KAOS U VOJNOM VRHU

Sukob Milanovića i Banožića vodi do krize u državi? ‘Ključna je sjednica za 10 dana...‘

Predsjednik države Zoran Milanović traži reakciju premijera Andreja Plenkovića - "da razgovara sa svojim štićenikom"
Predsjednik RH Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić
 Ranko Suvar/Cropix

Ako se na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost koja je zakazana za 9. studenoga ne postigne nikakav dogovor, doći će do krize u funkcioniranju države - kaže sugovornik iz kruga vladajućih, komentirajući sukob koji je eskalirao između predsjednika države Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, odnosno Vlade i Andreja Plenkovića.

Žestoki sukob traje već desetak dana, a trenutačno se traže ostavke. Tako je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja. Mimo svojih ovlasti, jer ministar ne može smjenjivati načelnika GS-a. Prema Zakonu o obrani, načelnika Glavnog stožera imenuje vrhovni zapovjednik na prijedlog Vlade, a i njegovo razrješenje je u nadležnosti vrhovnog zapovjednika.

Traži reakciju

Predsjednik države Zoran Milanović, pak, traži reakciju premijera Andreja Plenkovića - "da razgovara sa svojim štićenikom i privede ga pameti".

- Ili da zatražim ostavku ministra i kažem da sve stoji dok god je ta neznalica ministar - rekao je predsjednik Milanović. Epilog je to sukoba koji je počeo Banožićevom odlukom da umirovi brigadira Elvisa Burčula, zapovjednika Počasno-zaštitne bojne. Nastavilo se međusobnim optužbama, prozivkama, pale su teške riječi i uvrede - od pokemona i pisoara, preko kršenja zakona i ovlasti, osvetničkih odluka, zabrane govora, pa do optužbi Andreja Plenkovića da se radi o puzajućem državnom udaru. Kako će se rasplesti ovaj, dosad najozbiljniji sukob u vrhu vlasti?

- Ovo je sukob koji direktno utječe na funkcioniranje vojske. Predsjednik države s jedne strane ponaša se neodgovorno. Smatram da je Milanović trebao pozvati Banožića na razgovor i dati mu svoj prijedlog. Da je to napravio, a Banožić nije prihvatio prijedlog, predsjednik bi bio u pravu. Ovako je dao ministru Banožiću priliku da svašta govori. Smatram da je ovo jedna situacija u kojoj je ministar Banožić trebao pokazati više pameti i ne izlagati i premijera. Doista ne znam što je bilo Banožiću i u čemu je problem s ta dva i pol mjeseca vezana za umirovljenje Burčula. Trebao je bolje postupiti u toj situaciji i ne uvlačiti u to Plenkovića koji sada mora štititi svog ministra - rekao je sugovornik iz kruga vladajućih, dobro upućen u situaciju. Kaže da će ključan biti sastanak 9. studenoga. Za tada je, naime, sazvana sjednica Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost. Predsjednik je predložio sazivanje te sjednice, Vlada je predložila tri datuma i Milanović se suglasio s datumom 9. studenoga.

Nema smjene

- Vidjet ćemo hoće li tada doći do dogovora. Ako se ne dogovore, nastat će kriza u funkcioniranju države - kaže naš sugovornik.

A dogovor, čini se, neće biti lako postići. Predsjednik Milanović, ako je suditi prema njegovim dosadašnjim izjavama, očito će ostati pri svom zahtjevu da se poništi odluka o umirovljenju Elvisa Burčula, nakon čega bi se stvari mogle vratiti u normalu. Do tada suradnje s ministrom vjerojatno neće biti. S druge strane, Banožić je izjavio da tu odluku neće povući. Na potezu je očito premijer Andrej Plenković. Milanović je prije nekoliko dana, na upit novinara može li i dalje surađivati s ministrom, odgovorio:

- On je nebitan. Od Plenkovića se očekuje da to riješi. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika i unutar HDZ-a - rekao je predsjednik Milanović.

Ono što je sigurno jest to da neće biti smjene ministra obrane Marija Banožića. Premijer Plenković je već rekao kako je on svoj položaj nakon ovoga osnažio.

Sukob je jučer komentirao i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

- Meni je žao što se to događa, trebaju svi sjesti i riješiti problem, jer ovo što se događa najviše šteti vojsci - kazao je Rojs, koji se posebno osvrnuo na situaciju u kojoj se našao načelnik Glavnog stožera Robert Hranj.

- Dobro ga poznajem, anđeo je od čovjeka. A našao se u nezgodnoj poziciji jer vrhovni zapovjednik traži jedno, a ministar drugo. Grijeh ga je uvlačiti u te političke igre. Vojska je profesionalna i zna se hijerarhija - ističe Rojs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:53