NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

SUKOB HDZ-ovaca DOBIO SUDSKI EPILOG Andrija Hebrang pobijedio Milana Kujundžića

Andrija Hebrang i Milan Kujundžić
 Duje Klarić / Goran Mehkek / Hanza Media

Sve što je bivši ministar Andrija Hebrang sarkastično govorio o sudjelovanju ministra zdravstva Milana Kujundžića u Domovinskom ratu, nije kleveta. Rezime je to nepravomoćne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nakon provedenih dokaza, saslušanih svjedoka, pribavljenih dokumenata nadležnih tijela...

- Presuda je oslobađajuća. Nije dokazana namjera klevetanja, nije dokazana prisutnost svijesti da netko govori neistinu. Premda se u startu odustalo od uvrede i sramoćenja, sud nije našao ni da je postojala namjera uznemiravanja. Okrivljeni nije iz osobnih interesa to govorio već kako bi informirao javnost. Sve pohvale optužbi na trudu, no obrana je svojim argumentima spriječila da presuda bude osuđujuća - kratko je obrazložio odluku sudac Nenad Lukić.

Nezadovoljan odlukom, Kujundžićev odvjetnik Danijel Papak najavio je žalbu.

- Nakon što dobijemo pisano obrazloženje presude žalit ćemo se jer je neprihvatljivo obrazloženje da okrivljeni nije bio svjestan da je iznosio neistine. Nije nas iznenadila ovakva presuda s obzirom na to da smo već u prvim raspravama vidjeli u kojem smjeru razmišlja prvostupanjski sud, a posebno na zadnjoj kad se saslušavao doktor Toni Kolak kojeg ni jedna strana nije predložila, a koji se u drugom postupku već ispričao Kujundžiću za sličnu presudu - rekao je Papak.

Naime, kirurg Toni Kolak je rekao da po njegovim saznanjima Kujundžić nije sudjelovao u bilo kakvim ratnim aktivnostima ili da je bio na prvoj crti bojišnice.

- Na jednom od sastanaka Udruge liječnika dragovoljaca prosvjedovao sam što se njemu dodijelila jedna od plaketa dobrovoljca za takvo sudjelovanje. Ja se više nisam htio maltretirati po sudovima, protiv mene je bilo podneseno 40-ak prekršajnih prijava. Na koncu sam se za sve što sam rekao ispričao Kujundžiću kako bih prekinuo sa svim tim maltretiranjem. Sada sam miran, svjestan sam da sam se svojom isprikom javno ponizio - objasnio je Kolak.

Na upit ima li saznanja je li Kujundžić bio lažni branitelj, Kolak je kazao da je kao djelatnik bolnice Sveti Duh znao sve koji su sudjelovali u ratu, međutim, "za doktora Kujundžića nije imao taj podatak osim ako je bio tajni agent nekog tajnog društva".

- Meni je kao branitelju žao što nemam ni jedan dan borbenog sektora, a prošao sam sva ratišta, dok u registru branitelja za Kujundžića piše da je bio 268 dana u borbenom sektoru, dakle na prvoj borbenoj liniji. Moje najveće razočaranje je što postoje ljudi koji imaju dokumente da su bili na prvoj crti, a koji nisu u skladu s njihovim službenim biografijama - zaključio je Kolak.

Podsjetimo, okidač Kujundžiću za tužbu bile su Hebrangove riječi o njegovim aktivnostima iz 1991. i 1992. godine: "Otišao je u Njemačku, dolazio na nekoliko dana obraniti doktorat i vraćao se u Njemačku. Čak je jednom bio u Lipiku na sat vremena kad je oslobođen, to je sve što je 'primirisao' bojišnice, ali to sam doznao prekasno. Kada sam ga 2004. zapošljavao u Ministarstvu, vjerovao sam na riječ čovjeku koji sjedi preko puta mene i gleda me u oči".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22