GDJE SU ODLUKE?

Sukob na relaciji Ministarstvo-Fond za obnovu Zagreba: Horvat odgovorio na Vanđelićeve tvrdnje

Očito odnosi na relaciji ministar - ravnatelj Fonda nisu baš najbolji, a prepirka se nastavlja i godišnjicu zagrebačkog potresa
Darko Horvat
 Davor Pongracic/Cropix

Iako je ministar graditeljstva Darko Horvat krajem tjedna izjavio da su izdali prve odluke o obnovi, odnosno njih 38, ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić danas mu je uzvratio kako do "njih još nije došla nijedna odluka".

- Provjerio sam u petak u urudžbenom, i nismo zaprimili nijednu odluku iz Ministarstva, a udaljeni smo svega deset metara - kazao je ravnatelj Fonda Vanđelić.

Pitali smo potom ministra graditeljstva Darka Horvata kako to komentira, a uzvratio je: - Odluke su potpisane i otpremljene u ponedjeljak.

Iz Ministarstva neslužbeno poručuju kako će odluke ubuduće početi stizati sve učestalije u Fond te da će ih oni morati "početi pretvarati u realnost", odnosno provoditi, a ne samo "pričati kako ne mogu postupati jer nemaju odluke".

Očito odnosi na relaciji ministar - ravnatelj nisu baš najbolji. Prepirka se nastavlja i na godišnjicu potresa, dok vladajući pokušavaju u javnosti ostaviti dojam kako se glede tog pitanja nešto konkretno počelo raditi.

Kompleksnost oštećenja

- Dosad u Fondu nije zaprimljena niti jedna odluka. Možda su te odluke napisane, ali nisu urudžbirane u Fond, ja ih nisam zaprimio. Do petka takvih odluka u Fondu nije bilo. Kada dođu, mi ćemo postupati po njima - rekao je Vanđelić, dodajući da na snazi još nije ni podzakonski akt, odnosno takozvani drugi program mjera, koji im je potreban kako bi postupali i kad dobiju spomenute odluke.

- Kad te odluke dođu, mi ćemo probati po njima postupati i bez drugog programa mjera, ali već dva do tri tjedna ukazujem vladajućima na nedostatak tog podzakonskog akta, bez kojeg će i naše postupanje biti otežano - upozorava ravnatelj Vanđelić.

U Ministarstvu, pak, doznajemo da se prve izdane odluke odnose na sedam zahtjeva za oslobođenje plaćanja po socijalnom kriteriju, 28 odluka za rušenje te tri za obnovu.

- Kod rješenja o obnovi prvi korak je izrada elaborata stanja konstrukcije, koji će potvrditi u kakvom je stanju zgrada i za kakvu razinu obnove ona treba biti projektirana u sljedećem koraku. Nakon što se napravi elaborat, što će trajati otprilike 4 do 6 tjedana, zavisno o veličini i kompleksnosti oštećenja konstrukcije, pristupa se izradi projekta obnove, a nakon što se naprave projekt obnove i troškovnici, ići će se u javno nadmetanje - objašnjava ravnatelj Vanđelić.

Imaju dva roka

Objasnio je kojim tempom će se postupati po odlukama o uklanjanju zgrada:

- Takve odluke bi za 15-ak do 20 dana mogle biti pretočene u radove na samom terenu, pogotovo za zgrade do 2000 kvadrata, i ako je odluka ministarstva o uklanjanju, koje idu bitno brže. Najbrže će ići odluke o uklanjanju zgrada. Ako se radi o uklanjanju i zamjeni obiteljske kuće, to bi trebalo biti u nekih 12 mjeseci. Ako je riječ o višestambenoj zgradi koja se nalazi u povijesnom centru Zagreba, trebat će godinu i pol do dvije godine.

Fond trenutačno ima 18 zaposlenih, a kako će za 15-ak dana zaposliti još 7 osoba, bit će ih 25.

- Imamo dva roka. Jedan je u upravnom postupku, gdje građani daju zahtjeve ministarstvu i on je 60 dana, naravno ako su zahtjevi kompletni. Drugi rok je unutar Fonda, i za svaku vrstu isplate imat ćemo rokove koji nama trebaju da obradimo zahtjev. Mi stignemo unutar 2 do 14 dana obraditi sve procese za isplatu. Ako će naknade biti za neke višestambene zgrade koje su kulturno dobro, onda će rokovi trajati od mjesec dana do najviše 6 tjedana. Isplata novčanih naknada iz Fondabit će 4 do 6 tjedana - kaže Vanđelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:30