'PRORAČUN JE STABILAN'

Šukerove računice uvrede su zdravog razuma

Šukeru je sve u redu dok proračun isplaćuje plaće i mirovine, zadane i nedodirljive, ljudima koji su isto tako zadani i nedodirljivi, jer bi svaka promjena bila ‘težak socijalni udar hrvatskim građanima’
 Vjekoslav Skledar / CROPIX

Sa stavom kako su svi drugi bedasti i neinformirani ministar financija Ivan Šuker još je prije nekoliko dana govorio da državne financije nisu ni u kakvoj nevolji i da su punjenje i pražnjenje proračuna otprilike na lanjskoj razini, pa su svi koji govore i pišu drugačije zlonamjerni.

Jučer je tu svoju tezu i ‘dokazao’. Dakle, proračun je u siječnju imao 3,6 posto manje prihode nego u siječnju 2009. i 9,1 posto veće rashode nego u siječnju 2009. Ukupno je to 12,7 posto gora situacija nego prije godinu dana, kad je situacija također bila loša. Ne bi to bilo tako, kaže Šuker, da zadnji dan siječnja nije bila nedjelja, pa je dio prihoda za taj mjesec sjeo u ponedjeljak, u veljači. Dobro, ali kako je ta nedjelja utjecala na 9,1 posto veće siječanjske rashode?

Ti rashodi već su mjesecima glavna makroekonomska tema, ali Vlada jednostavno ne čuje. Kao da je ne uzbuđuju novi nezaposleni sve dok dolaze iz realnog sektora. Šukeru je sve u redu dok proračun isplaćuje plaće i mirovine, zadane i nedodirljive, ljudima koji su isto tako zadani i nedodirljivi, jer bi svaka promjena bila ‘težak socijalni udar hrvatskim građanima’.

Svi otpušteni iz privatnog sektora ili oni kojima otkazi tek prijete valjda su ‘ne-građani’ pa je nebitno kakav će oni socijalni udar doživjeti ili su ga već doživjeli. Sva ta argumentacija i matematika kojom se opravdava neopravdivo uvreda je zdravog razuma, čak i kad dolazi od Šukera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:49