ŠUŠKOVIĆ VS. JAGIĆ

Sukob čelnika sindikata: ‘Šokantna je spoznaja da nema solidarnosti s njihove strane!‘

Od šefa SPH Jagića samo tražimo da nam ne podmeće klipove i pusti nas da ispregovaramo dodatke, kaže Šušković

Iva Šušković

 Nera Šimić/Cropix

Predstavnici sindikata i Vlade i do kraja ovoga tjedna,, čini se, neće dogovoriti uvjete za prekid sedmotjednog štrajka pravosudnih službenika i namještenika te će se blokada normalnog rada sudova i DORH-a protegnuti i na idući, osmi tjedan.

Neslužbeno doznajemo samo to da su se razgovori između Sindikata državnih službenika i namještenika (SDLSN) i Vlade jučer nastavili.

Iva Šušković, čelnica SDLSN-a, ne otkriva detalje pregovora.

"Nikad nam za pregovaračkim stolom predstavnici Vlade nisu rekli - ne možete dobiti povećanje plaće jer nema novca. Stalno nam govore - ako dobijete vi, tražit će i drugi. Uporno, dakle, tvrde da ne mogu selektivno povećavati plaće i dodatke na plaću, a upravo to čine već godinama.

I upravo su pravosudni službenici i namještenici žrtve takvog selektivnog povećavanja plaća jer nas se stalno zaobilazi. A sad kad se mi pokušavamo izboriti za povećanje, kao glavni argument potežu da, eto, ne mogu nama selektivno", rekla nam je Šušković u četvrtak kasno popodne.

"Nisam sigurna da je ijedan drugi resorni ministar, osim ministra pravosuđa, razgovarao sa sindikatima tri godine i tri godine im govorio - ne možemo vam dati dodatak na plaću, a u istom tom razdoblju uslijedile su izmjene plaća u drugim resorima", dodala je.

Rekla je i da je ogorčena ponašanjem Dubravka Jagića, čelnika Sindikata policije Hrvatske (SPH). "Šokantna je spoznaja da nema solidarnosti sa sindikalne strane i da su nam u borbi za plaće veći problem postali Dubravko Jagić i SPH nego Vlada. Kad je on selektivno dogovarao dodatke policijskim službenicima, nitko nije pitao zašto se povećava samo njima. Od njega tražimo samo da nam ne podmeće klipove i pusti nas da ispregovaramo svoje dodatke", rekla je Šušković.

Jučer je SDLSN izdao priopćenje u kojem ističe da Jagić i SPH pokušavaju "omalovažiti i ugušiti borbu za egzistenciju zaposlenih u pravosuđu". Ističu da loše zakonske odredbe omogućavaju Jagićevu sindikatu da tvrdi kako predstavlja sve službenike i namještenike u državnoj službi.

Odredbe Zakona o reprezentativnosti cijelu državnu službu tretiraju kao jedno, a kako policijski službenici po brojnosti dominiraju, takav zakon je SPH omogućio da se predstavlja kao reprezentativan, dok interesi ostalih u državnoj službi, poput pravosudnih dužnosnika, ne dolaze do izražaja, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:42