HNS-a koji je kao saborski zastupnik nedavno bio prisiljen napustiti nogometnu vladu (u paketu s Đurom Bukvićem, Božom Galićem, Nenadom Horvatićem i Slavkom Prišćanom). Svi su “deložirani” članovi IO-a politički dužnosnici HDZ-a. Vodstvo vladajuće stranke odlučilo je da je došlo vrijeme za veliko provjetravanje organizacije, spremni su na tom putu izbaciti iz igre Šukera i Zdravka Mamića, ali ne namjeravaju bez borbe prepustiti vlast Dariju Šimiću...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:36